Inaugurare monument „Troita si placa comemorativa pentru ostasii din al doilea razboi mondial”

În iulie 1940, armata sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinuturile Herţei. În paralel, Stalin gândea un plan de cucerire a României, dar şi a întregului continent european.
Comandantul Companiei V, Regimentul V Care de luptă din Galaţi, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu, era considerat un adevărat strateg militar. Curajul şi abilităţile profesionale l-au făcut să aibă un rol extrem de important în luptele date pentru Basarabia. În momentul în care Basarabia a fost cedată ruşilor (iunie 1940), preventiv, a fost dinamitat podul de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti.
În data de 02 iulie 1940, cu şase ore înainte de cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a trecut Prutul şi a oprit o coloană de tancuri sovietice care se îndreptau spre Galaţi.
În amintirea luptelor de la Giurgiuleşti, comunitatea gălăţeană, prin Muzeul de Istorie Paul Păltănea din Galaţi a ridicat Monumentul “TROIŢĂ ŞI PLACĂ COMEMORATIVĂ PENTRU OSTAŞII ROMÂNI DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL”.
Inaugurarea Monumentului va avea loc în data 03 octombrie 2014, ora 1200, la intrarea în Punctul de trecere frontieră Galaţi-Rutier (Giurgiuleşti).

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola