Felix Baumgartner, omul care a depasit viteza sunetului in cadere libera

„Born to fly” (Născut pentru a zbura), este textul tatuat pe antebraţul austriacului Felix Baumgartner, omul ce a efectuat duminică saltul în cădere liberă din stratosferă. Pasionat de sporturi extreme şi trăindu-şi copilăria cu gândul la zbor şi libertatea dată de acesta, Felix s-a antrenat vreme de cinci ani pentru a realiza ceea ce omul simplu nu credea a fi posibil, plonjarea de la altitudinea record de aproape 40.000 metri deasupra Pământului.
După ce a bifat salturi spectaculoase de pe cele mai înalte turnuri ale lumii precum Petronas Tower din Kuala Lumpur şi Turnul Taipei din Taiwan, Felix Baumgartner a considerat că pasiunea sa necesită o altă abordare, optând pentru ceea ce nu se mai încercase din 1960, când un fost colonel din aviaţia americană a sărit cu paraşuta de la 31.333 metri. Dorinţa austriacului de a demonstra că este mai bun decât orice predecesor în ale zborului, nu se putea concretiza însă decât printr-un salt inedit, de la o altitudine record, ce i-ar fi permis să atingă în cădere însăşi viteza sunetului.
„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depăşeşte bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut”, a spus Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire.
Cu toate că cele două salturi de antrenament de la altitudinea maximă de 29.456 metri, efectuate în lunile martie şi august, nu i-au permis decât atingerea vitezei maxime de 864 km/h înainte de deschiderea paraşutei, sportivul s-a considerat suficient de pregătit pentru a porni în cea mai mare provocare a vieţii sale.
Astfel, ieri seară, în jurul orei 18,30, ora României, Felix a pornit urcarea în stratosferă, aflându-se în interiorul unei capsule de 1315 kilograme, ridicată de un uriaş balon cu heliu. După aproximativ 2 ore şi 40 de minute, ascensiunea paraşutistului s-a încheiat atingând altitudinea de 39.056 metri. De acolo, de unde Pământul nu se vede decât ca un glob rotund ce gravitează liniştit, „Neînfricatul Felix” a plonjat spre ceea ce trebuia să fie statul american New Mexico, atingând în cursa sa viteza de 1.226 km/h, adică viteza sunetului sau cea a unui glonţ de pistol.
Zborul său a durat aproximativ 15 minute, dintre care primele 5 au fost în cădere liberă, fără paraşută. Costumul presurizat pe care l-a purtat în timpul operaţiunii i-a permis să efectueze în siguranţă saltul record şi să poată respira cât timp s-a aflat în capsulă, unde a fost conectat la patru sisteme diferite de oxigen. Săritura, o premieră şi pentru televiziuni care au transmis-o live, a fost unul dintre cele mai emoţionante şi cruciale momente, poziţia corpului lui Felix dar şi rezistenţa sa fizică  fiind deosebit de importante. La acea viteză, orice rotire în plus sau alt gest incontrolabil ar fi putut avea repercusiuni asupra organismului paraşutistului, de la probleme respiratorii până la cele cardiace.
Din fericire, Felix Baumgartner a reuşit să aterizeze în siguranţă, în aplauzele şi lacrimile familiei şi a tuturor celor implicaţi în proiectul numit sugestiv „Stratos”.
Născut la 20 aprilie 1969 în oraşul Salzburg, paraşutistul, fost militar în armata austriacă, şi-a îndeplinit una dintre cele mai mari şi vechi dorinţe, aceea de a vedea lumea de sus: „Mi-am dorit întotdeauna să mă simt liber şi, mai ales, să privesc lumea de sus. Când eram mic mă căţăram în copaci şi mi-am dorit întotdeauna să zbor”.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola