Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism – APCA Galati va invita pe toti cei interesati la evenimentele de deschidere a proiectului unic in tara „Afterschool interactiv si creativ pentru copiii SPECIALI”, desemnat castigator la sectiunea „Inovatie in educatie”, pe platforma Teimplici.ro.
Pentru implementarea acestuia, APCA Galati a primit o finantare de 5.000 de euro din partea TELEKOM ROMANIA, in cadrul competitiei nationale de proiecte derulate la sfarsitul anului 2014 pe platforma de responsabilitate sociala a companiei, unde au fost inscrise 180 de proiecte din toate regiunile tarii. Miercuri, 1 aprilie, ora 12.00, la Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia”, are loc conferinta de lansare oficiala, in prezenta partenerilor, a colaboratorilor si a reprezentantilor institutiilor de specialitate din domeniu.
Echipa APCA va prezenta particularitatile acestui proiect inovativ si va oferi o descriere a activitatilor programate pentru implementarea lui pe termen mediu si lung. Joi, 2 aprilie, ora 12.00, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, la cel de-al doilea sediu al asociatiei (B-dul Traian Vuia nr. 21), APCA va deschide festiv cursurile din cadrul proiectului.
La noul sediu, inaugurat, de altfel, tot cu aceasta ocazie, vor fi prezenti parinti, copii si parteneri ai asociatiei. Astfel, din aprilie 2015, 20 de copii din APCA Galati, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, vor frecventa zilnic, dupa cursurile din invatamantul de masa sau din cel special, programul de tip afterschool.
Sub supervizarea unui specialist in terapia ABA, membrii echipei de proiect au lucrat la crearea unui sistem de predare-invatare, interactiv si creativ, adaptat specificului copiilor cu autism, cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (terapia ABA). Totodata, planificarea pentru fiecare ora de curs urmarste programa scolara elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, astfel incat copiii sa isi fixeze, prin repetitie si predare adaptata nevoilor lor, notiunile greu de asimilat in mod normal la clasa.
Orele sunt predate in scop terapeutic de catre un psihopedagog si sunt organizate pe grupe de maxim 4 copii, pentru eficienta interventiei. Beneficiarii au fost selectati pe baza unor testari specifice, iar progresele lor vor fi evaluate constant de un coordonator de programe in recuperarea copiilor cu autism. In plus, bilunar, copiii vor participa la ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, prin care vor fi ajutati sa isi dezvolte mai rapid motricitatea, interactiunea sociala, simturile, cognitia si limbajul. Obiectele astfel confectionate vor putea fi cumparate sau vazute de eventuali donatori si sponsori, prin intermediul unui magazin online deschis pe site-ul asociatiei, www.apca-autism.ro, astfel incat aceste fonduri sa sustina, pe termen mediu si lung, dezvoltarea asociatiei.
Toate activitatile interactive sunt organizate cu ajutorul tehnologiei moderne (tabla interactiva si softuri educationale), toate materialele fiind achizitionate special pentru derularea acestui proiect. De altfel, sistemul de predare-invatare inovativ, adaptat copiilor cu TSA, ar putea fi luat ca model de buna practică in directiile viitoare de actiune, pentru integrarea acestor copii in sistemul de invatamant sau in activitatile altor organizatii din domeniu. APCA Galati a fost infiintata in 2011 de parintii unui copil cu autism, fiind primul ONG din judet care si-a axat activitatea strict pe problematica autismului la copii. Din 2014 este membra FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist. In programele APCA sunt cuprinsi, in prezent, aproape 70 de copii cu autism din judetul Galati si judetele invecinate dar si din Republica Moldova. Asociatia isi propune sa ajute familiile copiilor cu autism in vederea obtinerii unui grad cat mai ridicat de recuperare si de integrare a copiilor in societate, dar si sa mobilizeze comunitatea locala pentru sprijinirea acestor familii.