Lacul Vulturilor, lacul fara fund

Lacul Vulturilor, sau asa cum mai este denumit in popor, Lacul Fara Fund, este situat in imediata apropiere a comunei Siriu, din judetul Buzau, aceasta locatie fiind cunoscuta in toata tara pentru peisajele sale extraordinare si pentru frecventa turistica.
Lacul Vulturilor este cu precadere unul dintre obiectivele turistice de mare anvergura a acestei zone, fiind situat la o altitudine de 1.420 m, in Muntii Siriului, pe partea estica a versantului Malaia, intinzandu-se pe o suprafata de 0,90 ha si avand o adancime maxima de 2,5 m, in pofida denumirii populare ce contine sintagma de ,,lac fara fund’’.
Fiind un lac periglaciar, Lacul Vuturilor poate fi considerat sinonim cu frumusetea, pentru ca, peisajele ce il inconjoara sunt rapitoare, iar imaginea lacului in sine completeaza cu gratie aceasta frumusete, aproape radicand-o la rang de arta.
Legende
Denumirea de Lacul Vulturilor ii revine lacului datorita marelui scriitor Alexandru Valhuta si a insemnarilor sale facute in opera sa, Romania Pitoreasca. Alexandru Vlahuta spune ca acesta fi fost salasul de primavara al vulturilor, ei avand obiceiul sa isi invete puii sa zboare in aceasta regiune. Superba legenda a dat numele lacului, devenind, datorita lui Vlahuta, cunoscut in toata tara.
Al doilea nume, cel popular, si anume Lacul Fara Fund, este datorat altei legende cunoscute prin partile locului, ce nu are, asa cum ar fi de inchipuit, nicio legatura cu adancimea lacului. Se spune ca un cioban, satul de aceasta meserie, si-ar fi parasit turma de oi, aruncandu-si bata in acest lac. Dupa mult timp, el o regaseste plutind pe Dunare, moment la care, cuprins de nostalgia locurilor natale, decide sa se intoarca la vechile lui activitati, cautandu-si turma de oi si realizand ca oieritul este, cu adevarat menirea sa.

Inedit
Zona din imediata vecinatate a Lacului Vulturilor este cunoscuta ca fiind singura zona unde pot fi gasite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de disparitie. Acest lucru este datorat si faptului ca vorbim despre o zona salbatica, in adevaratul sens la cuvantului.
Trasee turistice
Traseele turistice in aceasta zona nu sunt tocmai unele dintre cele mai accesibile, mai ales pe timp de iarna, din cauza conditiilor vitrege caracterizate de troiene si zapezi parca nesfarsite, insa si din cauza diferentelor notabile de temperatura din zona.
La modul general, traseul dureaza aproximativ 3 ore, trecand prin Valea Neagra, punctul de final fiind Lacul Fara Fund sau Lacul Vulturilor. Aditional, se poate folosi si traseul cu bataie spre Intorsura Buzaului, pe autostrada ce duce la Brasov. Este stiut faptul ca accesul cu masina este, prin excelenta mult mai eficient, comod, iar de data aceasta chiar si mai accesibil, din toate punctele de vedere. Astfel, dupa ce se va depasi ceea ce odata a fost Statiunea Baile Siriu, aflata acum in paragina, se ajunge la cabana ce poarta numele zonei, si anume Valea Neagra.
Odata ajunsi aici, lucrurile se simplifica considerabil, pentru ca se poate face cazarea in cadrul cabanei Valea Neagra ce contine 12 locuri. Partea putin neplacuta o reprezenta faptul ca, in trecut, faptul ca, pentru a obtine cazare aici, trebuia, in prealabil obtinut si acordul scris a celor de la Societatea Forestiera Nehoiasu. Cu toate astea, incapand cu anul 2004, Societatea Forestiera Nehoiasu a fost scoasa din functiune, cabana Valea Neagra apartinand unei persoane fizice ce faciliteaza accesul turistilor in zona, lucrurile simplificandu-se considerabil.
In cazul in care se va decide mersul mai departe, spre tinta traseului turistic, se va trece de paraul cu numele omonim al societatii forestiere, si anume Nehoiasu, urmatoarea miscare fiind grija de a face dreapta pe drumul forestier respectiv. La capatul acestui drum forestier, se va afla un raulet ce va trebui trecut. In cele ce urmeaza se recomanda o grija sporita la denivelarile de teren. Drumul este cunoscut ca fiind periculos. Din acest motiv, trebuiesc urmarite marcajele. Urmatorul obictiv din acest traseu va fi ceea ce poarta numele de Poarta Vanturilor.
Odata ajunsi aici, destinatia finala este ca si atinsa, deoarece, Lacul Vulturilor se va afla foarte aproape. Aici, va va intampina cabana vanatoreasca Lacul Vulturilor. Lucru cu adevarat frumos il reprezinta faptul ca, in imediata apropiere a cabanei Lacul Vulturilor, se afla un izvor cu apa potabila.
De aici, singura grija de care trebuie sa mai tineti seama, este sa va bucurati de imprejurimi si de cadourile ce vi le ofera natura.
Localizare
Lacul Vulturilor se afla situat in judetul Buzau, in apropierea localitatii Gura Siriului, la o altitudine de 1.420m, pe partea estica a versantului Malaia.

Sursa: www.turistderomania.ro

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola