Editura Muzeului de Istorie Galaţi ii invită pe galateni miercuri, 4 noiembrie 2015, incepand cu ora 13.00, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea lucrării „Moşia «Balta Brateşului» din ţinutul Covurlui (1448-1847), a muzeografului Cristian-Dragoș Căldăraru.
Evenimentul va avea loc la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din strada Al. I. Cuza, nr. 80. Istoria orașului Galați, reședința fostului ținut Covurlui, este strâns legată de existența cursurilor de apă Dunărea, Siretul, Prutul și Chineja, dar și a lacurilor Brateș și Cătușa.
Lacul Brateș a fost unul din cele mai mari din România, fiind situat în sud-estul Moldovei, în apropierea municipiului Galați și în zona de confluenţă a Prutului cu Dunărea. Toponimul „Brateș” îl întâlnim în documentele de la începutul secolului al XV-lea, provenind „probabil dint-un nume comun, cu topicul care astăzi şi-a pierdut înțelesul”.
În acest spațiu geografic și istoric cuprins între Dunăre, Prut și Pruteț, s-au derulat de-a lungul secolelor o serie de evenimente cu implicații semnificative în plan social, economic, politic și militar. Iată de ce considerăm oportun acest demers al nostru de a prezenta istoria Bălții Brateș de la ținutul Covurlui, așa cum a fost ea rânduită cu ajutorul documentelor, dar și al hotărârilor instanțelor de judecată.
Factorul economic, în primul rând, dar și cel strategic, au determinat autoritățile pământene să păstreze identitatea acestui loc, iar argumentul principal îl reprezinta cel mai vechi document, ispisocul de la 15 iulie 1448, completat mai târziu, în secolele XVIII-XIX, de planuri și hărți cadastrale.