World Happiness Report 2022 este topul care ne arată unde sunt țările în care oamenii sunt cei mai fericiți. România a făcut un salt spectaculos și a ajuns, față de ediția precedentă, pe locul 28, ceea ce înseamnă o ascensiune de 18 locuri.
Salt spectaculos al României în topul fericirii
În top, conduce în continuare Finlanda, urmată de Danemarca, iar pe poziția a treia se situează Islanda, țară care a luat locul Elveției, căzută pe patru. Top 5 este încheiat de Olanda (Țările de Jos). România ocupă locul 28.
Calitatea vieții oamenilor din fiecare țară este evaluată în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor, speranța de viață sănătoasă, generozitate, sprijin social, libertate pentru a face alegeri pentru sine și percepția asupra corupției din fiecare țară.
Pe ultimele locuri se află: 142.Botswana, 143. Rwanda, 144. Zimbabwe, 145. Liban, 146. Afganistan, se arată în World Happiness Report 2022.
Mai puțin fericiți decât românii sunt, conform studiului spaniolii (locul 29), italienii (31), sârbii (43), croații (47) iar mult mai nefericiți par a fi bulgarii (85) și turcii (112).
Trebuie spus că în urmă cu 8 ani țara noastră ocupa locul 86. Anul acesta, România a reușit să depășească scorul fericirii pe care îl au Italia, Spania, Ungaria sau Japonia.
În clasament, țările care au înregistrat cele mai mari progrese au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Zimbabwe, Liban şi Afganistan.
Ce stă la baza acestui studiu
Studiul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care este nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.
Metodologia care stă la baza măsurării indicelui mondial al fericirii este reprezentată de statisticile adunate care reflectă datele de sondaj de la mii de respondenți din fiecare țară, cărora li se solicită să își evalueze bunăstarea subiectivă (scorul fericirii). Răspunsurile acestora sunt utilizate pentru a dezvolta statistici.
Citiți articolul original pe