Importanta unei știri și modalități prin care le poți identifica pe cele de calitate

ziuaconstanta ro

“Informația înseamnă putere”, așa spune un dicton vechi, dar pe care îl utilizăm în mod frecvent chiar și în zile noastre. Daca în trecutul îndepărtat, accesul la informații era foarte limitat, în lumea modernă, acestea circulă cu o rapiditate ieșită din comun. Mai precis, o simpla partajare a unei informații pe o rețea de socializate este suficientă pentru a da startul unei întregi isterii în toate colțurile lumii. Deși poate părea o exagerare, se crede că știrile false circulă de cel puțin șase ori mai repede decât cele adevărate, menite să informeze în mod corect. Din acest motiv, filtrarea informațiilor pe care le primim, reprezintă un lucru absolut esențial în lumea modernă. Informațiile false pot schimba cu ușurință percepții și determină oameni să acționeze în mod incorect în diferite circumstanțe.

Online-ul este privit la ora actuală ca o oportunitate de a ne accesa informații, însă în același timp și un real pericol având în vedere modalitatea simplă prin care cele false se pot strecura pe această cale. Din acest motiv, găsirea unui canal de știri reale, reprezintă o necesitate strictă pentru o informare corecta. Știrile adevărate sunt cele care informează și care au valoare, însă cum le identifici mai ușor?

Verifică întotdeauna informațiile și din alte surse

O regulă de aur în jurnalism este aceea că orice informație primită, trebuie verificată din cel puțin 3 surse înainte de a fi dată pe post sau în ziare. Acest lucru poate fi aplicat însă și  dacă te afli în postura de cititor. Înainte de a crede cu tărie că informațiile transmise de un ziar reprezintă adevărul absolut, poți verifica adițional și ceea ce scriu alte surse despre respectivul eveniment. Dacă există neconcordanță între informații, cel mai probabil unul dintre ziare/canele de știri, transmit date false sau prea puțin verificate.

Permite-ți să ai o doză de neîncredere

O cale eficientă prin care poți “cerne” puțin informațiile pe care le primești din Mas Media, este prin a avea mereu o mică doză de neîncredere în ceea ce citești. Mai precis, înainte de a da crezare deplină unei știri, este important să îți adresezi câteva întrebări legate de motivul pentru care cineva ar da o astfel de știre, de miza unei astfel de știri și de sursa cheie de unde provin informațiile. Dacă ai ceva dubii cu privire la veridicitatea informațiilor, există șanse mari ca știrea să fie falsă sau rea intenționată.

Cine se afla în spatele unei știri?

Indiferent dacă ai ajuns la o știre prin intermediul unei rețele de socializare sau prin alte căi, altele decât ziarele online, radio sau canale de știri, încearcă să identifici întotdeauna cine se află în spate. De ce? Pentru ca în spatele unor profiluri online, nu se află de multe ori persoane oneste, ci se încearcă inducerea in eroare a maselor. Pentru a te asigura că știrile provin dintr-o sursă sigură, este recomandat să faci câteva investigații și pe cont propriu pentru a determina gradul de seriozitate al celui care împrăștie informațiile. Nu transmite orice informație mai departe, în special daca nu ești 100% sigur în privința credibilității ei.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola