De ce nu poți slăbi?

Te-ai apucat de cură de slăbire de ceva timp și nu reușești să scapi de mai mult de jumătate de kilogram sau maxim unul. Sau ai reușit să slăbești  bine până acum, totul era ok, dar mai ai kilograme de dat jos și nimic pare să nu mai funcționeze. Te uiți cu jind la prăjituri, la cartofi, la pastele acelea minunate și pare că orice îți face poftă, chiar și ce nu mâncai. Dar totul pare a fi în zadar, tot efortul tău. Mergi la sală mai des, dar tot nu se vede nimic. Ce se întâmplă? Ce e de făcut?

Există foarte multe motive datorită cărora îți este imposibil să slăbești sau să mai slăbești, iar ele pot să varieze de la boli nedescoperite, la stres și depresie sau pot fi mici greșeli pe care nici nu le realizezi. Poate fi un cumul de motive sau doar unul singur, iar de cele mai multe ori poate fi ceva ce nici prin gând nu ți-a trecut și ce poți remedia imediat.

Nu dormi îndeajuns

Odihna este extrem de importantă pentru funcționarea corectă a organismului uman. Celulele neuronale se refac cu ajutorul somnului, îți recuperezi energia pierdută pe parcursul zilei, tot organismul tu are timp să se refacă și să lucreze la alte lucruri decât a te ajuta să mergi, să rezolvi probleme, să procesezi mâncarea, etc. Atunci când nu dormi cel puțin 7-8 ore pe zi, te vei trezi lipsit de energie și nu vei putea face sport deloc sau, in cel mai fericit caz, mult prea puțin pentru a conta în programul tău de slăbit. Lipsa somnului duce la alegeri greșite în ceea ce privește mâncarea. Ajungi acasă obosit și în loc să mănânci o salată sau ceva ușor alegi să cumperi ceva rapid de la supermarket spunându-ți că o dată nu contează. Oboseală te face să fi și mai indulgent cu tine, după câteva nopți în care a dormit prost sa mai deloc ești mult mai înclinat să fi mai ”bun” cu tine, adică să îți permiți niște gogoși glazurate sau câteva merdenele de poftă. Atunci când nu ai dormit îndeajuns metabolismul tău încetinește pentru a putea să compenseze ce a pierdut prin somn, așa că nu vei putea pierde în greutate decât foarte greu.

Ești prea stresat, agitat sau deprimat

Stresul zilnic sau depresia, ceea ce este o afecțiune foarte serioasă, de multe or indusă chiar de stres, sunt factori majori ce duc atât la îngrășare, cât și la imposibilitatea de a pierde kilograme. Stresul sau depresia determină creșterea nivelului de cortizon, acesta fiind hormonul uman ce este responsabil de reglarea apetitului. Pentru foarte mulți oameni o creștere a stresului în viața lor atrage cu sine un consum mare de zahăr, junk food, dar și un stil de viață dezordonat. Persoanele ce suferă de depresie nu conștientizează de multe ori că sar peste mese și nici nu le pasă că în loc de o supă au mâncat o pungă de chipsuri. Există cazuri în care depresia sau stresul sunt chiar rezultatul unei cure de slăbire eșuate sau ce pare a fi în zadar. Drept urmare, se creează un cerc vicios.

Învață tehnici de meditație care te pot ajuta să scapi de stres sau poți faci yoga. Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează, atunci poate este nevoie să te adresezi unui psiholog sau psihiatru pentru o terapie adecvată.

Nu mănânci îndeajuns

Foarte multe persoane care vor să slăbească, fie că au multe kilograme de dat jos, fie ca vor să le piardă foarte repede, fac o mare greșeală ce poate duce nu numai la imposibilitatea de a slăbi, dar și la apariția unor afecțiuni sau probleme de sănătate majore. Despre ce vorbesc? Despre înfometare, privarea organismului de mâncare pe o perioadă cât mai lunga sau reducerea drastică a caloriilor. Eliminarea completă a oricărei grăsimi din dietă și un consum exclusiv de legume ce conțin în mare majoritate doar apă. Evitarea grăsimilor este un lucru bun, dar nu al oricărei grăsimi. Grăsimea ce provine de la pește, uleiul de măsline, produsele oleaginoase precum nucile, migdalele, majoritatea semințelor, toate această grăsime este bună, ajută organismul și creează o senzație normal de sațietate. Grăsimile trans, cele procesate, acestea dăunează atât unei greutăți sănătoase, cât și unui organism sănătos. În plus corpul nostru are marea calitate de a se regla în funcție de condițiile cărora este supus. Un lucru bun, dacă vorbim de încălzirea globală și cum îi facem față, dar nu un atu atunci când nu mâncăm. Metabolismul nostru încetinește, se adaptează nivelului redus de calorii, drept urmare nu mai slăbim.

Dacă ați ajuns în acest punct al dietei, atunci cel mai bine este să faceți o pauză scurtă. Iar în acest moment de respiro să încercați câteva suplimente nutritive pentru a vă aduce organismul pe făgașul normal.

Mănânci sănătos, dar prea mult

Tatăl meu se luptă de o viață cu kilogramele în plus. A ținut multe diete în care trebuia să mănânce doar legume sau doar fructe sau dar carne sau o zi ceva și în cealaltă altceva, etc. E atent la ce mănâncă, evită porcul, mănâncă dulciuri o dată pe an și totuși mult timp nu a reușit să slăbească. Motivul? Cantitatea. Indiferent de dieta pe care o adopți, cantitatea este foarte importantă. Poți mânca doar morcovi. Sănătoși, legume, fără ulei, chiar ecologici, organici, buni, nu? Dar dacă mănânci 2 kilograme la fiecare masă, atunci nu contează. Puteai mânca o salată cu ulei de măsline și cu brânză, dar o cantitate normală, mai mică și aportul caloric ar fi fost chiar mai mic.

Sunt multe persoane care consideră că dacă înlocuiesc alimentele bogate în grăsimi, precum snack-urile sau sticksurile sau bomboanele cu morcovi, roșii, castraveți, struguri, căpșuni, etc, dar continuă același regim de ciugulire constantă. Indiferent ce mănânci dacă o faci tot timpul se va acumula și în niciun caz nu va duce la pierderea în greutate.

Diversifică-ți regimul în așa fel încât să includă mai multe grupe nutritive, dar controlează cantitatea. Uită de televizor sau telefon atunci când mănânci. Astfel vei conștientiza ce cantitate ingerezi și nici n vei mai simți nevoia de surplus.

Suferi de o afecțiune

Există multe boli ce pot avea ca efecte secundare creșterea în greutate. Unul dintre cele mai comune motive este boala tiroidiană, mai exact hipotiroidismul. Această afecțiune presupune că tiroida nu produce îndeajuns de mult hormon tiroidian, iar consecința imediată este încetinirea proceselor metabolice. Acest fapt duce la acumularea kilogramelor și la imposibilitatea de a slăbi. Dacă suspectezi că ai putea suferi de o asemenea afecțiune ar fi bine să ceri sfatul unui medic ce îți va putea recomanda analize și dacă descoperă că suferi de hipotiroidism îți va prescrie medicamente pentru a amortiza consecințele afecțiunii.

Sindromul ovarului polichistic este una dintre afecțiunile ce pot duce la apariția kilogramelor în plus și imposibilitatea de a scăpa de ele. Aceasta este o boală specifică femeilor ce se manifestă prin apariția unei multitudini de chisturi mici în ovare. Această afecțiune duce la dezechilibre hormonale care de multe ori au ca efecte acumularea de kilograme.

Atunci când consideri că nu pierzi în greutate așa cum ți-ai propus trebuie să evaluezi toți factorii expuși mai sus și să descoperi dacă nu cumva unul dintre ei este responsabil pentru asta. O idee buna ar fi să încerci să suplimentezi dieta cu produse naturiste pentru slăbit.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola