Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), împreună cu Societatea Internațională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) organizează la București a 14-a Conferință Regională Europeană ISPCAN, în perioada 27-30 septembrie 2015.
Tema abordată în acest an este „În Primul Rând Copiii! Răspunsuri inter-sectoriale și de colaborare la abuzul, neglijarea și exploatarea copilului”, una dintre problemele cele mai relevante ale timpului nostru. Conferințele regionale ISPCAN sunt evenimente bienale care au crescut în dimensiune și prestigiu de peste treizeci de ani.
Fundația ”Inimă de Copil”, unul din partenerii evenimentului, va avea prezent în cadrul conferinței un reprezentant al organizației. Pe parcursul acesteia Fundația ”Inimă de Copil” va fi prezentă și cu un stand de prezentare a organizației și a produselor realizate de ”Ateliere cu Suflet”, unitate protejată ce are ca scop integrarea în muncă a persoanelor în dificultate.
Alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), împreună cu Societatea Internațională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN), Fundația ”Inimă de Copil” apără dreptul copiilor la o viață fără violență, le susține visele și le schimă în bine viata.
Un studiu realizat de UNICEF în 190 de țări pe tema violenței asupra copilului în locurile unde acesta ar trebui să fie în siguranță – comunitate, familie, școală – arată că:
- aproximativ 120 milioane de fete cu vârste mai mici de 20 de ani (aproximativ una din zece) au fost abuzate sexual;
- o cincime dintre victimele crimelor sunt copii și adolescenți cu vârste sub 20 de ani;
- unul din trei elevi cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani este agresat verbal în școală; în Lituania și în România, șase din zece elevi recunosc că își agresează verbal colegii;
- aproximativ 17% dintre copii sunt victime ale unor pedepse fizice severe.
Ce servicii avem la nivel internațional, european și național pentru copiii victime ale abuzului? Cum funcționează în alte state sistemul de protecție a copiilor și cum sunt organizate serviciile de prevenire a abuzului ? Cum își asumă Statul rolul de apărător al drepturilor copilului în diverse țări ?
Răspunsurile la aceste întrebări se află pe agenda conferinței și sunt abordate de experți internaționali participanți la aceasta fiind 400 de profesioniști din peste 20 de țări, din diferite domenii: medico-psiho-social, justiție, mediu universitar și cercetători. Conferința include prezentarea a peste cinci studii și cercetări la nivel internațional, lansarea unor instrumente de lucru pentru profesioniștii care lucrează în domeniu, soluții și recomnadări pentru sistemele națioanle de protecție a drepturilor copilului și o serie de argumente științifice în favoarea urgentării măsurilor de prevenire și combatere a violenței copilului în familie, în școli, insituții și în societate în general.
****
Societatea Internațională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) Scopul ISPCAN este prevenirea abuzului asupra copiilor în fiecare țară, în orice formă, inclusiv abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, malnutriția și neglijarea, copiii străzii, prostituția copiilor și traficul de copii, implicarea copiilor în conflictele armate și război și munca în rândul copiilor. Organizația se angajează să crească gradul de conștientizare publică a violenței asupra copiilor, dezvoltarea de strategii pentru a preveni astfel de violențe, precum și promovarea drepturilor copiilor în acord cu Convenția ONU pentru Drepturile Copilului.
Comunitatea ISPCAN este compusă din profesioniști și organizații din toată lumea care lucrează în toate domeniile ce țin de abuzul și neglijarea copilului. Este un proces zilnic de a aduce laolaltă profesioniști și studenți pentru a se interconecta și a lucra împreună la nivel global și local. A avea o comunitate în creștere ajută la schimbul de resurse și aduce oportunități de învățare deopotrivă pentru statele dezvoltate și pentru cele în curs de dezvoltare.
Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) este o organizaţie cu peste 100 de membri, ONG-uri active în domeniul protecţiei şi bunăstării copilului şi familiei, şi are ca scop întărirea, unirea şi reprezentarea într-o manieră solidară a organizaţiilor membre care activează în domeniul bunăstării şi protecţiei copilului şi familiei în vederea asigurării respectării drepturilor copilului aşa cum sunt ele descrise în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului şi în Convenţiile europene la care România este parte.
Fundația ”Inimă de Copil” a fost înființată în decembrie 1996 de un grup de voluntari români din orașul Galați. Misiunea Inimă de Copil începe atunci când copiii fară sprijin caută sperantă și ajutor. Programele și activitățile desfășurate s-au dezvoltat de-a lungul anilor iar întreaga activitate este concentrată pe interesul și nevoile lor, pe accesul la educație, pe oferirea de suport medical, consiliere, sprijinirea lor pentru a le vedea realizate visele. În prezent peste 350 de copii și tineri beneficiază direct, anual, de programele Fundației ”Inimă de Copil”.