Gata să fie șeful PNL, premierul Nicolae Ciucă aprobă toate măsurile PSD (HotNews.ro)

nicolae ciuca

Gata să fie șeful PNL, premierul Nicolae Ciucă aprobă toate măsurile PSD / Lista măsurilor economice validate în Coaliție (HotNews.ro)

Liderii Coaliției au convenit, marți, într-o ședință desfășurată la Guvern, adoptarea unor măsuri economice menite să sprijine populația pe fondul creșterii inflației. Deși nu s-a anunțat public, surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că premierul Nicolae Ciucă a acceptat în ședința Coaliției o serie de măsuri printre care se numără și cele promovate public de social-democrați.

Este vorba de un pachet de măsuri pentru sprijinul populației cu venituri mici cu un impact de aproximativ 18 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde vor veni din fonduri europene.

Printre măsurile economice propuse de PSD și aprobate în Coaliție se numără acordarea de vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022, vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile, reducere la benzină și motorină pentru marii transportatori, majorarea salariului minim cu 200 de lei fără să fie impozitați cu CAS, dar și dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei.

Vedeți lista întreagă pe HotNews.ro.

De ce a ajuns motorina mai scumpă decât benzina (Adevărul)

Preţurile motorinei au ajuns marţi mai scumpe cu circa 60 de bani decât ale benzinei, conform datelor publicate pe site-ul Monitorul preţurilor la carburabnţi, gestionat de Consiliul Concurenţei.

Preţurile motorinei standard la acest moment sunt cuprinse între 8,31 lei/ l şi 8,48 lei/l la benzinăriile din Capitală, în timp ce preţurile benzinei standard variază între 7,67 lei/l şi 7,96 lei/l, cu 52 până la 64 bani mai puţin.

Specialistul în energie Dumitru Chisăliţă a explicat pentru „Adevărul” care ar putea fi cauzele acestor distorsionări ale pieţei.

„În majoritatea statelor europene, motorina a fost mai scumpă astăzi decât benzina, dar cele mai mari diferenţe sunt în estul Europei, în apropierea Ucrainei. O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi cererea mai mare din aceste zile, provocată pe de o parte de războiul din Ucraina, iar pe de alta de nevoile din agricultură”, a explicat expertul în energie.

România achiziţionează 78% din ţiţei din import la preţuri care sunt conectate la preţul ţiţeiului de pe bursele internaţionale. Acest ţiţei este rafinat, transportat, depozitat şi vândut prin benzinării clienţilor. Costul acestor operaţii este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95. Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Copiii de astăzi sunt epuizați! Nu îi facem mai deștepți, ci mai anxioși. Câți profesori țineți minte din școală? – Interviu (SpotMedia)

Le turnăm copiilor în cap prea multă informație pe care oricum o au în telefon. Nu de ea au nevoie, ci de experiențe de viață, de trăiri, de conștientizări, de socializare, spune prof. Violeta Dascălu, fosta directoare a Școlii Ferdinand din Capitală.

Este unul dintre motivele pentru care, spune prof. Dascălu într-un interviu pentru spotmedia.ro, pe lângă schimbarea structurii anului școlar, ar fi necesară scuturarea programelor și a planurilor cadru, prea încărcate.

Prof Violeta Dascălu a analizat pe larg planurile anunțate de ministrul Educației, inclusiv în privința evaluărilor standardizate, dar și a modului de admitere în licee. Ceea ce trebuie schimbat este inclusiv modul de predare.

Citiți interviul pe pagina SpotMedia.

ANALIZĂ Cine sunt campionii absorbției de bani din PNRR și unde se situează România (Economedia)

Spania și Franța au atras deja miliarde de euro după îndeplinirea a zeci de jaloane din propriile planuri naționale de redresare și reziliență. În schimb, România va trimite prima cerere de plată abia în luna mai, în contextul în care Guvernul a „bifat” jaloane pe repede-înainte cu doar câteva ore înainte de termenele-limită. Și banii atrași până acum din prefinanțări stau degeaba, deoarece țara noastră abia recent a pus la punct toate procesele pentru a putea cheltui aceste fonduri europene.

Economedia a analizat care este stadiul planurilor naționale de redresare și reziliență în fiecare dintre statele membre care a elaborat un astfel de plan și unde se situează România în materie de implementare, comparativ cu alții.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola