Piesa „Pelicanul”, în premieră la Teatrul Dramatic

„Pelicanul”, piesa celebrului dramaturg nordic August Strindberg, va fi pusă în scenă astăzi, 1 iulie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Dramatic Fani Tardini.

pelicanul-fani-tardini-galati

Regia piesei este semnată de de Cătălin Vasiliu,  scenografia aparţine lui Daniel Divrician, în timp ce muzica este asigurată de Costas Ivanov. Piesa Pelicanul prezintă tragedia unei familii, având drept personaj principal o amintire, cea a tatălui mort – la care se raportează celelalte personaje: văduva, copiii, ginerele. O re-semnificare a mitului tragic generat de blestemul Atrizilor, văduva este o Clitemnestră care şi-a împins soţul la moarte cu ajutorul amantului. Făcând din fiul său, Frederic, un om fără voinţă, iar din fiica sa, Gerda, o femeie neîmplinită, nu ezită să continue încercarea de a-şi atrage copiii de partea sa. Iar cu Gerda aproape reuşeşte. Pe amant şi-l face ginere, iar acesta o păstrează, la rândul lui, în casă, pentru a nu plăti o servitoare. Lui Frederic, aşa lipsit de voinţă cum este, nu-i lipseşte luciditatea şi vede că cel care şi-a iubit copiii e tatăl mort. Incomodată de fiu, mama încearcă să-l însoare pentru a-l îndepărta, pentru că-l simte ca pe un permanent reproş viu. Gerda începe să intuiască adevărul, dar îl refuză, preferând minciuna care o ţine în viaţă, întocmai ca pe raţa sălbatică a lui Ibsen: „Taci! Ştiu că trăiesc ca o somnambulă, dar nu vreau să fiu trezită. Cred că n-aş mai putea trăi deloc!… Lasă-mă să dorm! Ştiu că o să mă trezesc odată, dar aş vrea să dureze cât mai mult starea aceasta!” Dar ea nu va scăpa de revelaţia dureroasă: singurul care i-a iubit este tatăl. În legendele medievale pelicanul îşi reînvia puii cu sângele din piept. Aşa şi amintirea tatălui care a trebuit să moară pentru ca urmaşii săi să se trezească la realitatea morală.
Pelicanul este singurul care s-a salvat moral prin moarte. Dar i-a salvat şi pe ceilalţi, tot prin moarte: „În felul acesta pelicanul a devenit simbolul dragostei paterne, al sacrificiului pentru alţii, emblemă a lui Isus Hristos. Imaginea acestei păsări în iconografie şi în heraldică e de regulă însoţită de devizele: Amorisfiliorum – Dragoste pentru fii/copii sau Amoris divini – Dragoste divină.
Din distribuţia piesei fac parte actorii: Ana Maria Ciucanu, Flavia Călin, Ştefan Forir, Ciprian Braşoveanu, Liliana Lupan.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola