Maraton Expoziţional Nocturn la Muzeul de Istorie, ediţia a III-a

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă aşteaptă sâmbătă, 16 mai 2015, în intervalul orar 1800-0130, să sărbătorim Noaptea Europeană a Muzeelor.

În NOAPTEA în care muzeele amintesc cât de importantă este cultura, publicul gălăţean este invitat să rememoreze TRECUTUL prin expoziţiile găzduite de secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, din municipiul Galaţi:

  1. Secţia din Str. Domnească, nr. 25, Galați

Expoziţii:
„Incursiune în cotidianul comunist”;
„Decoraţii româneşti din epoca comunistă (1947-1989)”.

  1. Muzeul „Casa Colecţiilor”, str. Eroilor, nr. 64, Galaţi

Expoziţii:
„Ambient interior gălăţean – sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX”;
 „Smaranda Brăescu – Regina aerului”;
„Medalistica românească între 1839-1939”;
„Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate”;
„Restituiri Makşay”;
„Suntem naţiune liberă! Suntem naţiune de sine stătătoare”;
„Oraşul Iaşi. Memoria monumentelor”;
„Donați trecutul pentru viitor!”.
Vernisaj: ora 1900
 „Restituiri Makşay”, proiect expoziţional realizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Galați și finanţat de Comisia Europeană.
„Oameni, locuri, fapte sunt repere importante pentru istoria unei comunităţi din orice epocă. De aceea, consemnarea lor în documente scrise şi imortalizarea în imagini fotografice  reprezintă un filon preţios pentru cercetarea istorică, cu atât mai mult cu cât ea este ocazionată de imaginile surprinse de doi fotografi locali, de renume: George şi Jean Makşay (tată şi fiu).” (muzeograf dr. Elena-Ingrid Bahamat)
Expoziţia „Restituiri Makşay” prezintă aria tematică a imaginilor păstrate pe 150 de clişee fotografice de către George şi Jean Makşay. Traseul vizual propus pentru această călătorie imaginară va permite  popasuri în care să identificăm ce s-a perpetuat, ce s-a schimbat, ce s-a pierdut dar și ce s-a câștigat  în conformitate cu tradiția și modernitatea epocilor traversate de orașul Galați.
Vernisaj: ora 1930
„Suntem naţiune liberă! Suntem naţiune de sine stătătoare”
După constituirea statului naţional modern, România se confrunta cu o nouă problemă şi anume, câştigarea independenţei faţă de Imperiul Otoman. În data de 4/16 aprilie 1876, ruşii acceptă să semneze convenţia prin care era reglementată trecerea trupelor ruse pe teritoriul României. Declanşarea războiului ruso-turc, la data de 12/24 aprilie 1877, trecerea armatei ruse peste teritoriul românesc în drumul lor spre frontul din Balcani, schimburile de focuri la Dunăre, între armatele română şi otomană, au antrenat, practic, România în acest conflict.
Interpelat, la data de 9/21 mai 1877, în cadrul unei sesiuni parlamentare, de deputatul Nicolae Fleva, în legătură cu proclamarea independenţei, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, a rostit celebrul discurs: „Suntem independenţi! Suntem naţiune de sine stătătoare!”. În aceeaşi zi, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit în sesiune extraordinară şi au proclamat independenţa de stat a României.
Declaraţia de independenţă a ţării a fost semnată de principele Carol I la data de 10 mai 1877, şi va fi consfinţită pe câmpurile de luptă, în anii 1877-1878.
Organizator: muzeograf Maria Magdalena Tuluş.
Vernisaj: ora 2000
„Oraşul Iaşi. Memoria monumentelor”, proiect expoziţional itinerat de la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi
Ideea expoziţiei este de a pune în valoare o categorie importantă de documente vizuale privitoare la monumentele istorice ieşene. Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte, fapt cât se poate de adevărat. Au fost selectate planuri, relevee şi fotografii dintre cele mai grăitoare, care au calitatea de a transmite ceva în plus faţă de informaţiile consacrate, care dezvăluie aspecte mai puţin ştiute şi care ajută privitorul să descopere singur ceea ce îl interesează. Imaginile, ce rămân adesea anexa formală a unor texte bine redactate, sunt de data aceasta „vedetele” proiectului. Ele stau acum în primul plan şi vorbesc de la sine, fiind însoţite doar de puţine indicaţii scrise.
Vernisaj: ora 2100
„Donați trecutul pentru viitor!”
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a lansat campania „Donați trecutul pentru viitor!” ce se desfăşoara în perioada 1 august 2014 – 31 iulie 2015.
Campania îşi propune sensibilizarea şi responsabilizarea comunităţii locale cu privire la donarea unor obiecte şi documente relevante pentru istoria locală şi naţională. Bunurile donate vor intra în patrimoniul cultural al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, fiind valorificate ulterior în cadrul unor expoziţii tematice pentru generaţiile actuale şi viitoare.
Expoziţia organizată cu obiecte donate până în prezent constituie o provocare şi-n acelaş timp o invitaţie adresată gălăţenilor de a dona obiecte din domenii precum: artă decorativă, arheologie, etnografie, arme şi uniforme militare, ştiinţă şi tehnică, filatelie, numismatică (monede, bancnote), medalistică, cartofilie (cărţi poştale), carte veche, fotografii, documente, mobilier şi alte bunuri relevante pentru istoria Galaţilor şi naţională.

  1. Muzeul „Casa Cuza Vodă”, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi

Expoziţii:
„Ambient monden românesc – A doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX”;
Exponatul lunii: „Păpuşarele de presat caşul”
„O colecţie şi mai multe pasiuni – LĂCRĂMIOARA ŞI FLORENŢIU TANASCOV”
Accesul este LIBER.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola