Din 14 februarie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi s-a deschis pentru publicul larg expoziţia temporară „Universul recifelor de corali”, manifestare care îşi propune să prezinte vizitatorilor importanţa pe care o au aceste ecosisteme pentru sănătatea planetei şi, implicit, a oamenilor.
„Recifele de corali există pe Pământ de millioane de ani. Mai puţin de 1 % din suprafaţa oceanelor este acoperită de recife deoarece ele se dezvoltă foarte bine doar în ape calde, limpezi, puţin adânci, în care pătrunde lumina solară. Creşterea lor este foarte lentă – între 0,1 şi 2,8 cm pe an. Recifele pe care le vedem astăzi au început să se formeze acum 5000 – 10.000 de ani”, ne-a declarat muzeografa Olga Mormocea – coordonatoarea acestei activităţi.
Practic, expoziţia se constituie dintr-o vitrină circulară, în care publicul poate vedea o replică a unui recif de corali, alături de mai multe specii de recif din zona indo-pacifică: corali, bureţi, anemone de mare, meduze şi numeroase specii de peşti.
„Recifele de corali sunt printre cele mai bogate ecosisteme ale planetei, leagăne ale biodiversităţii, unde prosperă şi evoluează mii de forme de viaţă. Ele oferă habitat pentru 250.000 de specii, printre care peste 4000 de specii de peşti şi 700 specii de corali”, a adăugat Olga Mormocea. De asemenea, numeroase organisme care trăiesc în recife sunt sursa unor substanţe medicamentoase, precum unele calmante sau medicamente folosite în tratarea cancerului, virusului HIV, bolilor cardiovasculare, a ulcerelor, etc. Datorită bogăţiei şi diversităţii faunei, recifurile mai sunt denumite şi “păduri tropicale ale oceanelor”.
Expoziţia temporară „Universul recifelor de corali” va rămâne deschisă pentru public la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 4 mai 2014.