În luna aprilie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi exponatul lunii va fi Corcodelul mare – Podiceps cristatus, specie de pasăre strict acvatică, răspândită în Europa şi Asia, la noi în ţară fiind întâlnită în special în Delta Dunării.
Corcodelul mare preferă apele dulci, stătătoare sau lin curgătoare, cu adâncimi între 2-5 m şi brâu de stuf. În afara perioadei de reproducere, preferă ape întinse, chiar marea, putând fi găsit la distanţe mai mari de mal. În perioada martie-aprilie, corcodelul mare practică un ritual de împerechere de o rară frumuseţe, care începe cu poziţionarea păsărilor faţă în faţă, cu mişcări ale capului stânga-dreapta, femela înspre dreapta şi masculul înspre stânga, apoi invers, cu umflarea favoriţilor din lateralele capului şi zburlirea ciufului.
Mişcările sunt urmate de un salt în paralel pe luciul apei cu corpul în poziţie verticală şi gâtul arcuit în jos. Este o specie migratoare, însă în sudul ţării şi în Delta Dunării poate fi, în funcţie de îngheţarea apelor, chiar sedentară. Iernează în ţinuturile limitrofe Mediteranei.
Se întoarce în luna martie în ţara noastră, iar plecarea poate începe din august şi se întinde până la îngheţarea apelor. Exponatul lunii aprilie va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 30 aprilie 2015.