Jderul de pădure – exponatul lunii septembrie la Grădina Botanică

Exponatul lunii septembrie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, este „Jderul de pădure (Martes martes)”, mamifer ce face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae şi trăieşte doar în regiunile împădurite de la marginea pădurilor de foioase şi mixte din Europa şi Asia de Nord şi de Vest.

jder

Jderul de pădure este un căţărător excelent, care poate vâna cu uşurinţă chiar şi veveriţele cele mai agile. Nu suportă să înoate chiar dacă ştie să facă acest lucru, intră în apă doar dacă este în pericol şi nu are altă soluţie să scape de prădător.
Are obiceiul să îşi facă adăpostul în scorbura unui copac bătrân (molid, brad sau stejar) sau chiar să ocupe cuibul ce a aparţinut unei veveriţe. Hrana sa este formată din mici rozătoare, păsări, insecte şi larve de insecte, stârvuri, broaşte şi reptile, anumite părţi dulci ale plantelor şi fructe de pădure. Uneori mămâncă arici, şoareci de câmp, peşti, melci, ciocănitori, iepuri şi alte mici mamifere.
La rândul său, cade pradă unor animale sălbatice şi păsări de pradă, cum sunt de exemplu: vulpea, lupul, bufniţa şi acvila. Aceste animale trăiesc mai mult solitar, doar în lunile de vară când este perioada de împerechere ele obişnuiesc să formeze grupuri mici familiare. Speranţa de viața la jderul de pădure este de aproximativ 10 ani.
Exponatul lunii septembrie va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la data de 30 septembrie 2016.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola