Cu toate problemele noastre de zi cu zi pe cap, cu scumpiri, pandemie, război, uităm de mediul înconjurător. Încălzirea globală era un subiect fierbinte pe agenda publică, însă în ultimii doi ani și ceva a ajuns să prezinte foarte puțin interes pentru noi toți.
Din nefericire, fie că ne pasă nouă sau nu, acest fenomen devastator pentru omenire continuă să facă ravagii, iar efectele sale încep să se simtă.
Antarctica traversează o perioadă atipică din punct de vedere termic, iar acest lucru ar trebui să ne dea tuturor de gândit.
Ce se întâmplă acolo, de fapt
Potrivit celor mai recente măsurători, deși în Antarctica ar trebui să înceapă toamna și să fie foarte frig, avem temperaturi extrem de calde.
În unele locuri e mai cald decât pe pârtiile de schi. La finele săptămânii trecute, de exemplu, în unele regiuni au fost înregistrate numai -10 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record absolut de căldură. Ca să ne dăm seama de cât de cald a fost, notăm faptul că, raportat la perioada calendaristică, ar fi trebuit ca termometrele să înregistreze -50 de grade Celsius.
Concret, la stația rusească de cercetare Vostok, unde maximele perioadei ar trebui să fie de -53 C, au fost vineri -17,7 C.
Situația e cu atât mai gravă, dacă ținem cont de faptul că au fost locuri din Antarctica unde s-au înregistrat temperaturi pozitive și a și plouat, într-o perioadă a anului când ar fi trebuit să fie ger serios de -35 -25 grade Celsius.
Mai mult decât atât, activiștii de mediu ne spun că și în regiunea Polului Nord temperaturile au fost cu 30 de grade C peste normal acum câteva zile.
Este o nouă ocazie, pentru a ne îndrepta atenția și către situația mediului înconjurător și a acționa în consecință, atât ca oameni de rând, cât și ca decidenți politici. Desigur, aceste valuri izolate de căldură pot fi puse și pe seama instabilității termice, aspect ce nu e chiar ieșit din comun, însă planeta se confruntă cu o încălzire globală evidentă, ce necesită un răspuns din partea tuturor oamenilor, dacă ne dorim ca viitoarele generații să aibă o viață cât mai normală și sănătoasă.
Citiți articolul original pe