Pacienții infectați cu SARS-CoV2 ar urma să fie investigați și să beneficieze de tratament în centre de evaluare ambulatorie, în încercarea de a se evita supraaglomerarea spitalelor, în valul 5. Ministerul Sănătății intenționează să pună la dispoziție, într-un timp cât mai scurt, inclusiv o hartă interactivă cu centrele de acest fel din toată țara. Pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt. Ce fel de tratament vor putea primi însă aici? Ministerul Sănătății intenționează să asigure în aceste centre inclusiv anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale orale.
Pentru valul 5, ministerul condus de Alexandru Rafila intenționează să creeze un mecanism instituțional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral și a anticorpilor monoclonali.
Practic, protocolul de tratament al pacienților COVID-19 va fi adaptat în vederea includerii medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu.
Tratamentul antiviral ar urma să fie extins în ambulatoriu inclusiv cu medicamente inovative – Paxlovid, antiviralul împotriva COVID-19 produs de Pfizer, și Molnupiravir, antiviralul produs de Merck.
De asemenea, instituția condusă de Alexandru Rafila promite, pentru valul 5, monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor și transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătății, pentru achiziții și alocări rapide.
Hartă interactivă cu centrele de evaluare ambulatorii COVID, disponibilă în curând
Soluția centrelor de evaluare COVID în ambulatoriu a fost discutată ieri într-o videoconferință a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, și cu managerii spitalelor, la care au participat și secretarul de stat Adriana Pistol și președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
Ministerul Sănătății va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și intenționează să pună la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre centrele de evaluare a pacienților COVID și despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, în încercarea de a evita situația din valurile precedente, care a dus la o mortalitate crescută. Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital.
„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul testului într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. În acest fel pot fi prevenite cazurile severe.
„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a precizat conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Citiți articolul original pe