Cauta
Adauga
Sign In

Peste 100 de exemplare de gandaci, la Complexul Muzeal

Dacă v-au fascinat viaţa şi tainele insectelor, acum aveţi ocazia să aflaţi mai multe despre o categorie mai puţin cunoscută a acestora, şi anume gândacii sau coleopterele, sub denumirea lor ştiinţifică. Astfel, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi vă invită să vizitaţi, la etajul I al instituţiei, expoziţia temporară „Gândacii – uriaşii insectelor”. La deschiderea oficială a acesteia care a avut loc săptămâna trecută, publicul a putut afla mai multe despre secretele şi legendele gândacilor, aceste vietăţi care, de-alungul timpului, au uluit oamenii.
Muzeograful Mihaela Cristescu, organizatoarea expoziţiei, le-a oferit celor prezenţi o adevărată lecţie de biologie interesantă şi captivantă, fiind ascultată cu atenţie şi cu un deosebit interes. Astfel, cu ajutorul unui gândac mai mare, a putut explica diferenţa dintre coleoptere şi celelalte insecte: cele dintâi au prevăzute o pereche de aripi numite elitre care, în majoritatea cazurilor acoperă întreg abdomenul. Aceste aripi nu ajută gândacul să zboare, ci au rol protector. Aripile adevărate se găsesc sub elitre şi ajută gândacul la deplasare. „La ora actuală, există, în lume, peste 550.000 de specii însă numărul acestora ar putea ajunge lejer la 1 milion de specii, dacă anumite zone ale Terrei ar fi mai uşor de explorat. În ceea ce priveşte vechimea acestora, ele au fost semnalate încă de acum 200 de milioane de ani şi de atunci şi până în prezent, au cunoscut o evoluţie extraordinară, atingând astăzi o diversitate greu de egalat în lumea animală. De asemenea, mărimea gândacilor variază de la câţiva milimetri (abia vizibilă cu ochiul liber), până la adevăraţi uriaşi. Paleta coloristică a acestora este extrem de variată, culorile toracelui pornind de la negru, la toate culorile curcubeului. În ceea ce priveşte adaptările, această grupă de insecte a reuşit să cucerească atât medul acvatic, cât şi pe cel terestru”, explică Mihaela Cristescu.
Tot de la aceasta am aflat un lucru deosebit de interesant despre gândacul de bălegar sau scarabeul sacru al egiptenilor. Această insectă reuşeşte să transforme o bucată de bălegar într-o sferă perfectă, direcţia de mişcare a acesteia fiind doar de la este spre vest, repetând traseul soarelui. Astfel, vechii egipteni au considerat scarabeul a fi sacru, iar mingea de bălegar era asociată cu discul solar. Respectul pentru scarabeu a căpătat contur şi a fost considerat simbolul vieţii veşnice, deoarece soarele este nemuritor. De aceea, în camerele funerare egiptene au fost găsite adesea talismane sub forma acestui gândac.
Până în data de 19 mai, aveți ocazia să admirați peste 100 de exemplare de gândaci de pe toate meridianele lumii și de toate mărimile (de la câțiva milimetri, până la 16, 17 sau chiar 18 centimetri).  De asemenea, a fost expus și un mulaj de dimensiuni mari, penru a-i putea fi observate mai bine caracteristicile. Programul pentru public la muzeu este de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

 
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
Nici o recenzie

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola