Cauta
Adauga
Sign In

Nutriție și sănătate: Eterna problemă – să cojim sau nu fructele și legumele?

Nutriție și sănătate: Eterna problemă – să cojim sau nu fructele și legumele?

consumul fructe

Multora le-a intrat în obicei: când prepară fructe sau legume, primul lucru este să ia un cuțit și să înlăture coaja. Dar nu este întotdeauna necesar. În coajă se găsesc nutrienți importanți. Și poate nu știați că fructele și cojile aruncate contribuie la schimbarea climei.

Fructele și legumele sunt surse bogate în vitamine, minerale, fibre și fitochimicale (chimicale din plante) ca antioxidanții. Poate că un consum de 400 de grame pe zi, cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, reprezintă prea mult pentru unii. Dar pot cojile fructelor și legumelor să adauge nutrienți importanți în dietă?

Cu siguranță. De exemplu, vitamine ca riboflavina (B2) și vitamina C, minerale ca fier și zinc se găsesc în cojile a șapte vegetale rădăcinoase: sfeclă, muștar, morcovi, cartofi dulci, ridichi, ghimbir și cartofi albi. Iar merele nedecojite conțin cu 15% mai multă vitamină C, 267% mai multă vitamină K, 20% mai mult calciu, 19% mai mult potasiu și 85% mai multe fibre decât cele cojite.

Iar multe coji sunt bogate în fitochimicale active biologic, ca flavonoizii și polifenolii, care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Conform Organizației pentru Hrană și Agricultură a ONU, alimentele neconsumate, inclusiv cojile, generează 8-10% din emisiile de gaze cu efect de seră de pe planetă (alimentele care putrezesc pe câmp eliberează metan, gaz cu puternic efect de seră).

Și numai o țară ca Noua Zeeleandă, cu populație mică (5,1 milioane) raportează anual deșeuri ca 13.658 tone de coji vegetale și 986 tone de coji de fructe.

Atunci de ce le decojesc oamenii? Unele chiar trebuie, deoarece porțiunile exterioare nu sunt comestibile, n-au gust bun, sunt greu de curățat sau fac rău – bananele, pepenele, ananasul, mango, avocado, ceapa și usturoiul. Sau o cere rețeta, ca la piureul de cartofi. Dar multe coji, ca acelea de cartofi, sfeclă, cartofi, morcovi, kiwi și castraveți sunt comestibile, dar oamenii tot le aruncă.

Reziduurile de pesticide

Unii oameni cojesc fructele și legumele pentru că se tem de pesticidele de pe suprafețele lor. Reziduurile sunt în general pe suprafață sau imediat sub ea, depinzând și de speciile de plante. Dar multe din aceste reziduuri pot fi eliminate prin spălare. Se și recomandă ca fructele și legumele să fie spălate temeinic în apă rece și frecate și cu o perie, pentru îndepărtarea pesticidelor, murdăriei și chimicalelor.

Tehnici culinare ca fiertul sau gătitul la aburi pot reduce și ele reziduurile. Dar nu toate pot fi eliminate prin spălare sau gătire. Iar oamenii îngrijorați vor continua să decojească.

Există multe soluții oferite online pentru decojitul fructelor și legumelor, inclusiv privind utilizarea cojilor pentru compost, crescătorii de viermi sau folosirea lor în rețete. Reducând risipa și mărind consumul de fructe și legume putem contribui la îndeplinirea unui obiectiv declarat de ONU: înjumătățirea risipei alimentare până în 2030.

Surse: The Conversation, Healthline


Citiți articolul original pe hotnews.ro

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola