Miercuri, 29 aprilie 2015, incepand cu ora 18.30, la Casa Serfioti Ethos Cafe, din strada Domneasca, va avea loc lansarea cărții de interviuri ”Despre cum nu am ratat o literatură grozavă”, de Angela Baciu, publicata la Editura Junimea.
În lucrarea semnată de scriitoarea și jurnalista Angela Baciu sunt cuprinse, în prima parte, interviuri realizate în perioada anilor 2007 – 2014 cu personalități importante din literatura română, iar în a doua parte, numită „in memoriam” sunt „14 interviuri cu personalități plecate în lumea neștiută”. Volumul conține interviuri cu Norman Manea, Constantin Abăluță, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Ion Pop, Gellu Dorian, Nora Iuga, Mihail Gălățanu, Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Cristian W. Schenk, Cristina Rhea, Dan Manuca, Theodor Codreanu, Șerban Codrin, Ioana Pârvulescu, Paulina Popa, Lucian Vasiliu, Ștefan Ion Ghilimescu, Vasile Baghiu, Adrian Munteanu, Victoria Milescu, Cassian Maria Spiridon, Mihaela Albu, Liviu Antonesei ș.a., dar și regretații: Nina Cassian, George Astaloș, Constantin Ciopraga, Dan Alexandru Condeescu, Emil Iordache, Cezar Ivănescu, Emil Manu, Fănuș Neagu, Cornel Regman, Ion Rotaru, Mircea Sântimbreanu, Radu G. Țeposu, Laurențiu Ulici, Mircea Zaciu.
„Am început această nouă carte de interviuri promițându-mi mie și cititorului că nu voi renunța la dialog, la dorința de a-l cunoaște pe artist așa cum e el. Și atunci mi-a venit ideea să-i transform pe interlocutorii mei în “personaje de poveste” – o poveste despre vieți de domni și doamne, despre scriitori din diferite generații, pe care îi leagă ceva prețios: prietenia literară și cuvântul scris. Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieți, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinta de a-l cunoaște mai ușor pe cel intervievat, de a afla lucruri mai puțin știute atât din viața scriitoricească a acestuia, cât și din cea personală. Cartea poate fi și o poveste-experiment, poveste-joacă despre cum poți să-l descoperi pe celălalt ascultându-l răbdător într-un fotoliu, privindu-i mișcările, siguranța pașilor din propria casă, sau cum este privit de ceilalți pe stradă, câte cuburi de zahăr pune într-o cafea, sau cum se descurcă stângacii într-o lume de dreptaci. Jurnalistul și scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare îl cunoaște pe celălalt și, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului și chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul”, spune Angela Baciu.
Nascuta la 14 martie 1970, in Braila, Angela Baciu este poeta, publicista si promotor cultural, debutul sau literar a avut loc in anul 1987 in Revista „Amfiteatru” din Bucuresti iar cel editorial la Editura „Porto Franco” din Galati in 1994. Angela Baciu este in prezent membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Quebec, precum si in numeroase cenacluri culturale. Printre dintre cele mai insemnate realizari ale Angelei Baciu se numara: organizarea unor proiecte culturale anuale, precum festivaluri de poezie, lansari de carte, cenacluri, antologii; realizarea unor emisiuni radio TV; participarea in Turneul « PROMOVAREA LITERATURII ROMANE IN SPATIUL EUROPEAN » in Ungaria, Slovacia, Cehia; un numar impresionant de carti publicate, interviuri, premii si diplome de excelenta primite.