Pasarea de pe dolarul canadian, admirata la Complexul Muzeal

În martie, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi CUFUNDARUL MARE (Gavia immer), o pasăre acvatică, de talie mare, migratoare, care iernează pe coastele Americii de Nord, în jurul Insulelor Britanice, coastele Norvegiei, pe Marea Nordului şi Marea Baltică.

La noi în ţară este o apariţie rară, deoarece ajunge accidental, în sezonul rece, venind din ţinuturile îngheţate din Canada, Alaska, Groenlanda şi Islanda, unde cuibăreşte. Preferă regiunile reci, cu lacuri mari şi adânci, din tundra împădurită, zonele de coastă cu vegetaţie abundentă, golfurile şi râurile mari, neîngheţate. Este un înotător foarte bun, scufundător agil şi prădător iscusit. Se hrăneşte cu peşte, broaşte, languste, lipitori, salamandre, creveţi, melci şi alte vieţuitoare acvatice. El îşi capturează prada sub apă, cufundându-se până la 60 m adâncime. Dieta de apă dulce constă în ştiucă, biban, peştele-lună, păstrăv. Dieta de apă sărată constă în plătică, hering, păstrăv de mare. Cufundarul mare necesită o distanţă mare pentru a ateriza şi are greutăţi la aterizare. Cufundarul înoată foarte bine la suprafaţă, nu are probleme la cufundat în apă şi este capabil să zboare sute de kilometri când migrează. Zboară cu ciocul uşor ridicat şi scoate un sunet ce seamănă cu un tremolo, ceea ce face să fie uşor de identificat.

În România i se mai spune cufundac, fundac mare sau bodârlău. Este simbolul statului american Minnesota încă din anul 1961 şi apare pe moneda de 1 dolar canadian din 1987.
„Exponatul lunii – Cufundarul mare” va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 30 martie 2014.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola