Liderul ortodocșilor, dezamăgit de Patriarhul Kiril cu privire la Ucraina. „Nu știu ce justificare poate găsi în conștiința sa”

patriarhul kiril ce justificare poate gasi in constiinta sa

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse Patriarhul Kiril este de acord cu acțiunea Moscovei în Ucraina, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor i-a cerut acestuia „să intervină și să medieze” pentru a ajuta la oprirea războiului. Însă, mesajele transmise de el de la începutul conflictului au arătat susținere totală pentru liderul de la Kremlin.

Dezamăgit de Patriarhul Kiril

De aceea, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al celor aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume a spus că Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe preoții creștini ortodocși pentru că susține războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, scrie The Jerusalem Post.

Într-un interviu difuzat de televiziunea de stat elenă ERT, Patriarhul Bartolomeu a spus că se aștepta ca Patriarhul Kirill să reacționeze și să ia atitudine împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina și de a demisiona, dacă era necesar, ca un semn de protest față de conflictul ruso-ucrainean.

Nu este posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu am vrut ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kiril să fie această excepție tragică. Nu știu cum se poate justifica în conștiința lui. Mă așteptam ca fratele Kiril să țină piept acestui moment crucial, istoric. Dacă va fi nevoie, să-și sacrifice fotoliul, să-i spună lui Putin: „Domnule președinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez”, a spus acesta.

Dispută între Patriarhia Ecumenica din Istanbul și Biserica Ortodoxă Rusă

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse spunea la cateva zile după ce Rusia invadase Ucraina că ceea ce se întâmplă este din cauza faptului că anumite forțe încearcă de opt ani să distrugă valorile din societate. Potrivit acestuia, „există o respingere, o respingere fundamentală a așa-ziselor valori care sunt oferite astăzi de cei care pretind a reprezenta puterea mondială”.

Moscova numește invazia care a intrat în cea de-a patra lună o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este doar un pretext pentru un război neprovocat.

Patriarhia Ecumenica din Istanbul și Biserica Ortodoxă Rusă s-au înfruntat în urmă cu patru ani din cauza deciziei Ucrainei de a înființa o biserică independentă.

Aproximativ 100 de milioane de creștini ortodocși trăiesc în Rusia, în timp ce Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola