„Exponatul lunii” la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi inaugurează din această lună seria de manifestari intitulată „Exponatul lunii”. Această iniţiativă vizează prezentarea lunară publicului vizitator a unor piese sau ansambluri de piese cu valoare ştiinţifică din patrimoniul muzeului gălăţean.

În februarie, exponatul lunii este „Mătăsarul” (Bombycilla garrulus), o pasăre din familia Bombycillidae, de mărimea graurului, cu care, de altfel, se asociază, uneori, în căutarea hranei. Cuibăreşte în pădurile de conifere din nordul Europei, Asiei şi al Americii de Nord. Vitrina, care înfăţişează un grup de mătăsari, este expusă la etajul 1 al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

În ţara noastră, este oaspete de iarnă neregulat, apărând în unii ani în stoluri mari, sub forma unor invazii, alteori, în stoluri mici. Pe la sfârşitul lui aprilie, pleacă spre locurile de cuibărire aflate la mii de kilometri distanţă. Frumuseţea acestei păsări cu penajul mătăsos, care i-a şi dat denumirea populară, şi faptul că apare accidental pe meleagurile noastre au făcut ca mătăsarul să fie ales exponatul lunii februarie. Mătăsarii sunt păsări deosebit de frumoase care au ca semn distinctiv moţul mătăsos din creştetul capului care le-a dat şi numele. Moţul masculului este mai lung şi mai bogat decât al femelei. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm şi greutatea de 50-70 g. Cuibul este construit în arborii de molid sau pin, din crenguţe şi muşchii, căptuşit cu paie şi pene. Femela depune 4-6 oua în mai-iunie şi cloceşte timp de 14 zile. Puii părăsesc cuibul după aproximativ 20 zile. Vara, mătăsarul se hrăneşte cu insecte iar iarna cu diferite fructe de pădure şi fructe rămase neculese din livezi. Durata medie de viaţă este de 5 ani şi 10 luni, iar recordul speciei, de 12 ani. Mortalitatea are cauze diferite: păsările de pradă (şoimii şi vulturii), competiţia cu specii similare, intoxicaţia cu etanol, când acesta nu poate fi complet metabolizat, efectul toxic al pesticidelor şi diverse boli specifice. Mătăsarul aduce beneficii importante ecosistemului prin dispersarea seminţelor provenite de la diferitele fructe pe care le consumă.
„Exponatul lunii – Mătăsarul” va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 28 februarie 2014.

Picture of Maria Rares

Maria Rares

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola