Interviu cu Marius Mihai, solistul și fondatorul formației Hathor din Galați

–  Sunteți o formație cu o vechime de peste 15 ani. Care e secretul pentru a fi uniți și pentru a rămâne încă în lumea muzicii și ce anume aveți voi în plus?

Salutare! Rețeta este simplă și la obiect: dragostea noastră pentru muzică și în al doilea rând am pus muzica mai presus de viata personală.

– În ce direcție se îndreaptă muzica rock din România? Poate fi adusă în discuție și muzica rock din Galați?

În momentul de față, trupe din generația noastră mai sunt puține în România, foarte multe au dispărut poate și din cauza faptului că acest hobby este foarte costisitor. Văd pe facebook că apar trupe noi și mă bucură acest lucru, dar nu știu dacă 10% din ele vor mai rămâne și după terminarea liceului sau a facultății. Motorul merge cam așa, de regulă: în liceu îți întemeiezi o formație însă, după terminarea celor 4 ani, trupa se destramă pentru că o parte din componenti pleacă din oraș la facultate. Acolo îți faci altă formație și… alte speranțe, alte „jurăminte pe altarul rockului” iar apoi, după ce îți găsești un serviciu solid, pasiunea dispare… Cam așa se întamplă. La  noi în Galați, sunt câteva trupe bune și mă bucur că există activitate. În anii 90, la Casa de Cultură a Studenților din Galați erau peste 16 formații. Trupa noastră, Hathor, e singura care a mai ramas de atunci. Important este că foștii membri din acele formații  activează  și acum  în  importante proiecte muzicale din Galați si București, dar și din afara țării.

– Care au fost  cele mai memorabile momente dintr-un concert susținut de voi? Au fost astfel de episoade și în orașul nostru?

 În general, pot spune că și în Galați am avut concerte, dar cele mai multe au fost în cluburile și festivalurile din țară. Momente memorabile sau amuzante se petrec la fiecare concert. De exemplu, prin vara anului 1999, am fost invitați la un festival la Constinești. Pentru a evita orice neînțelegere, am tras la sorți ordinea intrării în scenă. Eram bucuroși că am tras numărul 12 (în general prindeam biletul 3 sau 4: public puțin, lume la bere și puțin interesată, și începea foarte devreme) deci ne gândeam că lumea va fi bine pregatită pentru ora la care vom cânta. Bucuria a fost însă scurtă… după  formația cu numărul 3 sau 4, a pornit o furtună din senin, cu ploaie torențială și a durat toată noaptea… Eu, cel puțin, eram cel mai dezamăgit deoarece cu greu am obținut o permisie din armată, așa că am rămas la plajă două zile. Un alt moment amuzant a fost la Sibiu, la un festival. Acolo nu mai apăruse bucatarul responsabil cu masa  pentru trupe, așa ca m-am oferit la „ aparate”. Foarte fain: 45 de grade afară și 70, lângă un grătar imens. Pe tema fazelor amuzante se poate scrie un roman.

– Care au fost formațiile care v-au inspirat atât din țară, cât și din străinătate?

În țară nu a existat nici o formație care să ne inspire. Dar daca ar fi să spun cam ce trupe îmi plac de la noi și cu care ne întâlnim cu placere la concerte, sunt foarte multe, dar pot enumera cateva: Altar, God, Taine, Lost, Vos sau Avatar. În primii 3 ani, am avut drept „tema de casă” Sepultura, Pantera/Carcass apoi Dimmu Borgir, Cradle of  filth, că tot erau la modă și, în zilele noastre,  Hypocrisy, Dark Tranquillity, Pain.

– Tot mai mulți tineri încep să cânte de la vârste mici. Crezi că formațiile din România reprezintă modele demne de urmat?

Cred că  trupele tinere ar vrea să cânte ca Vița de vie (este un stil mai lejer și mai accesibil și fără dureri de cap), în nici un caz precum Negură Bunget, Altar și poate, noi. Muzica metal înseamna altceva, sunt alte trăiri, emoții sau sentimente. Pur și simplu, te dedici trup și suflet. Îmi pare rău că nu mai sunt festivalurile de altă dată, în care se promova foarte mult muzica rock underground românească. În schimb, avem foarte multe concerte și festivaluri cu trupe din afara țării și asta nu e rău.

– Ce crezi, se ascultă muzică bună în Galați?

Da. Sunt foarte multe locații, concerte și asta e foarte bine.

– Cu cine v-ați dori să împărțiți scena?

Sincer? Cu HYPOCRISY!

– Ce le pregătiți fanilor în următoarea perioadă?

Noi, în ultimul timp, repetam intens deoarece vrem sa reluăm seria de concerte. Avem multe piese noi și suntem siguri că o sa va placă. Deci plănuim, în curând, un concert în Galați  dar și mai curând, în data de 20 octombrie, unul la Brașov, la aniversarea majoratului trupei God. Ne întâlnim acolo la o felie de tort metalic.Toate bune și îți multumesc pentru interviu. Salutări tuturor care sprijină muzică rock. Norock!

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola