Proprietarii de trotinete și biciclete electrice ar putea fi obligați să plătească RCA

trotinete electrice

Proprietarii de trotinete și biciclete electrice ar putea avea parte de o surpriză deloc plăcută începând cu această vară, autoritățile pregătind un proiect care prevede obligativitatea plății asigurării de răspundere civilă pentru ele. Deocamdată totul este la nivel de proiect, o decizie urmând să fie luată în perioada următoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus un proiect de Ordonanță de Urgență care conține mai multe măsuri destinate celor care dețin vehicule cu care se pot deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h. Astfel, sunt vizați și proprietarii celor mai multe trotinete și biciclete electrice. Mai exact, aceștia ar putea fi obligați să plătească asigurarea de răspundere civilă pentru vehiculele pe două roți pe care le dețin. Potrivit Digi24, aceștia ar urma să plătească aproximativ 150 de lei pe an pentru o astfel de asigurare obligatorie.

O asemenea măsură este aplicată în prezent doar firmelor care închiriază aceste biciclete și trotinete electrice. Potrivit legislației în vigoare, firmele care închiriază astfel de vehicule pe două roți sunt obligate să plătească pentru ele o asigurare similară RCA-ului.

Poliția Locală îi va putea amenda pe cei care nu respectă legea

Un alt proiect separat față de acesta a fost depus recent în Parlament, Poliția Locală urmând să primească mai multe drepturi în cazul în care va fi adoptat. Mai exact, polițiștii locali vor putea da amenzi conducătorilor de trotinete electrice care nu respectă normele rutiere din țara noastră.

Inițiatorii acestui proiect consideră că o astfel de prevedere este mai mult decât necesară în momentul de față, în contextul în care în 2022 a fost modificat Codul Rutier în acest sens. La acea vreme, au fost introduse mai multe reguli destinate în mod special celor care conduc astfel de trotinete electrice.

Spre exemplu, potrivit Art. 101 din OUG 195/2002, “conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare, pe timp de noapte, ori fără îndeplinirea condiţiilor tehnice minime stabilite prin regulament constituie contravenţie sancţionată cu amendă din clasa a III-a de sancţiuni”.


Citiți articolul original pe promotor.ro

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola