Perseidele – Ploaia de stele căzătoare la Observatorul Astronomic

Perseidele sunt meteorii (“stele căzătoare”) care ne încântă privirea în fiecare an în luna august, maximul acestui curent meteoric fiind în jurul datei de 12 august, iar perioada maximă de observaţii fiind situată între 11 – 13 august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august.Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea un program prelungit până la ora 4.00 dimineţa în noaptea de 12 – 13 august, chiar dacă locurile ideale pentru observarea meteorilor sunt situate departe de poluarea luminoasă a oraşelor, iar în această perioadă Luna va fi foarte strălucitoare, fiind prezentă pe cer toată noaptea, lucru care nu va permite observarea multor meteori.

Programul activităţilor
12-13 august 2014, orele 20.00 – 04.00:
Prezentarea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară.
Observaţii astronomice la meteori, planete, Lună şi stele duble, ;
Rulare de filme documentare de astronomie.
Loc de desfăşurare:
Terasa de observaţii astronomice;
Sala de programe educative şi activităţi interactive.
Preţul unui bilet este 3 lei/persoană

Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului.
Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care, în cazul Perseidelor, este constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţii de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul.
Meteoroizii sunt resturi de comete sau asteroizi, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei obiectului care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă sau asteroid, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate “ploi de stele”.
Meteorul este fenomenul luminos caracteristic oricărui meteoroid ce pătrunde în atmosfera terestră; fenomenul se petrece datorită arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecarea cu păturile superioare ale atmosferei. Din aceasta cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare.
Dacă dimensiunile meteoroidului sunt suficient de mari, acesta nu se volatilizează complet şi ajunge la suprafaţa Pământului sub forma de meteorit, deşi la traversarea atmosferei el pierde o parte din materia sa.
Meteorii care sunt foarte strălucitori, se numesc şi bolizi. Cantitatea de materie meteorică ce ajunge zilnic pe pământ este apreciată la câteva tone.
Perseidele se produc constant în fiecare an, deoarece Pământul, în traiectoria sa în jurul Soarelui, trece prin acest curent în aceeaşi perioadă.
Primul care a precizat legatura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G. Schiaparelli, care a arătat, prin calcul, că Perseidele au aceeaşi orbită ca şi cometa 109P (Swift–Tuttle).
De regulă, curenţii meteorici apar prin dezintegrarea totală sau parţială a nucleelor cometare, aceştia având, în final, aproape aceleaşi orbite ca şi cometele din care au provenit.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola