Peisajul de după instalarea noii guvernări (Adevărul)
În primul rând, câștigătorul este PSD. Creșterea sa este remarcată în toate cercetările sociologice și este clară și la nivelul oricărui observator obișnuit. Marcel Ciolacu a obținut tot ce a dorit în aranjamentul cu PNL. Și nu este vorba numai despre posturi în noua administrație, ci și despre politicile puse în fiecare zi pe agenda publică, unde mesajele PSD sunt cel mai bine reprezentate. Se vorbește numai despre pensii, salarii, alocații, toate punctele tari din programul PSD. Comunicarea este dominată de social democrați, în timp ce liberalii arată că nu și-au revenit din șoc și nici nu au o strategie de vreun fel pentru a intra din nou pe teren.
PNL a scăzut spre cota de avarie și pierde puternic și la nivelul identității politice. Practic liberalii și-au abandonat toate temele, au rămas fără discurs și fără idei. Niciunul dintre liderii liberali nu poate spune că este mulțumit, dar nici nu preia inițiativa pentru a scoate partidul din letargie.
USR nu se regăsește după plecarea de la guvernare și se vede în trendul descrescător, apropiindu-se de limita nucleului dur de votanți. Are marjă de manevră ca partid de opoziție cu mesaj liberal pentru cei nemulțumiți de coaliția PNL – PSD, dar nu și-a formulat noile teme de dezbatere în fața publicului și nici o echipă de comunicatori coerentă.
UDMR, în orice formulă, în orice combinație, confirmă zicala că scrutinul parlamentar se face doar pentru a se stabili cu cine va guverna formațiunea maghiară.
Începutul fără turbulențe semnificative al super-majorității PNL – PSD – UDMR se apropie de final. Urmează adevăratele probleme ale guvernării. Și atunci se va vedea cum merge super-majoritatea și ce eficiență va avea, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
PSD cere republică parlamentară: de ziua Constituției, Coaliția anunță că va umbla la Constituție. Ce spun experții (Curs de guvernare)
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni într-o şedinţă solemnă dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. Ocazie cu care președinții PSD și PNL – Marcel Ciolacu și Florin Cîțu – au vorbit de nevoia modificării Constituției.
Președintele PSD spune că se impune „o clarificare a atribuțiilor președintelui” și că e nevoie de „reglementarea moțiunii constructive de cenzură” și „limitarea practicii excesive a OUG”.
Președintele PNL a spus că normele constituţionale ar trebui ajustate ”la realitatea pe care o trăim” și că vârsta la care se poate vota ar trebui redusă la 16 ani, „așa cum este tendința în multe țări europene”.
Partidele se joacă cu focul, situația în societate e complicată, avertizează Cristian Pîrvulescu. Politologul consideră că modificările constituționale care vizează reducerea atribuțiilor președintelui nu sunt oportune.
Profesor de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universitpții București, Ioan Stanomir, crede că PSD cere instituirea unei republici parlamentare pentru că știe că nu poate cuceri președinția statului. „Cei ce discută azi despre modificarea Constituției ar trebui să fie preocupați să îndrepte disfuncționalitățile semnalate în trecut de către Comisia Europeană”, spune Stanomir. Integral pe portalul Curs de guvernare.
Marea prefăcătorie. Cum s-a transformat campania de testare în școli într-o probă de onestitate pentru părinți, fără obligații și fără responsabili (G4Media)
România a ratat încă o șansă de a evalua real circulația coronavirusului în școli și de a-i proteja cât mai mult posibil pe copii, profesori și familiile acestora de izbucnirea unor focare în comunitățile școlare. Ampla campanie de testare a copiilor – demarată când se apropie vacanța – este de fapt o acțiune benevolă, cu rezultate pentru a căror veridicitate nu poate garanta nimeni, fără obligații și fără responsabili.
„Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie”, afirmă cu nonșalanță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în ziua în care a început campania de testare.
Lipsa bazei legale este o scuză pe care niciun ministru din actualul guvern nu o poate invoca, pentru că are în spate o largă majoritate parlamentară, care poate adopta orice lege oricând dorește și la o adică poate modifica și Constituția.
Nimic nu l-a împiedicat așadar pe ministrul Educației ca astăzi să aibă baza legală pentru ca testarea în școli să fie obligatorie.
Sorin Cîmpeanu se bazează însă pe „responsabilitatea părinților”, în țara cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa, după Bulgaria. Și unde au apărut deja anunțuri pe internet de vânzare a kiturilor cu testele de salivă primite de părinți pentru a-și testa copiii. Continuarea pe G4Media.ro.
Citiți articolul original pe
Sursa foto: Mediafax