Păreri PEFOC – Ghid pentru construirea de grătare și cuptoare de grădină zidite

gratar cuptoare de gradina

În inimile românilor, grătarele de grădină zidite și cuptoarele pe lemne ocupă un loc special. Mai mult decât simple obiecte de decor, acestea aduc un plus de frumusețe și gustul inconfundabil al preparatelor gătite perfect în aer liber.

Planificarea și Materialele Necesare

Primul pas în construirea unui astfel de cuptor sau gratar de gradina este să alegeți locul potrivit pentru construcție. Fiind o structură permanentă, alegerea locației este crucială. De asemenea, trebuie să luați în considerare materialele necesare pentru proiect. În funcție de tipul de cuptor sau grătar pe care îl doriți, veți avea nevoie de cărămidă refractară, ciment, mortar și pietriș sau pătură de fibră ceramică pentru izolație.

Al doilea pas crucial în construcția unui grătar de grădină zidit este construcția unei fundații solide. Fundația reprezintă baza pe care va sta întreaga structură și trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a susține greutatea cuptorului sau grătarului fără să cedeze sub presiune.

Este important ca suprafața să fie plană și nivelată. După ce ați marcat zona, îndepărtați stratul superior de sol și faceți o groapă adâncă suficient pentru a încorpora un amestec solid de beton. Este esențial să compactați bine pământul pentru a asigura stabilitatea fundației.

După ce ați pregătit groapa, urmează să pregătiți amestecul de beton. Acesta poate fi format din ciment, nisip și pietriș, amestecate în proporții adecvate și adăugând apă pentru a obține o consistență uniformă. Turnați amestecul în groapa pregătită și nivelați-l cu grijă pentru a asigura o suprafață plană. Lăsați betonul să se usuce și să se întărească complet înainte de a trece la etapa următoare a construcției.

Construcția Corpului

Odată ce fundația este complet uscată și stabilă, următorul pas este construcția corpului cuptorului sau a grătarului. Alegerea materialelor potrivite este esențială pentru a asigura o structură rezistentă și durabilă.

Cărămida refractară este adesea preferată pentru construcția zidurilor datorită rezistenței sale la temperaturi ridicate și abilității de a menține căldura în interiorul cuptorului sau grătarului. Blocurile de beton sau BCA sunt o alternativă mai accesibilă și pot fi tăiate la dimensiuni și forme dorite pentru a se potrivi proiectului.

În timp ce construiți zidurile, asigurați-vă că utilizați mortar adecvat pentru a le lipi între ele și pentru a asigura o legătură solidă și stabilă. Folosiți un boloboc pentru a vă asigura că zidurile sunt perfect verticale și orizontale în timp ce construiți.

După ce zidurile sunt complet construite și fixate în poziție, este important să lăsați suficient timp pentru ca mortarul să se usuce complet înainte de a trece la următoarea etapă a construcției.

Vatra și Coșul de Evacuare

Vatra cuptorului este realizată de obicei din placă de beton, turnată peste zidurile de susținere. Coșul de evacuare poate fi construit din cărămizi clasice și mortar. Puteți adăuga anexe utile precum o masă de lucru sau un spațiu de depozitare lemne și ustensile gratar.

Sfaturi Utile și Servicii Profesionale

Construcția unui grătar de grădină zidit poate fi o provocare, dar cu atenție la detalii și materiale potrivite, poate fi o experiență satisfăcătoare. Dacă nu sunteți pregătit să abordați acest proiect singur, puteți apela la serviciile meșterilor sibieni de la PEFOC care vă pot oferi asistență de la A la Z în construcția și montarea grătarului sau cuptorului dorit.

În plus, pe site-ul www.pefoc.ro, veți găsi o gamă completă de materiale necesare pentru construcția grătarelor și cuptoarelor de grădină, dar și alte tipuri de grătare precum cele clasice pe cărbuni, gratar electric cu capac, grătare profesionale pe gaz sau grătare economice la prețuri accesibile pentru fiecare.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola