In Romania se colecteaza foarte putine deseuri electronice

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului şi Pădurilor, România are un grad de colectare anual a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de doar 1,38 kilograme pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care ministerul şi-a fixat ca ţintă patru kilograme pe cap de locuitor.
„Din punct de vedere al implementării legislaţiei, principala problemă la acest moment este neîndeplinirea ţintei de colectare de patru kilograme pe cap de locuitor pe an, obiectiv impus din anul 2008. Cu toate eforturile întreprinse de autorităţi şi operatorii economici responsabili, până în prezent nu a fost atinsă ţinta de colectare anuală de patru kilograme pe locuitor. În perioada 2006 – 2010 a fost colectată o cantitate totală de 92.276 tone de DEEE”, au declarat, potrivit Green Report, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor.
De menţionat că totuşi se contată un progres în acest sens pentru că, înainte ca ţara noastră să intre în Uniunea Europeană, s-a raportat un volum de 11 ori mai mic de material colectat. Statistica este una foarte tristă: în ţara noastră se colectează deşeuri electrice şi electronice de cinci ori mai puţin decât în Ungaria şi de şase ori faţă de Bulgaria. Cel mai mare grad de colectare se înregistrează în Suedia, acolo unde o persoană oferă spre colectat în jur de 15 kilograme de DEEE.
În prezent, în ţara nostră au fost înfiinţate doar şase asociaţii ce se ocupă cu colectarea DEEE-urilor, fiind amenajate în acest sens 400 centre de colectare.
Potrivit raportelor făcute publice de mai multe organizaţii internaţionale, situaţia din România este una dezastruoasă pentru că autorităţile, atât cele naţionale cât şi cele locale, aleg să nu se implice. Astfel, campaniile de informare a cetăţenilor cu privire la reciclarea obiectelor, foarte puţine la număr, nu au reuşit să-i sensibilizeze, în vreme ce, în rândul opiniei publice persistă încă vechea concepţie că un obiect electric sau electronic, după ce se defectează, trebuie aruncat alături de alte deşeuri.

Picture of Paul B.

Paul B.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola