INTERVIU cu scriitoarea Aurelia Grosu

Miercuri, 14 octombrie, de la ora 17.00, la Biblioteca V.A Urechia din Galaţi va avea loc lansarea carţii „Educa-mă cu viziune” a scriitoarei Aurelia Grosu. Cu această ocazie, am dorit să aflăm mai multe detalii despre autoare dar şi despre cartea care va fi lansată. Vă oferim în continuare un interviu cu scriitoarea Aurelia Grosu care sperăm să va ajute şi să va inspire in oferirea unei educaţii cât mai bune în folosul copiilor dumneavoastră.

educa ma

Reporter: Vorbiţi-ne puţin despre cartea care va fi lansată „Educa-mă cu viziune”.
Aurelia Grosu: Este primul volum care tratează subiectul ”educație” , ca un concept necesar intr-o lume in care copiii sunt subiect de discuție ,de formare și dezvoltare personală prin noi principii și valori . „Educatia este miscarea din intuneric spre lumină ”,spunea Allan David Bloom -Am scris această carte tocmai pentru că eu nu am ştiut cum să-mi cresc copiii, fiindcă nici părinţii mei nu au ştiut să o facă mai bine.
Am vrut să repar greşelile faţă de fiul şi fiica mea. Sunt fericită să pot dezvolta un proiect cu o viziune uriașă pentru poporul român. Sunt un invățător cae a invătat din experientă că singura responsabilitate pentru cresterea armonioasă a copiilor este familia.
Rep.: Ce v-a motivat sa abordati tema educatiei? Aţi fost inspirata din experienta personală?
Aurelia Grosu: „Ceea ce copilul nu primeste, foarte rar se intampla ca mai pe urma sa poata darui ”. – P.D. James – Acest citat spune că un copil care primeste o educatie aleasă și de calitate intre 0- 7 ani este un viitor adult responsabil si dezvoltat emotional si intelectual la cote maxime, deoarece primii profesori sunt mama si tata,cei doi formâand echipa de succes in care cel mic isi gaseste protectia, puterea, stima de sine si ajutorul de care are nevoie pe pista proprie a vietii sale.
Rep.: Care este scopul acestei carti? Ce propune cartea si ce credeti ca ar trebui schimbat in mentalitatea parintilor pentru o mai buna educatie a celor mici?
Aurelia Grosu: A instrui pe tineri cum se cuvine nu constă in a le vâri in cap multime de cuvinte, fraze, expresiuni si opiniuni din diferiti autori, ci a le deschide calea cum sa priceapă lucrurile. Jan Amos Komensky Cititorii ideali ai acestei cărţi pot fi bunici sau un cuplu nou format , care se pregăteşte pentru meseria de a fi părinte. Pot fi mame singure sau taţii care cresc doi copii cu bonă (am întâlnit astfel de cazuri), pot fi educatori, învăţători, profesori, oameni care au regrete că nu şi-au educat corect copiii cu mulţi ani în urmă, neîmplinind nevoile emoţionale ale acestora. Niciodată nu este târziu să începeţi să iubiţi ascultând, ajutând şi reparând. Am scris această carte tocmai pentru că eu nu am ştiut cum să-mi cresc copiii, fiindcă nici părinţii mei nu au ştiut să o facă mai bine. A venit timpul să resetăm mentalitatea cu privire la educatia si cresterea corectă a generatiilor viitoare.
Rep.: Ce reguli esenţiale credeţi că ar trebui impuse celor mici si cum ii putem convinge sa le respecte?
Aurelia Grosu: În zilele de astăzi, a apărut conceptul de a nu deranja copiii pentru lucruri mărunte și de a se lua atitudine doar când se ivesc probleme serioase. „Bătaia nu este ruptă din rai“, dar disciplinarea și controlul în casă este al părinților. Copiii tind să ia hotărârile și să dicteze în familie. Am văzut atâtea cazuri și aș putea scrie câteva cărți. Cedând și lăsând la voia întâmplării creșterea corectă a copilului, adulții își pierd deja autoritatea și fermitatea pozitivă . Când sunt mici, părinții se alintă, se maimuțăresc, folosesc multe diminutive, tratându-și proprii copii ca niște „bebe“ veșnici. Când cresc, părinții nu mai știu ce să facă, dau vina tot pe copii, neasumându-și că ceea ce au semănat, acum culeg. Credeți că recolta unui comportament bun sau rău va sta în ceea ce ați creat între 0 și 7 ani, la baza educației,in familia dvs. Orice vorbă, orice gest, orice învățătură date în perioadă de acasă, vor fi buchetul comportamental strâns la adolescență și apoi la maturitate. Luati frîiele in mînă și conlucrati impreună,tata si mama,nu vă deziceti de la reguli !
Rep.: Credeti ca ar trebui introduse in scoli si gradinite programe de dezvoltare personala a copilului?
Aurelia Grosu: Cred că solutia este introducerea orelor de coaching pentru guvernantii României ,pentru educatori si pentru părinti! Nu copilul are nevoie de dezvoltare personală ,facută prin scoli, ci adultii! Eu intentionez sa implementez in Galați ateliere de lucru cu părintii si bunicii, să merg in gradinițe,in școli,chiar in licee,acolo unde voi fi invitată să vorbesc despre educatia cu viziune ! Copiii vor imita modul de comportament al adultilor,deci orele de dezvoltare personală ar fi indicate pentu toti locuitorii țării noastre!
Rep.: Cat timp ar trebui sa-si petreaca zilnic un parinte alaturi de copilul sau? Cum procedăm când avem atâtea de făcut ?
Aurelia Grosu: Ori ne luăm copiii drept parteneri la treburile noastre, împlicându-i în activități pe măsura vârstei lor, ori le acordăm 10 minute înainte de a începe treaba, explicându-le clar că după un anumit timp, stabilit împreună, vă veți ocupa de ei, acordându-le atenția pe care o așteaptă copilul. Lipsa de atenție sau respingerea dăunează grav oamenilor din jurul nostru. Ele dor, enervează, sunt periculoase , generând depresii și resentimente. În tot mai multe familii, părinții lucrează de dimineața pâna seara târziu. Copiii duc dorul acestora. Părinților le pare rău că nu pot petrece mai mult timp cu copiii lor. Se intră într-un cerc vicios. Părinții acordă mai repede o îmbrățișare, o mângâiere rapidă decât o oră de plimbare sau de joacă în parc. Arta de „a fi împreună“ este timpul în care faceți orice activitate în familie. Copilul se simte „acasă“, doar în prezența ambilor părinți. Puteți merge la frizer sau spăla mașina sau vasele sau faceți o vizită la rude, la prieteni, puteți face un joc sau desena, orice lucru practic va crea copilului mediul de socializare și iubire necondiționată propice unei dezvoltări normale. Școala nu poate oferi atenție suficientă fiecărui copil în parte. Societatea nu îți acordă timp și valoare, ascultarea devine din ce în ce mai fragmentată. Nu apuci să spui o propoziție întreagă că intervine un telefon, un stimul extern și ești întrerupt. Comunicarea devine tot mai deficitară din prea multă presiune care se pune pe oameni. Singurul mod de a umple rezervorul iubirii copiilor cu timp de calitate este să ne uităm mereu ochi în ochi. Ochii au importanța lor, ei fiind o poartă către suflet. Dacă vorbești cu copilul, uitându-te la știri sau ascultând muzică și nu îl privești în ochi, l-ai pierdut ! timpul este liantul relatiei părinte-copii! Succes!
Rep.: Ar trebui rasfatati cei mici? De ce?
Aurelia Grosu:„ Nu prea multa dragoste rasfata un copil, ci prea putina disciplina.” – Gaveo -Disciplina nu ține doar de birou sau o cameră de dormit. Ea este o trăsătură a personalității, educabilă de părinți, înca din fragedă copilărie. Organizarea minții este un proces care începe de la naștere, prin însăși atitudinea mamei față de această valoare. Ea nu apare deodată, ci se obține prin imitare. Părinții organizați vor avea copii bine structurați mental. Sunt câteva moduri în care un părinte poate lucra la dezvoltarea capacității de organizare a propriului copil : Vă invit să descoperiți in cartea mea sfaturi utile despre acest subiect important!
Rep.: Ce parere aveti despre generatia actuala ?
Aurelia Grosu:Ceea ce seamănă omul,aceea va secera !  ( Galateni 6) Pe baza acestui principiu biblic,vă las pe dvs.:părintii, bunicii, educatoriietc. să trageti concluziile privind o caracterizare a tinerei generații . Câan merg pe stradă sau in autobuz,văd ceea ce vedem cu totii. Acesta este rezultatul unei educatii defectuoase a adultilor. Copiii sunt oglinda noastră,a tuturor! Seara ,la televizor ce vedeți? Asa sunt si copiii,sper să vă provoc la meditație,schimbare,o gandire nouă si resetare mentală!
Rep.: Ce vă face fericită şi ce vă întristează cel mai mult?
Aurelia Grosu: Scrisul e ceva care vine din interiorul meu, o eliberare şi un mod în care mă pot face auzită, fiindcă am o experienţă care îmi oferă subiecte vaste pe care le pot despacheta şi din care putem învaţa lecţii preţioase de viaţă! Sunt omul care mă pun la dispoziţia celorlalţi, pentru a-i învaţa şi a-i îndruma în mod corect, să nu repete greşelile generaţiilor trecute . Cred cu toată convingerea că români au nevoie de o resetare majoră în modul de a gândi şi în dezvoltarea personală a fiecărui cetăţean din ţară noastră. Sper să fiţi de acord că este nevoie de o reală schimbare în multe domenii ale vieții din zilele actuale! Sunt fericită că am primit misiunea de a scrie o carte despre educatie,o carte dedicată nepotului meu,Sorin Nicodimescu,care trăieste si invață in Malta! Sunt fericită cand pot aduce valoare cititorilor mei , pe care ii respect din tot sufletul ! Un om care a trecut de curând printr-o mare transformare și eliberare din mrejele trecutului , nu poate fi trist, ci recunoscător! Sunt motivată să merg inainte pe noul drum,acela de invățător si formator de suflete.
Rep.: A doua carte ati dedicat-o fiului dvs, Cristian-Alexandru si fiicei, Maria-Cristina ! Cartea „ Educa-mă cu viziune ”,ati dedicat-o cuiva? Cine ar fi personajul?
Aurelia Grosu: Da, aceasta carte despre educație am dedicat-o nepotului meu de 12 ani, Sorin Nicodimescu, care de la 4 ani, trăiește in Malta, alături de fiul si nora mea. . Este un copil educat frumos,intr-o familie minunată!
Rep.: Ce planuri de viitor aveţi?
Aurelia Grosu: Lansarea cărtii este cel mai important eveniment, apoi pregătesc un seminar impreună cu Dana Hancu si alti colaboratori ,scriu a doua carte despre educatia altfel, una cu un mesaj puternic,unde arat cum ar trebui, ca o perspectivă de viitor, să arate si să fie școala,vreau sa mă și odihnesc cumva, căci a da pe piață trei cărti complexe si mari in colaborare cu alți români este o muncă colosală și mai vreau să imi pregătesc materiale variate pentru atelierele de lucru cu părintii !Va multumesc pentru amabilitate si va doresc mult succes in ceea ce faceti!
Interviu realizat de Alina Bararu.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola