În cadrul programelor educaţionale, derulate în acest an de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, proiectul cultural „Istoria de lângă noi” vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum şi sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.
Proiectul a demarat la începutul lunii aprilie în oraşul Bereşti unde locuitorii au avut prilejul să viziteze expoziţia „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” şi să participe la o serie de expuneri şi prezentări media.
A doua manifestare din cadrul acestui proiect va avea loc pe 24 aprilie 2013, ora 1300, la Căminul Cultural „Mihai Eminescu” din comuna Cavadineşti.
În această localitate există un sit arheologic important „Cavadineşti-Râpa Glodului”ce a fost cercetat pentru prima dată, la mijlocul secolului trecut, de către fostul director al Muzeului de Istorie Galaţi, arheologul Ion T. Dragomir. Atunci au fost descoperite mărturii de locuire din epoca bronzului (cultura Noua) datate spre finalul mileniului II a. Chr, şi din primul mileniu p. Chr. Situl nu a fost cercetat exhaustiv fiind permanent agresat de factorii naturali, în special alunecări de teren, dar şi de cei antropici prin diferitele activităţi cotidiene.
Odată cu deschiderea expoziţiei itinerante „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” vor fi susţinute expuneri privitoare la „Mărturii arheologice în nord-estul judeţului Galaţi” şi „Monumentele istorice din judeţul Galaţi”, de către muzeograful Costel Ilie. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul nostru.
Organizator expoziţie: muzeograf Costel Ilie.
Muzeul de Istorie „Paul Paltanea” prezinta „Istoria de langa noi”
Altii au citit si...

Ipostaze etnografice – Concurs national de imagini-document,editia a IV-a
Având ca obiectiv cercetarea, cunoaşterea şi promovarea specificului etnografic al zonei noastre şi nu numai, Secţia Cercetare, Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi organizează a patra ediţie a concursului „Ipostaze etnografice – Concurs naţional de imagini-document”. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: 1.Prima secţiune – Fotografie digitală – Tema „Ţăranul român” are caracter naţional Sunt acceptate fotografiile alb-negru, sepia şi color. Cerinţe: în concurs sunt acceptate fotografii care prin subiectul tratat se încadrează în tema secţiunii. Fiecare autor poate trimite maxim 6 fotografii în format electronic. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a selecta fotografiile participante în concurs. Fotografiile acceptate pentru expoziţie vor fi tipărite, iar costul lor va fi suportat de către instituţia organizatoare. 2.A doua secţiune are caracter local (aceasta trebuie să reflecte tradiţia din judeţul Galaţi) La această secţiune vor participa fotografii din colecţii particulare – „Din amintirile bunicilor”. La această categorie nu este impusă o anumită temă şi nici un număr de fotografii, concurenţii având la dispoziţie o gamă variată de posibilităţi. Fotografiile de la această secţiune vor fi aduse la sediul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi sau trimise pe adresa Str. Domnească nr. 61, cod postai 8000008, […]

Concert Taxi@Zodiar, 16 martie
Sambata, 16 martie 2013, incepand cu ora 22:00, Taxi va sustine un concert in Zodiar. Concertul poarta denumirea “Cele 2 cuvinte” si le va da sansa fanilor sa asculte live piesele trupei. Vezi cum a fost la concertul Taxi din toamna de la Scena! Dan Teodorescu, Vicky Sava, Mugurel Coman, Cantemir Neacsu, Darius Neagu si Kerezsi Csongor vin cu cele mai frumoase cantece marca Taxi, inclusiv “Trilogia celor 2 cuvinte”, intr-un spectacol care promite sa aduca zambete si buna dispozitie pentru toata lumea. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=jHhPMuhLNRw&w=560&h=315]

Spectacolul „Doggystyle”, si in 2014
Social Act Theatre, prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi, va juca spectacolul “Doggystyle”, pentru prima oară în 2014, în data de 31 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Yoobi. “Doggystyle”, prima producţie a trupei Social Act Theatre, este o satiră scrisă de Radu Horghidan ce are ca sursă de inspiraţie polemica dintre iubitorii de câini şi cei care nu vor să mai vadă patrupedele pe străzile oraşelor din România. Ironizând reacţiile românilor la o problemă a comunităţii, spectacolul înfăţişează eroi ai banalului într-o luptă epică pentru salvarea unui câine sau pentru salvarea întregii naţiuni. “Doggystyle” este regizat de Radu Horghidan şi de Florin Toma. Din distribuţie fac parte, alături de cei doi, actorii Petronela Buda şi Vlad Ajder. Preţul unui bilet este 15 lei.
Expoziția „Doctorul Aristide Serfioti – Un destin în slujba comunităţii gălăţene”
Începând de miercuri, 25 iulie, expoziția „Doctorul Aristide Serfioti – Un destin în slujba comunităţii gălăţene”, semnată de muzeograful Delia Pohrib, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Colecțiilor”, în interiorul fostei farmacii Ținc. Aici pot fi văzute documente care i-au aparținut doctorului Aristide Serfioti, testamentul, precum și instrumentarul de laborator al acestuia (truse de prim-ajutor) de la începutul secolului XX. De asemenea, tot în cadrul acestei expoziții, poate fi văzut și primul plan al Galațiului, de la data de 30 aprilie 1858. Dr. Serfioti s-a născut în Grecia și a trăit între anii 1828 și 1905. Este numit apoi medic primal la Galați, iar în anul 1866 este primul care achiziționează un microscop de la Paris. Muzeul „casa Colecțiilor” poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Concert Luna Amara: lansarea albumului „Live la Conti” in Scena, 10 mai
Sambata, 10 mai, formatia Luna Amara lanseaza noul album “Live la Conti” la Galati! Dupa ora 21:00, in Club Scena (str. Brailei, nr. 134), trupa clujeana va sustine un concert electric inspirat din tracklist-ul albumului live! Noul album „Live la Conti” este disponibil in format digital pe pagina de Bandcamp Luna Amara (http://luna-amara.bandcamp.com/) iar in format fizic (CD) in librariile Carturesti, unde se situeaza pe locul 1 in topul vanzarilor de muzica! Toamna trecuta, trupa Luna Amara a sustinut un concert-maraton in cladirea fostului Hotel Continental din Cluj-Napoca. Din cele 22 de piese interpretate atunci, baietii le-au ales pe cele mai vechi, de pe primele doua albume de studio – acum epuizate – pentru a forma baza CD-ului audio „Live la Conti”. In plus, pe langa piesele de pe Asfalt si Loc lipsa in versiunile lor live din prezent, inclusiv o varianta hipnotica de „Ciudat” interpretata alaturi de Kaleidonescu si un „Folclor” updatat cu versuri din poemul „Romania mea” scris de Mihnea, primul album live Luna Amara include in premiera si o piesa noua: „Prea tarziu”! Haideti asadar la concertul de lansare a primului disc live Luna Amara: sambata, pe 10 mai, de la ora 21:00 la Galati in Club […]
Spectacolul vienez ”Carmen” cu soprana Catarina Coresi, la Galati
Pe scena salii Teatrului Muzical „Nae Leonard” va avea loc vineri, 16 noiembrie, de la ora 19, spectacolul Carmen de Prosper Merimee, o creatie teatral-muzicala produsa de Vienna Opera Company si Teatrul Pygmalion din Viena. Carmen va fi interpretata de soprana de origine romana Catarina Coresi Lal, artista de renume international. Preţul unui bilet este 35 de lei şi poate fi achiziţionat direct de la casa de bilete a teatrului. Nuvela Carmen a autorului francez Prosper Merimee a fost publicata pentru prima data in anul 1845 si a devenit faimoasa dupa ce a servit ca sursa de inspiratie pentru opera in patru acte Carmen a lui George Bizet, ce a avut premiera la Paris in 1875. Nuvela aduce in prim plan iubirea patimasa a locotenentului Don Jose pentru frumoasa tiganca spaniola Carmen, pe care a cunoscut-o intr-o fabrica de tutun din Sevilla si pentru care renunta la cariera, face contrabanda, este degradat, arestat si pe care o pierde in final, iubirea lui neputand lupta impotriva dorintei de libertate a fermecatoarei Carmen. In versiunea Teatrului Pygmalion din Viena si in interpretarea sopranei Catarina Coresi Lal, Carmen sfarseste intr-un cabaret de provincie, unde isi deapana amintirile, isi retraieste scenic fragmentele cele mai importante ale vietii si deplange dragostea pierduta, lasandu-se purtata […]