Exponatul lunii la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna august a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CĂMAȘĂ DE ZALE.

image description

Cămășile de zale reprezintă un tip de armură construită din inele metalice care se pot mișca între ele, fiind mai flexibile decât alte tipuri de apărare individuală construite din plăci metalice.
Bunul muzeistic expus face parte din colecția Arme și uniforme militare a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați și este datat ca fiind cel mai probabil, din a doua jumătate a secolului al XIV-lea și prima jumătate a secolului al XV-lea.
Având o greutate de 7 kg, cămaşa de zale este deschisă la piept, nu are mâneci, are un guleraș și despicată la spate, în trei puncte.
Echipamentul defensiv realizat din inele metalice precum cămaşa de zale a fost folosit pe teritoriul nostru pe tot parcursul perioadei medievale fiind tipul favorit de protecție individuală al moldovenilor, și nu numai, până în secolul al XVI-lea când datorită proliferării tot mai pregnante a armelor de foc își va pierde, în totalitate, utilitatea.
Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Maria Magdalena Tuluș, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, în perioada 3 – 30 august 2016, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola