Comunitatea Elenă din Galaţi organizează, în perioada 24-26 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Elenismului din România, un eveniment desfăşurat sub egida Ambasadei Greciei la Bucureşti. Astfel, gălăţenii sunt invitaţi să ia parte la un regal al cântecului şi dansului tradiţional grecesc şi nu numai.
Pe scena CCSG vor urca ansambluri ale tuturor comunităţilor elene din România, ansambluri ale altor minorităţi şi trupe de dans care vor oferi momente muzicale inedite. Spectacolele vor avea loc începând cu după-amiaza zilei de 24 octombrie (17.00) şi vor continua în zilele de 25 şi 26, dimineaţa (10.00) şi după-amiaza (16.00)
„Sperăm ca şi în acest an să avem un public numeros, aşa cum a fost de fiecare dată. Ne-am bucura să oonoraţi invitaţia noastră şi să fim împreună la această mare sărbătoare. Comunitatea noastră este deschisă tuturor celor ce doresc să ne cunoască şi să ne fie alături”, a spus Rodoclia Zamfiropol, preşedintele Comunităţii Elene Galaţi.
Festivalul Elenismului isi deschide portile, la Casa de Cultura a Sindicatelor
Altii au citit si...

De Serbarile Galatiului, concert cu Vama si Zdob si Zdub
Primăria Municipiului Galati invită toti gălătenii la Zilele Municipiului, un week-end de sărbătoare în care celebrăm Ziua Sfântului Andrei, patronul spiritual al Galaţiului şi României şi Ziua Naţională. Astfel, de vineri, 29 noiembrie şi până duminică, 1 decembrie, pe Faleza Superioară, în zona Parcului Mazepa, la intersecţia bulevardelor Marii Uniri şi prelungirea Coşbuc vom avea spectacole iar de-a lungul Falezei Superioare, va fi organizat un târg de produse tradiţionale. Vineri, 29 noiembrie, vom avea un recital extraordinar susţinut de Ansamblul Folcloric Maria Tănase din Craiova, coordonat de Maestrul Dirijor Nicu Creţu şi invitaţii de excepţie Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu şi Mariana Ionescu Căpitanescu. Seara se va încheia cu concerte ale lui CONNECT-R şi trupei Voltaj. Sâmbătă, de Sfântul Andrei, vom avea un recital extraordinar susţinut de Orchestra de la Chişinău, coordonată de Maestrul Nicolae Botgros, cu invitaţi de excepţie, rapsozi ai folclorului moldovenesc: Laura Lavric, Mioara Velicu şi Sofia Vicoveanca. Seara de Sfântul Andrei se va încheia cu concertele Elenei Gheorghe şi trupei Vama şi un foc de artificii. Duminică, de Ziua Naţională a României, cântecul popular ardelenesc va fi adus gălăţenilor într-un recital extraordinar susţinut de Ansamblul Jidvei România, din Alba, coordonat de Maestrul Stelian Stoica, […]

Interviu cu Mihaela Petrovan, initiatoarea proiectului BookLand: „Cand citesti o carte, iti asumi ceva, e o casatorie pe termen scurt”
Până în data de 19 decembrie, Caravana BookLand se află la Galaţi Shopping City, pentru a aduce la îndemâna gălăţenilor o amplă ofertă de carte la preţuri avantajoase. Conceptul este unul inedit şi admirabil, drept pentru care am luat legătura cu Mihaela Petrovan, iniţiatoarea proiectului, care a acceptat să ne acorde un interviu in care ne-a vorbit despre proiect, despre cărţi şi despre lectură, în zilele noastre. Mihaela Gîdei: Spuneţi-mi, vă rog, pentru început, ce este BookLand şi când a debutat? Mihaela Petrovan: Book-land e o caravană a cărţii, o numim noi. E un târg de carte mobil, umblă prin ţară an de an, şi a debutat în aprilie 2011, sub o formă oarecum clasică, dar apoi s-a consumat în ceea ce este acum, respectiv noi reprezentăm interesele a peste 100 de edituri de la care luăm best seller-urile, cărţile cel mai bine vândute şi le aducem la îndemâna tuturor. Practic, după cum remarcaţi şi în acest mall, cel mai nou mall din Galaţi, suntem plasaţi pe holurile centrale, la îndemâna oamenilor – ei trec printre standurile noastre de carte. Cărţile sunt la preţ de producător, fără adaos comercial. Unii le apreciază ca fiind foarte avantajoase, alţii mai puţin. Fiecare […]

Vineri: primul concert Kistvaen in Galati dupa o pauza de cinci ani!
Vineri 30 octombrie 2015, in Place Pub (Galati), Metal Under Moonlight prezinta: KISTVAEN (depressive black metal) www.facebook.com/Kistvaen https://www.youtube.com/watch?v=w1WP–uUx5g http://kistvaen.bandcamp.com/ https://twitter.com/Kistvaen Pionieri in zona black metalului depresiv autohton, Kistvaen prezinta „Desolate Ways”. Produs in Romania si masterizat in Suedia, „Desolate Ways” incheie o consistenta pauza discografica, perioada in care trupa a sustinut numeroase concerte, dar a si lucrat intens la acest material. Trupa care a facut senzatie impartind scena cu nume grele, precum Venom, Obituary, Moonspell, Belphegor, Shining, Watain sau Forgotten Tomb revine in Galati dupa cinci ani! —————————————- SADDAYAH (blackened death metal/Ploiesti) www.facebook.com/SaddayahBand Psihoza death-black bate dinspre Ploiesti, unde lucrurile incep sa revina la normal in zona metalului extrem. Daca formatii precum Meshuggah, Ne Obliviscaris, Behemoth sau Kalmah intra des in atentia ta, pe 30 octombrie sa fii la Place Pub ca sa ii vezi pentru prima data in Galati pe Saddayah! —————————————- PLACE PUB (Str. Brailei nr. 15, Galati). —————————————- Vineri 30 octombrie 2015, ora 20.00 (ora de la care se permite accesul publicului). Pretul biletului: 15 lei (de vanzare doar la intrare, in seara concertului). Pe durata concertului sunt permise fotografiatul si filmatul. Este interzis accesul cu bauturi aduse din afara clubului. Stand de CDuri si tricouri la […]

Casa de Cultura a Sindicatelor Galati prezinta pe 3 aprilie filmul romanesc „DE CE EU?”
Vineri, 3 aprilie, intre orele 17.00 si 19.30, galațenii sunt invitati la Casa de Cultura a Sindicatelor Galati pentru a viziona filmul “De ce eu?” , un film romanesc de ficțiune din 2015, regizat de Tudor Giurgiu, inspirat de experiența profesională a lui Cristian Panait. Bazat pe fapte reale, “De ce eu?” spune povestea lui Cristian, un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate. Thriller-ul politic a atras atenția presei internaționale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani. Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. […]
Vernisajul expozitiei „Valori culturale bibliofile” și lansarea unui catalog de colectii
Muzeul de Istorie Galați organizează miercuri, 28 noiembrie, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, începând cu ora 12.00, vernisajul microexpoziției „Valori culturale bibliofile” care va purta publicul într-o călătorie în timpul și spațiul cultural al lumii cărții, care va marca 500 de ani de tipar național. De asemenea, vernisajul prezentat mai sus va fi urmat de lansarea lucrării intitulate „Catalogul colecțiilor de carte veche. Manuscrise. Publicații și cartografie din Muzeul de Istorie Galați”, semnată de dr. Dan Râpă-Buicliu. Catalogul cuprinde colecții de bunuri patrimoniale-culturale și piese istorice din Muzeul de Istorie Galați și oferă, atât documentariștilor, cât și gălățenilor, un vast volum informațional divers, împărțit pe secțiuni: Tipărituri românești vechi (1643-1828), Tipărituri străine vechi şi moderne (1545-1938), Cărţi şi publicaţii româneşti moderne şi contemporane (1832-1928), Partituri muzicale, Manuscrise româneşti: religioase, didactice şi literare (sec. XVIII – XXI), Hărţi), alături de o selectivă şi sugestivă selecție de ilustrații. Moderatorii evenimentului vor fi prof. Cristian Căldăraru (directorul Muzeului de Istorie Galați), prof. Dan Râpă-Buicliu și referenții: prov.univ. Virgil-Nistru Țigănuș și pr.prof. cercetător Eugen Drăgoi. Muzeul „Casa Cuza Vodă” este situat pe strada Al.I. Cuza, nr.80.

Exponatul lunii aprilie la Muzeul de Istorie
Proiectul expoziţional Exponatul lunii, derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei. În cadrul proiectului, în luna aprilie a.c., vizitatorii pot admira la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, exponatul: TRUSĂ CHIRURGICALĂ DIN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL. Trusa chirurgicală folosită de spitalele militare de campanie germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost realizată de un faimos producător de echipamente medicale din acea vreme, H. Windler, din Berlin. Raritatea exponatului se datorează faptului că cea mai mare parte a echipamentelor militare germane au fost distruse după război, foarte puţine reuşind să „supravieţuiască” în stare bună. Micro-expoziţia organizată de muzeograf Mariana Delia Pohrib, poate fi vizitată în perioada 2 – 30 aprilie 2015, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.