Filme documentare la Muzeul de Artă Vizuală, prin programul KineDok

Gălăţenii au ocazia de a viziona, la Muzeul de Artă Vizuală, numeroase filme in cadrul celei de-a doua ediţii a programului KineDok. Intrarea la aceste proiecţii de filme este liberă.

kinedok

Astfel, joi, 12 mai, de la ora 18.00, va fi proiectat filmul „6 grade”, un road movie ce străbate locuri, stiluri de viaţă şi personaje diverse, inspirat din teoria conform căreia fiecare persoană din lume poate să fie accesată prin şase legături personale.
Pe 19 mai, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie, va fi proiectat filmul „Toto şi surorile lui”, un documentar care spune povestea lui Toto şi a surorilor sale adolescente care, cu o mamă la închisoare, trebuie să se descurce pe cont propriu. Toto, în vârstă de 10 ani, învaţă să danseze, să citească şi să scrie, în timp ce surorile lui încearcă să ţină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce înseamnă inocenţa copilăriei.
Pe 26 mai, va putea fi vizionat filmul „Atât de departe, atât de aproape”, un film despre viaţa persoanelor care suferă de autism, confruntând stereotipurile despre această afecţiune. Este un film neobişnuit despre atmosfera din familiile cu copii autişti, care dezvăluie provocarea de zi cu zi a traiului alături de aceştia, fiind construit pe situaţii specifice, apărute accidental, şi în care se dezvăluie problemele iubirii familiale şi romantice pentru persoanele cu autism. Documentarul a fost făcut pe parcursul a şapte ani în cooperare cu Andreas Autism Centre, o organizaţie non-profit care oferă sprijin substanţial de specialitate persoanelor cu autism, precum şi familiilor acestora.
Pe 2 iunie, va fi proiectat filmul „Miss Roma la şcoală”, în care trei fete rrome curajoase se înscriu într-un concurs de frumuseţe pentru a obţine titlul de Miss Roma, fiind urmărite în încercarea lor de a face faţă provocărilor vieţii de liceu. Ele trebuie să jongleze cu temele, Facebook-ul, examenele de final de an şi viaţa amoroasă.
În data de 9 iunie, vor fi prezentate două documentare scurte, „Mame şi fiice” şi „O lume nouă”, realizate de studenţi care explorează subiectul delicat al convieţuirii a patru generaţii de femei şi al vieţii unei femei singure, instabile mintal care trăieşte într-o casă în paragină. „Mame şi fiice” este un scurt documentar despre o familie formată din 3 femei şi o fată, care trăiesc singure într-un mic sat din nordul Slovaciei. La un moment dat, vieţile lor au luat o întorsătură complicată, ajungând să trăiască fără bărbaţi, fiind văduve sau divorţate. Filmul portretizează viaţa de zi cu zi a acestor patru femei, toate mame şi fiice; ele se cunosc foarte bine, se iubesc, dar, într-un fel, poate că se şi urăsc reciproc. „O lume nouă” este o dramă despre o femeie singură care locuieşte într-o casă pustie şi care este înconjurată de propria ei tulburare psihologică. Îşi pierde bunurile, precum şi speranţa de a se întoarce la o viaţă normală. Singurii oameni care o ţin conectată la lumea exterioară sunt fostul ei prieten, Laco, care încearcă să se reîmprietenească cu ea, şi verişoara ei.
Filmul „Fraţi pe vecie” va fi proiectat în data de 16 iunie, şi reprezintă o explorare poetică a convieţuirii paşnice dintre Magnar şi Oddny, un frate şi o soră care administrează ferma familiei în spiritul tradiţiei familiale, în strânsă armonie cu ţinutul natural grandios din jur. Amândoi au 70 de ani, şi îşi doresc, mai presus de orice, să continue această tradiţie atâta timp cât le va permite sănătatea. Poate însă această rutină să dureze o veşnicie?
Pe 23 iunie, este programat filmul „Roboţelul de Aur”, care spune povestea Steluţei, o boxeriţă de 32 de ani care şi-a petrecut copilăria în case de copii şi pe stradă şi care a ajuns campioană europeană şi mondială.
Pe 15 septembrie, va putea fi vizionat filmul „Tatăl meu, bancherul”, despre o regizoare în căutarea tatălui ei care, imediat după căderea URSS-ului, se bucură de un succes rapid, dar care apoi dispare subit. Optsprezece ani mai târziu, Interpolul îl găseşte într-un azil psihiatric din Malaezia. Este o poveste emoţionantă despre un bărbat care se pierde în vremuri de schimbare şi despre fiica lui care speră să îl găsească.
Pe 22 septembrie, va fi proiectat un film despre un interpret de muzică folk care se recuperează după un accident de maşină aproape mortal, film denumit „Fraţi de cântec”, iar pe 29 septembrie vizitatorii pot viziona „Efectul Domino-ului”, despre Abhazia, o ţară uitată, afectată de război, situată nu departe de Crimeea şi de Ucraina. Întinzându-se de-a lungul ţărmului Mării Negre, statul divizat şi nerecunoscut obişnuia să fie o plajă vizitată de sovieticii norocoşi, însă hotelurile somptuoase sunt abandonate acum şi au devenit o ruină postcomunistă. Cu toate acestea, pentru Ministrul Sportului din Abhazia, Rafael, situaţia pare optimistă. El speră ca misteriosul Campionat Mondial de Domino pe care îl organizează să aşeze ţinutul său natal pe harta lumii şi, îndrăgostit lulea, este dispus să ignore faptul că draga lui soţie se simte o străină.
În luna octombrie, pe 6, este programat „Căminul meu”, un film ce narează povestea unei familii care supravieţuieşte în ultima fermă din partea modernă a Kiev-ului, apărându-şi căminul şi stilul de viaţă în Ucraina contemporană.
Pe 13 octombrie, urmează filmul „America”, care o are în prim plan pe Bára, fiica unor imigranţi cehi care trăiesc în Canada. Ea s-a întors în Republica Cehă pentru a cunoaşte ţara de origine a părinţilor ei. Honza este un cântăreţ şi chitarist din Praga care visează să ajungă la New York şi să calce pe urmele lui Bob Dylan. Filmul urmăreşte drumul lor spre libertate, plin de fantezie, şi este plasat pe fondul cadrelor cu păduri, focuri de tabără şi sub cerul liber. La o sută de ani de la înfiinţarea primelor tabere în pădurile Bohemiei, Bára and Honza şi-au propus să facă o drumeţie în aceste locuri, regizându-şi propria evadare într-o Americă imaginară, o evadare inspirată din subcultura de vagabondaj cehoslovacă, o mişcare care imita un Vest Sălbatic idealizat. Călătoria lui Bára and Honza se transformă într-o poveste universală despre prietenie, muzică şi idealul libertăţii.
Tot în octombrie, însă pe 20, este programată proiecţia filmului „Bear Island”. Trei fraţi îşi urmează visul şi ajung pe Bear Island pentru a se bucura de valurile pe care nimeni nu a mai făcut surf vreodată.
Programul KineDok se va finaliza pe 27 octombrie, cu proiecţia filmului „Drifter”, un portret intim al unui adolescent rebel, împătimit de cursele de automobile, care încearcă să facă faţă vieţii lui pline de peripeţii într-un sat unguresc.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola