„Napasta” – o noua premiera la Teatrul Dramatic Galati

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, va invita joi 29 noiembrie, Sala Mare, la premiera spectacolului NAPASTA de Ion Luca Caragiale. Directia de scena Adi Carauleanu; scenografia Nicolai Mihaila;
Distribuţia: Anca – TAMARA CONSTANTINESCUDragomir – LUCIAN PINZARUGheorghe – FLORIN TOMAIon – VLAD VASILIU.
In vasta si valoroasa opera de prozator si dramaturg a lui I.L.Caragiale pe care il sarbatorim insistent in acest an, “Napasta” – text original din 1890 -, este un punct nevralgic pentru creatia sa. Pentru aceasta piesa i-au fost aduse multe acuzatii, chiar si cea de plagiat de catre C.Al.Ionescu sub pseudonimul Caion, care printre altele iscate vehement de spiritul sau satiric deranjant pentru multi din acea vreme, au contribuit la refugiul sau in 1905 la Berlin. “Napasta” ramane singura piesa tragica din dramaturgia scriitorului. Nu este locul evocarii comentariilor istoricilor literaturii noastre asupra piesei care arata insa, si astazi dupa mai bine de un secol de cand a fost scrisa, ca detine un miez dramatic ce poate interesa un regizor inventiv.
Structura clasică a operei lui Caragiale capata in Napasta o expresie de o monumentala claritate. Fata de profilul grotesc al tipurilor din comedii, tragismul sobru al acestei drame ne dezvaluie coloanele unei constructii in care pasiunile se supun ferm principiilor morale imanente.
Simpla si intensa Napasta este o drama psihologica, o poveste cu final moralizator in care personajul principal este ideea de dreptate, vazuta ca dat esential al existentei, conditionand fericirea si rezumand tot ceea ce e mai bun in om.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola