Până la sfârsitul lunii februarie 2016, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va derula proiectul educaţional „Hrănirea păsărilor pe timpul iernii”, manifestare care se adresează elevilor din clasele I – XII şi care îşi propune să dea o mână de ajutor păsărilor din Grădina Botanică, care se confruntă cu lipsa de hrană în sezonul rece, prin montarea unor hrănitori pentru acestea.
Odată cu instalarea perioadei reci dispar insectele, hrana de bază a păsărilor insectivore, iar fructele sau seminţele diferşilor arbuşti şi copaci nu se mai găsesc. Din acest motiv păsările trebuie ajutate pentru a se hrăni prin intermediul amenajării unor hrănitori cu seminţe. Activităţile din cadrul proiectului se vor axa în principal pe construirea mai multor hrănitori pentru păsări, care vor fi amplasate în Grădina Botanică. Un amănunt inedit este faptul că aceste hrănitori vor fi făcute din… PET-uri.
Bineînţeles, după ce vor fi montate, acestea vor fi umplute cu seminţe pentru ca păsările să se poată hrăni în voie. De asemenea, copiii vor identifica speciile de păsări care vin la hrănitori în urma observaţiilor ornitologice cu binoclul. Dacă vreţi să hrăniţi şi dumneavoastră păsările din faţa blocului, trebuie să aveţi în vedere să nu folosiţi seminţe procesate (prăjite sau sărate) pentru că sunt foarte dăunătoare păsărilor.
La fel de dăunătoare este şi pâinea, care nu este recomandată să facă parte din dieta păsărilor sălbatice, biscuiţii sau orice alte produse de patiserie-cofetărie. Pe timp de iarnă, seminţele de floarea soarelui crude constituie cea mai bună hrană pentru piţigoi şi celelalte păsări insectivore.
La fel de potrivite sunt seminţele de cânepă, dovleac şi de mei. În lipsa acestora se mai pot da păsărilor: păsat, faină de porumb măcinată mare (sau mămăligă), orez şi ovăz (de preferat fierte), cartofi şi morcovi fierţi, alte zarzavaturi fierte (le vor mânca mai ales mierlele), bucăţi de măr (inclusiv mere batute sau parţial stricate) sau miez de nucă.