Proiectul expoziţional „Exponatul lunii”, derulat anul acesta de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în cadrul „Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional”, vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.
În luna mai, vizitatorii pot admira la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, exponatul lunii: „DIPLOMA DE DOCTOR ÎN MEDICINĂ A DOMNULUI GEORGE LATOUPHIS, ACORDATĂ DE ACADEMIA FRANCEZĂ, FACULTATEA DE MEDICINĂ DIN PARIS, 1884”.
„Din bogatul patrimoniu aflat în păstrare, conservare şi valorificare la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, supunem atenţiei publicului gălăţean şi nu numai, o diplomă de doctor emisă în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis la data de 26 noiembrie 1884, a unui distins concitadin, medicul George Latouphis. Argumentele care au concurat la alegerea exponatului sunt reprezentate pe de o parte de raritatea şi suportul documentului, iar pe de altă parte de personalitatea distinsului doctor George Latouphis, decorat în anul 1902 cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler şi Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, în anul 1904.”
Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 – 31 mai 2014, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.
Organizator „Exponatul lunii: Diploma de Doctor în Medicină a domnului George Latouphis, acordată de Academia Franceză, Facultatea de Medicină din Paris, 1884”: muzeograf Mariana Delia Pohrib.
Exponatul lunii la Muzeul de Istorie Galati
Altii au citit si...
„Afacerea Protar” la Teatrul Dramatic
La Teatrul Dramatic poate fi văzută sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 19.00, piesa „Afacerea Protar” (Ultima oră) de Mihail Sebastian. „Deşi fondul e tragic, Afacerea Protare o comedie în cel mai pur sens al cuvântului. Principala sursă a umorului e faptul că fiecare dintre personaje vorbeşte despre altceva, situaţiile cu dublu sens fiind de fapt esenţa piesei. Iar regizorul George Motoi, în complicitate cu distribuţia, a speculat la maxim textul pentru a oferi publicului nenumărate momente de relaxare”, spune Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic. Din distribuție fac parte: Vlad Vasiliu, Cristian Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Lucian Pînzaru, Cristina Uja, Ciprian Braşoveanu, Grig Dristaru, Dan Căpăţână, Lică Dănilă, Oana Preda Gheorghe, Adina Taschina, Svetlana Friptu, Mariana Caragata, Valentin Dumitru, Mihai Luchiancenco. Regia este semnată de George Motoi. Prețul biletelor este: aduți – 18,90 de lei, elevi studenți, pensionari – 10 lei și grupurile organizate de minimum 40 de persoane – 8,40 de lei.
Turneul Alternosfera „Virgula” ajunge in Galati, Zodiar 3 noiembrie
Fanii galateni ai trupei Alternosfera din Republica Moldova au inca o ocazie sa fie fericiti. Marcel Bostan (voce, clape), Eugen Berdea (tobe), Victor Cosparmac (chitara bass), Marin Nicoara (chitara, clape) si Sergiu Aladin (chitara, clape), intr-un cuvint Alternosfera, ajung sambata, 3 noiembrie, in Galati unde vor concerta pentru lansarea celui de-al treilea album al lor, “Virgula”, in Clubul Zodiar. „Virgula” reprezinta prima parte dintr-un triptic conceptual al formatiei Alternosfera, numit ePIsodia, ce cuprinde 3 CD-uri: „Virgula”, „3” si „14”. Chintesenta tripticului ePIsodia graviteaza in jurul celei mai importante si celebre constante matematice PI (π). invaluita in trecut de misticism, constanta π, datorita relatiei sale cu natura cercului, este inseparabila de sfera si univers. Conceptul ePIsodia isi propune sa devina inseparabil de Alternosfera si universul sau: publicul. Virgula reprezinta miezul tripticului ePIsodia, titlul pe care il poarta al 3-lea album cu 14 piese: 3,14. Virgula separa si uneste in acelasi timp intregul de fractionar, rationalul de irational, realitatea de vis, sentimentele distincte si episoadele discrete de sirul continuu al vietii, sir plasat in labirintul Marcel Bostan: voce, clape; Marin Nicoara: chitara, clape; Sergiu Aladin: chitara, clape; Vicosh: bass; Anatol Pugaci: tobe; Alternosfera – Sfera – Cerc – π – 3,14 – al […]

Imagine Leadership – Conferinţă de business, leadership şi antreprenoriat
Anul acesta în noiembrie, va avea loc conferinţa Imagine Leadership marca AIESEC în Galaţi. Imagine Leadership este o conferinţă care va avea ca audienţă studenţii şi elevii din Galaţi ce vor să se dezvolte şi să capete experienţă în leadership, business şi antreprenoriat. Conferinţa va aduce laolaltă tineri entuziaşti şi speakeri de excepţie pentru a împărtaşi experienţe profesionale, poveşti de viaţă, ce înseamnă să fii un lider adevărat, cum să-ţi conduci eficient echipa, ce este motivaţia şi cât de imporantă este aceasta. Timp de trei zile studenţii şi elevii ce se vor participa vor avea şansa de a asculta şi învăţa de la unii dintre cei mai remarcabili speakeri din Galaţi. Conferinţa se va desfăşura pe 6,7 şi 8 noiembrie în cadrul Clubului Arcelor Mittal, situat în Ţiglina 1, lângă Parcul „Orăşelul Copiilor”. Prima zi de conferinţă se numeşte „My business, your business”, a doua „Become a business man” şi a treia zi va fi consacrată workshop-urilor. Conferinţa de anul acesta este special datorită celor două workshop-uri ce vor ajuta participanţii să pună în aplicare tot ce au învăţat în cele două zile de sesiuni. La conferinţă vor fi prezenţi 15 speakeri care vor livra sesiuni din domeniul resurselor umane, […]
Expozitie inedita – Mamifere preistorice din Podisul Moldovei
La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vineri, 7 iunie 2013, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziţiei temporare „Mamifere preistorice din Podişul Moldovei”, organizată în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad şi Muzeul Judeţean Neamţ. Expoziţia prezintă publicului fosile provenind de la mamifere ce au trăit în climate şi asociaţii faunistice de climă caldă în perioada Neogenă (Miocen şi Pliocen) şi climă rece din Cuaternar. Cele mai vechi fosile au o vârstă absolută de 10 milioane de ani, iar cele mai „tinere” ajung pană la o vârstă de 10.000 de ani î.e.n. „Publicul va putea vedea pe viu preparate paleontologice naturalizate, aproximativ 70 piese, din colecţia de paleontologie a muzeelor din Galaţi, Bârlad şi Piatra Neamţ. Dintre piesele expuse menţionăm fragmentele de corn de cerb uriaş (Megaloceros giganteus), craniile de bovidee fosile (Bison priscus), un fragment de defensă de elefant fosil Platybelodon – piesa unicat în România sau un molar de rinocer fosil (Chiloterium)”, a declarat muzeograful Cecilia şerban, coordonatoarea expoziţiei. Expoziţia „Mamifere preistorice din Podişul Moldovei”va rămâne deschisă la muzeul gălăţean în perioada 7 iunie – 15 noiembrie 2013.
Concert Bere Gratis @ Pescarus Pub, Galati, 7 mai
Bere Gratis va sustine un concert la pub-ul Pescarus de pe Faleza Dunarii pe data de 13 mai 2011, incepand cu ora 21:00. In 1998, trei baieti, unul vocalist, unul clapar si unul chitarist, pe numele lor: Mita, Robert si Marius, s-au gandit sa fructifice pasiunea si talentul lor pentru muzica si sa formeze o formatie rock. Le trebuia insa un basist si un tobar. Pe basist l-au gasit usor pentru ca il cunosteau deja. Pe Magga l-au racolat din Conservator. Initial, nu stiau cum se vor numi, dar un prieten i-a sfatuit sa-si spuna `Bere Gratis`, pentru a atrage lumea la concerte. Au fost probleme cand titulatura grupului a aparut pe primul afis de concert, pentru ca organizatorii s-au trezit cu o armata de tineri entuziasti si insetati de Bere Gratis! Intre timp, lumea a invatat ca la concertele Bere Gratis e rost de muzica buna, nu de bautura. Bere Gratis a sustinut concerte in cluburi si discoteci studentesti. Au participat la Festivalul Berii (Bucuresti, septembrie 1999) si `Revelion 2000` (spectacol organizat de primaria municipiului Iasi). Au cantat in deschidere pentru nume consacrate ca Pasarea Colibri, Iris, Sfinx Experience sau Class. In 1999, au aparut la concertul aniversar Sarmalele […]