Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi inaugurează din această lună seria de manifestari intitulată „Exponatul lunii”. Această iniţiativă vizează prezentarea lunară publicului vizitator a unor piese sau ansambluri de piese cu valoare ştiinţifică din patrimoniul muzeului gălăţean.
În februarie, exponatul lunii este „Mătăsarul” (Bombycilla garrulus), o pasăre din familia Bombycillidae, de mărimea graurului, cu care, de altfel, se asociază, uneori, în căutarea hranei. Cuibăreşte în pădurile de conifere din nordul Europei, Asiei şi al Americii de Nord. Vitrina, care înfăţişează un grup de mătăsari, este expusă la etajul 1 al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
În ţara noastră, este oaspete de iarnă neregulat, apărând în unii ani în stoluri mari, sub forma unor invazii, alteori, în stoluri mici. Pe la sfârşitul lui aprilie, pleacă spre locurile de cuibărire aflate la mii de kilometri distanţă. Frumuseţea acestei păsări cu penajul mătăsos, care i-a şi dat denumirea populară, şi faptul că apare accidental pe meleagurile noastre au făcut ca mătăsarul să fie ales exponatul lunii februarie. Mătăsarii sunt păsări deosebit de frumoase care au ca semn distinctiv moţul mătăsos din creştetul capului care le-a dat şi numele. Moţul masculului este mai lung şi mai bogat decât al femelei. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm şi greutatea de 50-70 g. Cuibul este construit în arborii de molid sau pin, din crenguţe şi muşchii, căptuşit cu paie şi pene. Femela depune 4-6 oua în mai-iunie şi cloceşte timp de 14 zile. Puii părăsesc cuibul după aproximativ 20 zile. Vara, mătăsarul se hrăneşte cu insecte iar iarna cu diferite fructe de pădure şi fructe rămase neculese din livezi. Durata medie de viaţă este de 5 ani şi 10 luni, iar recordul speciei, de 12 ani. Mortalitatea are cauze diferite: păsările de pradă (şoimii şi vulturii), competiţia cu specii similare, intoxicaţia cu etanol, când acesta nu poate fi complet metabolizat, efectul toxic al pesticidelor şi diverse boli specifice. Mătăsarul aduce beneficii importante ecosistemului prin dispersarea seminţelor provenite de la diferitele fructe pe care le consumă.
„Exponatul lunii – Mătăsarul” va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 28 februarie 2014.
„Exponatul lunii” la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii
Altii au citit si...

DJ Yanis & MC Lala, Divino, 8 februarie
Sambata, 8 Februarie: DJ YANIS (resident ONE Club) & MC LALA Pret bilet: Fete – 10 Lei Baieti: 20 Lei Info&Rezervari: 0731808070
Interviu cu Ionut Ruscior, solistul formatiei Publika
Formația Publika va susține sâmbată, 23 martie, un concert în Daily Pub. Cu această ocazie, am decis să contactăm solistul, Ionuț Ruscior, care a acceptat să ne acorde un interviu cu cîteva zile înainte de concert. „Secretul stă în muzica pe care o faci, datorită ei existăm” Mihaela Gîdei: Pentru început, te rog să ne spui ceva despre tine și despre formația Publika. Ionuț Ruscior: Bună , numele meu este Ionuț Ruscior și sunt solist vocal în formatia Publika. Să vă spun câte ceva despre mine : născut la Iași cu o copilărie frumoasă , iar muzica a venit la mine de mic , fratele meu mai mare, Mihai, având la fel această pasiune. Ascultam multă muzică la casetofon și asa mi-a intrat în suflet , iar despre cântat cu vocea știu că tot fratele meu a fost primul pe care l-am ascultat live cântând cu glasul . Despre Publika aș spune că este cel mai frumos moment al nostru, muzical vorbind, nimeni nu a simțit o satisfacție mai mare. Ne merge bine și cântăm cu plăcere , iar fanii noștri știu bine ce stare avem împreună în concerte. MG: De ce „Publika”? Cum s-a născut acest nume? IR: Publika … […]

Concert Tudor Gheorghe – Pelerini in tara nimanui la Casa de Cultura a Sindicatelor
Tudor Gheorghe concerteaza pe data de 27 octombrie la Casa de Cultura a Sindicatelor. Concertul se intituleaza “Pelerini din tara nimanui” si reprezinta o premiera in care se poate vorbi despre o veritabila radiografie a emotiei in incercarea de a uni doi frati de lacrima, doua sensibilitati unice ale poeziei romanesti aflate sub semnul prea-plinului interior – Grigore Vieru si Mircea Micu. Cele doua jumatati isi gasesc expresia intregului in acea nota inconfundabila specifica artei lui Tudor Gheorghe dublata de talmacirea orchestrala rafinata semnata de dirijorul si orchestratorul Marius Hristescu.

Salonul Literar Axis Libri, 31 octombrie
Joi, 31 octombrie 2013, ora 17:00, se desfăşoară Salonul Literar „Axis Libri“, manifestare cultural-artistică organizată de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ în fiecare zi de joi a săptămânii. La această întâlnire se vor lansa volumele: Petre Ţuţea între filosofie şi teologie şi Poeme în balans, autor Cassian Maria Spiridon; Ţiganca şi Poeme de nisip, autor Ady Christi; A doua schimbare la faţă, autor Theodor Codreanu; MayDay, autor Constantin Costache. Invitat special – scriitorul Marius Chelaru, care va vorbi despre scriitorii ieşeni. Evenimentul va fi precedat de un recital artistic susţinut de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“. Moderator va fi prof. Theodor Parapiru.
Citroen va lansa modelul DS3 Cabrio
După ce DS3 a înregistrat în doar doi ani de zile vânzări de aproximativ 180.000 de bucăţi, Citroen va lansa varianta Cabrio a acestui model popular. Francezii au anunţat că maşina va apărea la Salonul Auto de la Paris din această toamnă iar ulterior vor fi făcute publice şi preţurile de pornire. DS3 Cabrio impresionează în primul rând prin arhitectura sa unică – ce îl diferenţiază faţă de alte cabriolete. Modelul Cabrio continuă cu acelaşi design care a făcut din DS3 o maşină preferată de mulţi şoferi însă, ca element de noutate, aduce trei culori noi: negru, DS Monogramme şi albastru Infini. De asemenea, DS3 Cabrio se diferenţiază şi printr-o modalitate unică de a deshide portabajul. Plafonul retractabil beneficiază de o tehnologie foarte avansată, putând fi utilizat în mers până la viteza de 120 km la oră. De menţionat că plafonul are nevoie de 12 secunde pentru a se închide complet şi poate fi acţionat cu ajutorul unui buton aflat pe panoul de pe plafonieră. DS3 Cabrio vine şi cu suficient loc pentru cinci persoane dar şi cu cel mai încăpător portbagaj din segmentul său. Un alt aspect important este reprezentat de greutatea lui DS3 Cabrio. În vreme ce majoritatea […]

Concert Suie Paparude in Zodiar, 15 decembrie
Concert Suie Paparude la Galati, in Zodiar, prima cantare in oras dupa lansarea videoclipului „Nu te mai saturi de noi”! Evenimentul are loc pe 15 decembrie 2012. Fondata in 1992, SUIE PAPARUDE este cea mai veche si titrata trupa de muzica electronica romaneasca. De la “Suie Paparude” (1995) la “E suflet in aparat” (2010), Suie Paparude reuseste sa surprinda publicul, sa il captiveze si sa il fidelizeze, reinventand permanent sunetul si generand hit dupa hit pe parcursul a 8 albume. Suie Paparude inseamna Michi, Bean MC si Dobrica. Ultima piesa marca Suie Paparude – Nu te mai saturi de noi – lansata, luna trecuta, odata cu videoclipul, este dedicata special fanilor trupei. Primul concert la Galati, dupa lansarea videoclipului Nu te mai saturi de noi, va avea loc chiar in Zodiar. „Versul din piesa proaspat lansata “Tu ne-ai adus aici, asa ca mai departe du-ne” arata, practic, trecutul Suie Paparude si ne arata noua, in același timp, drumul spre viitor, impreuna avand o pasiune comuna: muzica” – Suie Paparude.