Preşedintele francez în România pentru a saluta trupele aflate la porţile Ucrainei (HotNews.ro)
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la o bază militară a NATO de la invadarea Ucrainei, înainte de o vizită de sprijin în Moldova şi o posibilă deplasare la Kiev, comentează AFP. Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie.
Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, va ajunge la sfârşitul zilei la baza Mihail Kogălcineanu, lângă Constanţa, principalul port românesc la Marea Neagră, punct devenit extrem de strategic de la începutul războiului.
După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.
Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.
Programul vizitei, în detaliu, pe HotNews.ro.
Măcar în ceasul al 12-lea. Criza efectivă în care a intrat România (CursDeGuvernare)
România se află în criză – cu toate ingredientele pentru economie pe care le presupune o criză – iar depanarea situației în care suntem ar presupune un set de politici pe care nu le vedem anunțate de Partidul de la guvernare, scrie jurnalistul Cristian Grosu.
În ciuda a ceea ce sunt dispuși să înțeleagă sau să accepte antreprenorii și mediul de business, această criză se pregătește să producă efecte în economia concretă.
Statul – în loc să pună ordine și coerență în finanțe – caută aceleași improvizații care ne distrug economia și echilibrele de la Ceaușescu încoace: ”taxa de solidaritate” în contextul în care se fură TVA de miliarde de euro sub ochii serviciilor secrete, pregătirea de creșteri de taxe ”din alergare” pentru a compensa evaziunea prin contrabanda desfășurată sub ochii autorităților, pomparea de către Partid a banilor de PNDL (”Anghel Saligny”!) în proiecte penale sau pur și simplu inutile, numai pentru fidelizarea primarilor.
Nu avem un plan de țară care să ne arate care sunt industriile care merită, într-adevăr, sprijinite prin fiscalitate, care ar trebui să fie singurul instrument pe care, într-un stat capitalist, puterea decidentă îl are pentru a interveni în economie și a o modela.
Integral, pe pagina CursDeGuvernare.
Coaliția fără opoziție (Adevărul)
Jurnalistul Ion M. Ioniță notează în editorialul ziarului că este destul de surprinzător modul fără turbulențe în care funcționează coaliția PNL-PSD-UDMR de când a fost adusă la putere. Deși liberalii și social democrații au fost adversari pe baricadele electorale și, mai mult, aveau viziuni total diferote despre guvernare, alianța lor nu a creat probleme majore și nici confruntări demne de luat în seamă.
Care să fie rețeta asigurării acestei liniști în plină furtună? Amânarea deciziei. Întâi se anunță măsurile, din partea PSD, după care se vede reacția și se trimite totul la analiză, într-un teren al nimănui, un tărâm al uitării, de unde, fie nu se mai întoarce nimic, fie se întoarce, dar fără niciun rezultat și să ia totul de la capăt, pe ideea să fie toată lumea mulțumită.
Celelalte două formațiuni din parlament, rămase să facă opoziție, nu mai contează deloc în ultima vreme.
Situația poate părea ideală pentru deținătorii puterii, dar nu este chiar așa. Războiul din Ucraina generează efecte care se agravează pe termen lung.
În situații atât de complicate, cu probleme atât de mari, simpla majoritate confortabilă nu este suficientă. Iar lipsa unei opoziții veritabile nu ajută în niciun fel.
Editorialul este disponibil deocamdată doar în ediția tipărită a ziarului Adevărul.
România needucată. Reportaj pe ulițele copiilor care au abandonat școala (Recorder)
Reportajul este despre România copiilor care s-au pierdut pe drum, a elevilor care au abandonat școala.
Împinși de sărăcie și de lipsa de interes a autorităților sau ținuți captivi de mentalitatea părinților, sute de mii de elevi au renunțat la școală în ultimii ani. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la rata de părăsire timpurie a școlii, cu un procent de 15%.
Echipa Recorder a fost în câteva comunități care se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar pentru a înțelege cum trăiesc și ce-i ține departe de școală pe acești copii. A întâlnit cadre didactice care depun eforturi pentru a nu-și pierde elevii pe parcursul anului, dar care se simt dezarmate că statul nu are o politică coerentă pentru reducerea acestui fenomen.
Condițiile în care va face închisoare Ellena Udrea (Libertatea)
Elena Udrea va fi extrădată în România pentru a ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în Dosarul Gala Bute, au decis vineri, 10 iunie, judecătorii Curții de Apel din Sofia. Ea a descris în cei mai duri termeni condițiile de detenție din țară și le-a invocat mereu pentru a evita sentința. Acum, sindicatele angajaților din penitenciare i-au dat replica.
După ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi depusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp.
Comunicatul arată că fiecare cameră de detenție asigură fiecărei persoane pat individual și e dotată cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare.
Integral în Libertatea.
Citiți articolul original pe