Noaptea Europeană a Muzeelor, la Galati

În luna mai, mai multe institutii de cultura din Galati vor celebra Noaptea Europeană a Muzeelor. Printre acestea se numara: Muzeul de Artă Vizuală Galați, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” si Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”.Cu aceasta ocazie, galatenii se pot bucura de o noapte în care muzeele își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor. Intrarea la aceste evenimente este gratuita.

noaptea-muzeelor-2015-galati

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 și al Circuitului muzeal din București, inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.
În fiecare an circuitul este replicat în alte două orașe din țără. În 2015 acesta va avea loc în Iași și Galați. La Galati, circuitul muzeal cuprinde , mai multe institutii de cultura si anume: Muzeul de Artă Vizuală Galați, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” si Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”.
La Muzeul de Artă Vizuală Galați vor fi prezentate publicului, atât lucrările din expoziția permanentă a muzeului cât și pe cele de pictură ale artistei Carmen Poenaru, aflate în expunere temporară la muzeul gălățean, în luna mai. Noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galați nu mai permite o expunere vastă a patrimoniului propriu, din cauza spațiului extrem de redus. Din acest motiv, în Noaptea Muzeelor, pe fațada muzeului vor fi instalate două ecrane pe care vor fi proiectate două filme diferite. Unul va prezenta patrimoniul virtual al muzeului, adică o parte dintre lucrările ce se află în depozitele muzeului și nu pot fi expuse din lipsă de spațiu. Al doilea film va reprezenta un remember al evenimentelor muzeului din ultimii ani: expoziții, tabere de creație, concerte, festivaluri de film, etc. Publicul se va putea delecta și cu obiectele handmade ce vor fi comercializate la târgul organizat la muzeu, cu ocazia Nopții Muzeelor.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, participă la Noaptea Europeană a Muzeelor cu un program special dedicat publicului amator de cultură şi ştiinţă, care este invitat cu aceasta ocazie la muzeul gălăţean pentru a putea viziona expoziţiile proprii ale muzeului, accesul fiind gratuit. Printre expozitii se numara : “Simţurile animalelor nocturne”, “El şi Ea în lumea vie” şi “Minerale şi cristale – Universul subpământean”. De asemenea, Acvariul îi aşteaptă pe toţi vizitatorii să intre în minunata lume a peştilor, publicul având ocazia de a purta un dialog cu specialiştii muzeului despre tehnica, procedeele şi metodele acvaristice prin care se asigură desfăşurarea complexităţii inter-relaţiilor dintre vieţuitoare şi mediul lor de viaţă. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, in seara de 17 mai, între orele 20.00 – 01.30, unde sunt pregătite toate instrumentele de noapte pentru a observa Luna, planetele Jupiter, Saturn şi principalele stele vizibile în această perioadă. La Planetariu, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze spectacolul “Planete”, intre orele 20.00 si 01.00.Intrarea publicului în „ Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, în intervalul 18.00 – 01.30. Totodata, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi ii invita pe galateni sâmbătă, 16 mai 2015, începând cu ora 18 s sărbătoreasca Noaptea Europeană a Muzeelor.
În NOAPTEA în care muzeele amintesc cât de importantă este cultura, publicul gălăţean este invitat să rememoreze TRECUTUL prin expoziţiile găzduite de secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, din municipiul Galaţi. Astfel, la Secţia din Str. Domnească, nr. 25, Galați, va fi prezentata expoziţiaIncursiune in cotidianul comunist care conturează un cadru generic al vieții de zi cu zi în comunism, marcat de propaganda atotprezentă, sugerată de afișe din epocă, opere de artă mobilizatoare sau portrete ale unor lideri comuniști, autentici sau asumați în acest fel de posteritate, dar, în același timp, caută să introducă pe vizitatorii gălățeni în atmosfera orașului de dinainte de 1989, prin imagini și modele tridimensionale ale unor obiective de referință pentru Galațiul comunist: Combinatul Siderurgic, Șantierul Naval, etc. La Muzeul „Casa Colecţiilor”, din strada Eroilor, nr. 64, Galaţi, vor putea fi edmirate urmatoarele expozitii: „Ambient interior galatean – sfarsitul secolului al XIX-inceputul secolului XX” ; „Restituiri Markșay” ; „Amaranda Braescu-Regina Aerului” ; „Medalistica romaneasca intre 1839-1939”; „Suntem natiune libera!Suntem natiune de sine statatoare!” si „Orasul Iasi. Memoria monumentelor”, iar la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din strada Al. I. Cuza, nr. 80, expozitia ”Ambient monden romanesc-Sfarsitul secolului al XIX-inceputul secolului XX” si ”O colectie si mai multe pasiuni- Lacramioara si Florentiu Tanascov” , proiect care îşi propune să valorifice expoziţional patrimoniul unei colecţii particulare de bunuri culturale, din oraşul Galaţi.
Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”, prezinta o expozitie organizată cu participarea activă a iubitorilor de artă populară: Un obiect – o colecție – un patrimoniu, accesul fiind gratuit.Aceasta expozitie este organizate în Salonul Artelor, la mansarda Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, în data de 16 mai 2015, începând cu ora 20,30. Invitat special în deschiderea acestui eveniment va fi formația de muzică veche ”Kalofonis”, din cadrul Asociației pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Galați.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola