In martie a avut loc cea de-a cincea editie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania. Ca de obicei la fiecare editie a festivalului toamna cei de la One World Romania pleca in turneu cu o parte din filmele prezentate in cadrul festivalului.
Programul precum si filmele care care vor putea fi vizionate in Galati sunt dupa cum urmeaza:
Joi, 1 noiembrie
17:30 – The Last Day of Summer
„Disciplinata si normata de legi si politici sociale, copilaria a fost fundamental transformata de intalnirea cu scoala, institutia fundamentala pentru definirea si naturalizarea a ceea ce adultii considera ca este si ca trebuie sa devina copilul. Ultima zi de vara este o meditatie poetica asupra sfarsitului copilariei si a actelor disciplinatoare cotidiene presupuse de intrarea intr-o lume populata de curricule, orare si sisteme de evaluare a performantei individuale. Actiunea se desfasoara intr-o scoala de cadeti din Rusia rurala, insa filmul comunica dincolo de limitarile geografiei, atingand spatiile liminale dintre copilarie si adolescenta, dintre adolescenta si maturitate. Pana la urma, nu exista manuale despre cum sa cresti, ci doar despre cum sa fii crescut.” © Adina Bradeanu
Planet Kirsan
„Regele e piesa cea mai importanta”, ingana generatii de elevi din Calmuchia in plin proces de invatare a celei mai importante reguli din sah – intamplator, o regula de baza pentru supravietuirea in propria tara. Imediat dupa instalarea la presedintie in 1993, Kirsan Ilyumzhinov, fost campion de sah, a decretat includerea sahului in strategia nationala de educatie a țarii, tranformandu-l in materie de studiu obligatorie in primii trei ani de scoala, parte a unui program de transformare a Calmuchiei in viitoarea “Capitala Mondiala a Sahului”. Realizarea remarcabila a filmului sta in inteligenta si discretia cu care reuseste sa prinda coregrafia distopica a puterii ca parte a vietii cotidiene pe “Planeta Kirsan”. © Adina Bradeanu
19:30 – Rouge Parole
„Revolutia Araba a inceput intr-o tara de la care putini se asteptau la vreo miscare, declansand un cutremur politic care nu s-a incheiat inca. “Rouge Parole” surprinde din interior etapele revolutiei tunisiene si ale rasturnarii presedintelui Ben Ali. Regizorul Elyes Baccar aduna cuvintele demonstrantilor, cuvinte pline de manie, de speranta, de disperare, si le da o forma inteligenta si emotionanta. Dar “Rouge Parole” nu se opreste aici, vorbind si despre tranzitia complicata si dureroasa catre democratie a micii tari nord-africane. Unul dintre putinele filme despre Primavara Araba care vor avea o viata dupa ce se va stinge interesul imediat pentru actualitatea subiectului.”
Vineri, 2 noiembrie
17:30 – Decrescendo
Decrescendo spune povestea prieteniei dintre tanarul psiholog Tomek şi pacientii sai dintr-un spital geriatric, fiecare cu propria lui marturie emotionanta. Zilnic, atractia lui Tomek pentru frumusete si tinerete se confrunta cu imbatranirea, cu moartea, dar si cu dorinta de a trai. In acest context, conceptul muzical Decrescendo capata un nou inteles.
We Will Be Happy One Day
„Acesta este Lipiny. Aici nu exista viitor. Aici risti sa fii omorat daca refuzi sa ii dai cuiva o tigara”. Lipiny e o zona industriala cunoscuta drept cea mai saraca din sudul Poloniei. Mizeria si lipsa de speranta predomina. Oamenii din Lipiny stiu cateva adevaruri de baza, cum ar fi acela ca filmele sunt mai bune decat viata si ca visurile nu folosesc la nimic pentru ca nu devin niciodata realitate. Insa Daniel nu vrea sa-si lase visurile strivite de letargia locului, asa ca incepe sa cutreiere strazile inarmat cu camera de filmat a unui telefon mobil, cerandu-le celor intalniti detalii despre visurile lor. Si-a vazut cineva visul cu ochii? Oare alte vise ar putea deveni realitate in viitor? © Adina Bradeanu
19:30 – Abuelas
Intr-un mic apartament din Buenos Aires, o batrana astepta cu nerabdare nasterea unui nepotul si bucuriile ce apar dupa ce devii bunica. Dar datorita unor circumstante oribile, este nevoita sa astepte peste 30 de ani. “Abuelas” exploreaza perioada dictaturii militare a generalului Videla din Argentina, intre 1976-83, cand aproximativ 30.000 de barbati, femei si copii au “disparut”. Folosind marturii reale ale “Bunicilor din Plaza de Mayo”, acest documentar de animatie vorbeste despre memorie, represiune si pierderea celor dragi. Un film creativ despre tenacitatea extraordinara a acestor femei, care continua sa caute adevarul despre rudele lor disparute.
Justice For Sergei
Acest documentar multipremiat spune povestea lui Sergei Magnitsky, un avocat rus care a murit intr-un centru de detentie de la Moscova, in circumstante teribile, in noiembrie 2009. Moartea sa, la doar 37 de ani, in asteptarea unui proces, a produs indignare generala, insa responsabilii pentru disparitia sa nu au fost adusi vreodata in fata justitiei. Documentarul povesteste odiseea unui om obisnuit care a platit cu viata incercarea de a expune coruptia care copleseste Rusia.
Sambata, 3 noiembrie
17:30 – Our School
Alin, Beni si Dana, trei copii romi dintr-un mic orasel maramuresean, sunt parte dintr-una din primele initiative de desegregare scolara din Romania. Pe durata a patru ani, “Scoala Noastra” urmareste indeaproape, cu empatie dar si luciditate, un proces inexorabil care culmineaza intr-un final neasteptat si revoltator. Atingand teme ca prejudecatile institutionalizate, cercul vicios al saraciei si dificultatile din invatamant, dar bine ancorat in ritmurile hipnotice si realitatea profunda a comunitatii romilor, filmul este atat o emotionanta poveste dulce-amaruie despre traditie si progres, cat si o meditatie despre ce inseamna o sansa la un viitor mai bun pentru noi toti.
19:30 – Autumn Gold
„Aurul Toamnei” spune povestea plina de speranta a cinci atleti seniori de diferite naționalitati, toti cu varste cupinse intre 80 si 100 de ani, toti uniti de același tel – dorinta de a participa la campionatul World Masters din orasul finlandez Lahti. Un film candid despre dragostea pentru sport si dragostea de viata in general, care include cateva demonstratii remarcabile de vointa si curaj in fata vietii, dar si ocazionale momente de nostalgie si melancolie. © Adina Bradeanu