În perioada 18 – 23 mai 2015, la Galaţi, va avea loc Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, un festival cu tradiţie, ajuns, în această primăvară, la cea de-a XXIII-a ediţie. Realizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” – secţia Păpuşi „Gulliver”, festivalul propune un număr de 21 de spectacole pentru copii şi pentru adulţi, dar şi ateliere de creaţie şi spectacole cu păpuşi, susţinute în spaţii neconvenţionale.
Noutatea din acest an o constituie activităţile din Grădina Publică, gândite pentru a oferi ocazia unui număr cât mai mare de spectatori să se bucure de festival. Astfel, de marţi până vineri, începând cu orele 18.00, iar sâmbătă, de la ora 11.00, copiii sunt aşteptaţi la ateliere de creaţie şi spectacole cu marionete, în zona centrală a Grădinii Publice. În plus, cei interesaţi să vadă îndeaproape un număr impresionant de marionete din patrimoniul de aur al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti pot vizita expoziţia de scenografie “Tinereţea fără bătrâneţe a marionetei”, din foaierul Teatrului Dramatic, pe toată durata festivalului.
LUNI, 18 mai, la ora 9.30, va avea loc deschiderea Festivalului de Animatie „Gulliver”, iar incepand cu ora 10.00, in Sala mare a Teatrului Dramatic, va fi pus in scena de catre Teatrul Ţăndărică Bucureşti spectacolul „Croitoraşul cel viteaz”, a carei distributie este formata din actorii: Florin Mititelu, Jou Jou Dragan, Simina Constantin, Viorel Ionescu si Paul Ionescu. Spectacolul Croitoraşul cel viteaz păstrează linia clasică a poveştii, dar foloseşte şi mijloacele teatrului de animatie cu păpusi de diferite mărimi si tehnici de mânuire. Noutatea vine din grafica si animatia digitală, care se pliază pe mânuirea păpusilor, pe accentele muzicale, pe elementele scenografice. Figura principală din poveste este un croitor sărac, a cărui patanie începe când ungea felia de pâine cu magiun. Supărat pe muatele care nu-l lasă să mănânce liniatit, cu un prosop omoară dintr-o lovitură sapte muste. Încântat de fapta lui, coase pe brâu propozitia „Sapte dintr-o lovitură”. Această incriptie îi va aduce o faimă si o bogătie neasteptată. Se va întâlni cu un urias, cu care se va lua la întrecere. Va iesi de fiecare dată învingător. Apoi, se va angaja în armata regală, va avea o serie de peripetii, dar, în final, va ajunge să se însoare cu fata Împăratului. Basmul „Croitoraşul cel viteaz” face parte din colectia de povestiri culese de Fratii Grimm. Tehnica păcălitului uriasilor este cunoscută de pe vremea mitologiei grecesti.
De la ora 11.30, in Sala studio, Teatrul Clasic Ioan Slavici – Trupa Marionete Arad va prezenta spectacolul „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc”, o poveste despre un poet vizionar care ajunge întâmplător pe o planetă poluată de uzinele domnului Bisnes şi se instalează acolo, printre roboţi şi deşeuri, dorind să amenajeze un spaţiu sănătos, uman şi primitor, o poveste poetică urbană, realizată din obiecte reciclate. „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” este un spectacol interactiv, în care cei mici sunt implicaţi să îşi exprime părerea despre poluare, despre importanţa păstrării unui mediu curat.
La ora 13.30, in Sala mare, Teatrul Gong Sibiu va pune in scena spectacolul „Sarea-n bucate”, o poveste in care lumea fantastică se întrepătrunde în lumea reală cu ajutorul Menestrelului, într-o aventură minunată ce vorbeste despre iubire, adevăr si prietenie. Spectacolul se joacă atât cu păpusi, cât si cu actori la vedere.
Tot luni, dar de la ora 19.00, in Sala mare, Teatrul Luceafărul Iaşi vine cu spectacolul „Kajtus, Vrăjitorul”, o poveste dupa romanul lui Janusz Korczak. Kajtus, vrăjitorul este unul dintre cele mai populare în Polonia. Kajtus este un băiat care vrea să devină vrăjitor şi descoperă cu surprindere că poate rosti formule magice şi schimba realitatea. După o serie de încurcături, puterile magice ale lui Kajtus declanşează un mic haos în Varşovia, iar puştiul decide să ducă o viaţă dublă: va călători în jurul lumii, iar acasă, în locul său va lăsa o dublură. Ideea povestii e că puterea, indiferent de forma ei, trebuie asociată cu responsabilitatea.
MARTI, 19 mai, incepand cu ora 10.00, in Sala mare, Teatrul Ţăndărică Bucureşti aduce o noua poveste, „Cui i-e frică de Bau Bau”, spectacol in care o fetită care înainte de culcare se joacă cu hainele din dulap, aude niste zgomote ciudate si, intră într-o lume, în care are parte de întâlniri neastepate cu personaje din basme: Scufita Rosie, Lupul, Albă ca Zăpada, Capra cu trei iezi, Cei trei purcelusi, vrăjitoare. Bau-Bau este întruchiparea fricii, insa după ce-l cunoaste, eroina devine prietena lui Bau-Bau, învătă să-si depăsească temerile. Totul este un joc, cu cuvinte pu?ine, cu miscare, muzică si dans, care apelează la puterea de imaginatie a copiilor.
La 11.30 urmeaza, in Sala studio, „Povestea Şeherezadei”, pusa in scena de Teatrul Puck Cluj. Spectacolul exploatează poveşti ale lumii orientale, cu mijloace artistice de animaţie precum şi teatrul de obiecte şi elmentele specifice lui. Copiii vor regăsi povestea lui Ali Baba şi a celor 40 de hoţi, iar curajul, isteţimea, credinţa, loialitatea personajelor nu pot aduce decât un final fericit.
De la ora 13.30, in Sala mare, Teatrul Bacovia, Secţia Animaţie Bacău programeaza spectacolul „Prâslea cel voinic…la minte”, o adaptare după „Prâslea cel voinic şi merele de aur”.
La ora 19.00, tot in Sala mare, Teatrul Ţăndărică Bucureşti va prezenta un spectacol nonverbal, pentru tineri şi adulţi, „Adunarea păsărilor”. Drumul lung şi dificil al “iniţierii” în Adunarea păsărilor, al marii călătorii devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său.
MIERCURI, 20 mai, de la ora 10.00, in Sala mare, va fi pus in scena, din nou, spectacolul „Croitoraşul cel viteaz„, iar de la
11.30, in Sala studio, Teatrul de umbre Cengiz Özek Istanbul, din Turcia va prezenta spectacolul non-verbal „Monstrul gunoaielor”, dedicat celor mari, care vor afla ce se intampla cu gunoaiele care sunt aruncate în mare, unde, trăieste un peste a cărui slujbă este să curete mările, treabă pe care o ia în serios, insa pestele a mâncat atât de multe gunoaie, încât s-a transformat într-un monstru, dar un monstru cu o inimă buna.
De la ora 13.30, in Sala mare, Teatrul Municipal Guguţă din Chişinău prezinta un spectacol de educatie rutieră, „Tronca – Ponca, Vâj!”, o lectie educativă care are ca scop cresterea gradului de sigurantă rutieră în rândul copiilor.
La ora 18.00, tot in Sala mare, Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia Oradea va prezenta „Scufiţa Roşie”, o bine cunoscuta poveste in care cei mici ii vor revedea pe lupul cel mare şi rău şi pe frumoasa şi naiva Scufiţă Roşie.
JOI, 21 mai, in Sala mare, de la ora 10.00, Teatrul Ciufulici Ploieşti aduce povestea lui „Peter Pan„, un băiat căruia îi place aventura, îi place să zboare, este curajos şi curios, trăieşte în Ţara de Niciunde alături de un grup de băieţi pierduţi, fiind ocrotit de Clopoţica, o zână mereu pusă pe harţă. Temutul căpitan Hook, împreună cu echipajul de pe corabia sa de piraţi, îşi doreşte să cucerească tărâmul magic al lui Peter Pan, dar şi pe cele învecinate. Povestea devine şi mai palpitantă când îşi face apariţia Wendy, o fetiţă din lumea reală care încă mai crede în zâne şi magie.
La ora 13.00, una dintre cele mai iubite poveşti pentru copii , „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, va fi adusa de catre Teatrul Aşchiuţă Piteşti.
La ora 19.00, in Sala mare, este programat spectacolul „Necuvinte”, un spectacol deosebit, pus in scenă de Compania de Teatru Passe Partout Dan Puric, avandu-l ca regizor, scenarist şi actor pe Adrian Nour. „Necuvinte” este o piesă de teatru-pantomimă-step care rupe episoade din vieţile agitate şi ni le serveşte astfel încât să le înţelegem, şi care ar trebui percepută cu mintea deschisă, limpede şi râzând cu gura până la urechi.
“Necuvinte” este o piesă de teatru, care, fără cuvinte, doar prin imagini, muzică şi dans “vorbeşte” atât de sugestiv, cu mult umor si autoironie despre haosul vieţii cotidiene actuale.
VINERI, 22 mai, in Sala mare, incepand cu ora 10.00, Teatrul Gulliver Galaţi va prezenta „Mica Sirenă”, o poveste de iubire, care ii va transporta pe cei mici in lumea fermecata din adancuri, acolo unde calutii de mare, meduzele si coralii danseaza in voie la palatul neinfricatului Triton.
La 13.30,tot in Sala mare, Teatrul Prichindel Alba Iulia va pune in scena spectacolul „Cine va păzi clopoţeii?”, o poveste cu multe simboluri, construită pe clasica luptă dintre bine şi rău, despre prietenie, speranţa, dragoste pentru natură, solidaritate. De la ora 17.30, in Sala studio, UNATC Bucureşti va aduce comedia „Visul unei nopţi de vară”, o variantă incitantă după una dintre cele mai muzicale, mai vii şi mai proaspete piese semnate de William Shakespeare.
La ora 19.00, in Sala mare, Teatrul Act Bucureşti va aduce un spectacol dedicat adultilor, Absolut!, care îl prezintă pe Marcel Iureş în rolul principal. Marcel Iureş joacă drăceşte şi găteşte îngereşte (fasole la conservă), îi cântă lui Dumnezeu în strună la muzicuţă şi trimite moartea după ţigări.
Spectacolul e o lecţie de tehnică actoricească şi de stil regizoral, un mix de inteligenţă care aruncă în aer şi Raiul, şi Iadul.
SAMBATA, 23 mai, de la ora 11.00 – Teatrul Excelsior Bucureşti aduce „Magia copilăriei sau Bibbidi-Bobbidi Boo”, o poveste in care Marele Vrajitor, Spiridusul sau, cele trei Vrajitoare de la Rasarit si Thomas, Ucenicul vrajitor, ii vor transporta pe cei prezenti in cea mai fantastica aventura.
La 18.30, in Sala mare, va avea loc Festivitatea de premiere, dupa care Teatrul Fani Tardini Galaţi va prezenta, de la ora 19.00, ultima piesa a acestui festival, si anume Cerere în căsătorie.
Pretul biletelor este de 10 lei pentru copii si 12 lei pentru adulti, cu exceptia spectacolelor: Adunarea Pasarilor, 15 lei, Necuvinte, 20 de lei si Absolut!, 40 de lei. Biletele se pot cumpara la casa de bilete a Teatrului Dramatic Fanni Tardinni, in zilele de joi si vineri, intre orele 9.00 si 13.00 si 15.00 si 19.00.