Prețurile carburanților, joi dimineață. Mai multe benzinării au spart pragul de 8 lei per litru de benzină, însă niciun preț nu trece de 10 lei (Economedia.ro)

preturile carburantilor

Panorama războiului. Coridoare umanitare, boicotul brandurilor și baletul avioanelor poloneze (Panorama)

Panorama selectează zilnic câteva dintre ideile esențiale, pentru a înțelege cum stau lucrurile.

La finalul zilei de 9 martie 2022 Panorama războiului arăta așa:

Rusia a căzut miercuri la pace cu Ucraina, pentru a crea o fereastră de 12 ore (între 9 și 21, ora Ucrainei) în care oamenii să poată părăsi în siguranță șase orașe aflate sub asediu în acest război care durează deja de două săptămâni. Tensiunile sunt la cote maxime pe acest subiect, după ce rușii sunt acuzați că nu s-au ținut de cuvânt la începutul săptămânii și încă bombardează zona unui astfel de „coridor”, prin care cei circa 400.000 de civili din Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul Rusiei, ar fi trebuit să poată pleca în siguranță.

Nici miercuri oamenii rămași captivi în acest oraș nu reușiseră să plece, iar situația acolo se apropie de nivelul unei „catastrofe umanitare”, conform autorităților ucrainene – oamenii nu mai au apă și mâncare, iar rușii bombardează sistematic chiar zonele unde civilii ar trebui să se adune ca să poată pleca. Inclusiv o maternitate, susțin autoritățile din Mariupol.

„Diplomația mâncării” își arată colții în Rusia, după ce, în urmă cu 30 de ani, a simbolizat primele semne de dezghețare a relațiilor dintre Vest și Est. McDonald’s și-a deschis primul fast-food la Moscova, în februarie 1990 și a adunat mii de oameni la cozi interminabile, pentru a gusta primul „Bolșoi Mac” din viața lor. 32 de ani mai târziu, simbolul american al mâncării fast-food a anunțat că oprește temporar operațiunile din Rusia. Ar urma să-i coste 50 de milioane de dolari pe lună.

E doar una dintre zecile de companii de mâncare, haine, electronice sau servicii care au anunțat că se retrag sau își suspendă temporar activitățile în Rusia, până când războiul declanșat de Putin în Ucraina se oprește.

Eforturile de ajutor militar pentru Ucraina au fost mai mari ca niciodată, de când Rusia a declanșat războiul. Iar Polonia a fost mereu una dintre țările care a oferit armament și ajutor Ucrainei, contra Rusiei. Cea mai recentă inițiativă a Varșoviei este de a trimite în Ucraina avioane MiG-29, pe care piloții ucraineni să le poată prelua și pilota în luptă, iar SUA să compenseze acest transfer de armament cu avioane americane pentru Polonia (care oricum își modernizează aviația cu avioane de luptă americane).

Deși inițial SUA se declaraseră de acord cu ideea, iar șeful diplomației europene, Joseph Borrell, anunțase și el că fiecare stat e liber să trimită ce ajutor consideră de cuvință Ucrainei, lucrurile s-au împotmolit. Pentru că una e să trimiți lansatoare de rachete anti-tanc și alta e să trimiți avioane de luptă. Mai ales că Putin a declarat că orice avion al NATO sau orice aeroport al NATO folosite în luptele din Ucraina echivalează cu o declarație de război.

Deocamdată două baterii de rachete Patriot ale armatei americane staționate în Germania vor merge în Polonia, pentru a oferi liniște Varșoviei și Flancului Estic al NATO.

Exclusiv Mărturia cutremurătoare a unei programatoare care locuiește lângă centrala atomică ocupată de ruși (SpotMedia)

ZAPOROJIE, UCRAINA. Tamara Levit nu a reușit să fugă din calea războiului. A rămas într-o localitate aflată la intersecția fronturilor din sud și din est pe care înaintează rușii. Mâncarea se găsește tot mai greu, stă pe întuneric din cauza fricii de bombardamente, iar baia a devenit adăpost anti-atomic.

Uzina de reparații avioane a fost bombardată, iar seara la ora șase se sting toate luminile.

În fiecare zi se organizează patrule, inspectându-se acoperișurile clădirilor, pentru a fi descoperite eventuale semne făcute de diversioniști pentru elicoptere și drone.

A încercat să plece din oraș, dar nu a reușit să-și pună benzină, din cauza cozilor.

Integral pe SpotMedia.

Economie de război: oferte de buncăre la mica publicitate (Adevărul)

Pe site-urile specializate au apărut mai multe oferte de buncăre antiaeriene sau chiar antiatomice, iar constructorii oferă în unele cazuri dotări precum înveliş de plumb, staţie de măsurare a radiaţilor, grup electrogen, staţie radio de mare putere, sursă de apă proprie sau sistem de supraveghere video.

În unele anunțuri se fac şi vagi referiri la preţuri, notează Adevărul.

„Buncărele sunt utilate cu mobilă de mesteacăn şi au rezervă de apă potabilă, WC, oxigen medical, instalaţie electrică şi acumulatori care se cuplează automat în caz de avarie la reţea şi multe opţionale. Nu ezitaţi să ne contactaţi. Ne deplasăm în toată ţara. Preţurile încep de la 30.000 euro cele simple şi 50.000 euro cu înveliş de plumb”, se arată într-un anunţ.

În general, constructorii precizează că se adresează posesorilor de case, dar că, pentru cei fără curte, „pune la dispoziţie terenuri în zona de deal a judeţului Argeş”. În această ofertă preţurile buncărelor încep de la 25.000 de euro plus TVA pentru o suprafaţă utilă de 26 metri pătraţi.

Prețurile carburanților, joi dimineață. Mai multe benzinării au spart pragul de 8 lei per litru de benzină, însă niciun preț nu trece de 10 lei (Economedia.ro)

Benzinăriile din București vând carburanți, joi dimineață, cu circa 7,5-8,5 lei litrul de benzină și câteva cu peste 9 lei litrul de motorină, însă nu există benzinării care să fi trecut de 10 lei pe litru, după cum avertizau zvonurile care au circulat miercuri pe rețelele de socializare și au dus la o isterie care a făcut sute de șoferi din toată țara să stea la cozi să alimenteze.

Care sunt prețurile carburanților în această dimineață puteți vedea pe portalul Economedia.

Miercuri seară în mai multe benzinării din țară și din Capitală s-au înregistrat cozi, potrivit reporterilor G4Media. Șoferii au vrut să își facă plinul autoturismului, iar unul dintre declanșatorii aglomerațiilor de la benzinării a fost un zvon neconfirmat, publicat de unele televiziuni de știri și site-uri media, că în această noapte prețul ar urma să urce la 9 sau chiar 10 lei pe litrul de carburant.

Informația nu a fost confirmată de autorități, însă a fost alimentată de discuțiile de pe canalele de socializare ale unor grupuri de transportatori, care s-au rostogolit și au ajuns la oameni.

Panica a fost alimentată și de faptul că unele publicații au anunțat că benzina a ajuns la 15 lei litrul, deși era vorba despre un sortiment de benzină pentru mașini de curse, nu de benzina standard.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, la Digi24, că isteria creșterii prețurilor la carburanți a pornit de la o benzinărie MOL din Beiuș și că autoritățile investighează cauzele care au stat la baza rostogolirii informației care a produs panică. Popescu a mai spus că a discutat cu marii producători OMV Petrom și Rompetrol care l-au asigurat că este exclus ca România să rămână fără stocuri sau să existe o explozie a prețurilor.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că un preţ de 11 lei la pompă este nejustificat, iar autorităţile ar trebui să clarifice dacă este o tentativă de manipulare a pieţei, iar companiile să se comporte cu respect faţă de consumatori, pentru că războiul produce nişte consecinţe, dar „nimeni nu ar trebui să încerce să profite de pe urma acestei nenorociri”, scrie News.ro.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola