Exponatul lunii „Iatagan cu teaca” la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi derulează în acest an, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei.
În luna martie, vizitatorii pot admira la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din Str. Domnească, nr. 25, exponatul lunii „IATAGAN CU TEACĂ”.
Piesa este din timpul sultanului Mahmud al II-lea (28 iulie 1808 – 3 noiembrie 1839) şi a fost executată într-un atelier otoman de la începutul secolului al XIX-lea, de meşterul „Osman Mehmed”, probabil la comanda specială a vestitului Mare-Vizir „Mustafa Aga Bayraktar”.
„Iataganul are lama curbă de 67 cm lungime, din oţel de Damasc, cu mâner din argint, fără gardă. În partea dreaptă are ornament vegetal, iar în partea stângă are o inscripţie în turco-osmană, aşezată într-o casetă stilizată liniar, frumos ornamentată, care oferă informaţii în legătură cu meşterul executant al comenzii, datarea şi proprietarul sau utilizatorul piesei.” Considerat o „armă albă de lux”, iataganul cu teacă constituie un bun de patrimoniu cultural-istoric de valoare naţională.
Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 5-30 martie 2014, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
Organizator Exponatul lunii: Iatagan cu teacă: muzeograf Maria Magdalena Tuluş.

iatagan-cu-teaca-migl

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola