De ce a fost retrasă amânarea ratelor din pachetul social (Libertatea)

amanarea ratelor din pachetul social

Prioritatea zero e Europei: arme pentru Ucraina (Adevărul)

Soldaţii din Ucraina se aşteaptă la întărirea ofensivei ruşilor în estul ţării şi au nevoie de arme. Joseph Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, cere statelor membre să trimită către Kiev armele cerute de către preşedintele Zelenski.

Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile. Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă.

Slovacia va lua în considerare să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei, dacă va putea avea un aranjament de securitate alternativ pentru protejarea spaţiului aerian propriu, a indicat luni prim-ministru Eduard Heger. Slovacia şi-a donat deja Ucrainei unicul său sistem de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică şi are în dotare 12 avioane MIG-29.

Între timp, Mariupolul rămâne fără muniţie.

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.

Pe larg în Adevărul.

De ce a fost retrasă amânarea ratelor din pachetul social: Băncile i-au convins pe politicieni că măsura nu-i ajută pe români (Libertatea)

Deși promisă de către liderul PSD Marcel Ciolacu săptămâna trecută, amânarea ratelor nu a fost inclusă între măsurile din pachetul economic și social prezentat luni de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Băncile au arătat autorităților că măsura nu este atât de bună pe cât se credea, deoarece dobânzile sunt în creștere, astfel că românii ar fi urmat să plătească mai mult și la dobânzi mai mari, au declarat două surse din sistemul bancar pentru Libertatea.

„Amânarea ratelor nu înseamnă ștergerea de datorii. Pentru un român care și-ar fi amânat ratele pe un an toate acele rate s-ar fi împărțit ulterior pe perioada rămasă de plată. Iar noile rate ar fi fost mai mari și la dobânzi mai mari, pentru că Banca Națională a României (BNR) urmează să crească în continuare dobânzile pentru a lupta cu inflația”, a spus una din surse.

Contactat de către Libertatea, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a confirmat problema dobânzilor.

EXCLUSIV Când va începe acordarea voucherelor pentru populație și ce alimente vor putea fi cumpărate. Ministrul Muncii explică mecanismul de acordare (Economedia)

Voucherele pentru elevi și români cu venituri mici vor fi probabil acordate de la 1 iunie, deoarece 1 mai este o dată prea apropiată, iar ele vor acoperi următoarele șase alimente de bază: pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui și ouă, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi pentru Economedia. Această listă este încă în discuție în coaliție.

Traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă, potrivit ministrului. „Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.

Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor.

Pentru copii, vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.

Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.

Cum se formează un Buget: România vs. Polonia, Cehia și Germania. Principalele surse de venituri (CursDeGuvernare)

România se remarcă la nivel european prin prisma unui buget public foarte modest raportat la PIB, ale cărui venituri ”curente”, respectiv încasările de taxe, impozite și contribuții, sunt, ca procent din PIB, cele mai reduse din UE.

O analiză a veniturilor care alcătuiesc bugetele altor state, cu un nivel de dezvoltare similar cu cel al României sugerează că nu există o ”rețetă” europeană.

Polonia, spre exemplu, colectează TVA mai mare ca procent din PIB decât Germania, în vreme ce Cehia are venituri însemnate din impozitarea importurilor.

Specialiștii au atras atenția că nu nivelul taxării din România este întotdeauna motivul principal al încasărilor foarte reduse la buget.

CursDeGuvernare se concentrează asupra excepțiilor care sabotează bugetul.

Impozitarea companiilor reprezintă doar unul dintre domeniile asupra cărora specialiștii au atras atenția.

La ora actuală, toate companiile din România cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro sunt considerate microîntreprinderi și sprijinite de guvern, în sensul în care datorează un impozit de 1% pe cifra de afaceri și nu un impozit de 16% pe profit.

Datele oficiale arată însă că dintre cele circa 585.290 de companii care au depus bilanțuri în 2020, 94,9% aveau o cifră de afaceri de sub un milion de euro, deci erau plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Având în vedere că acestea au realizat afaceri cumulate de circa 51 de miliarde de euro rezultă că au plătit circa 0,5 miliarde de euro impozit la stat, echivalentul a 2,55 miliarde de lei.

Cu alte cuvinte, 95% din economie a plătit impozit pe venit de 0,2% din PIB.

Vineri începe American Independent Film Festival la București (Cultura la dubă)

American Independent Film Festival, singurul festival care aduce în România arta cinematografică independentă americană, realizată în afara marilor studiouri, va avea loc între 15 și 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului din București.

Ediția de anul acesta are loc în parteneriat cu festivalul omonim din Kiev, anulat din cauza războiului, iar încasările vor merge către refugiații ucraineni și către salvarea animalelor de companie din Ucraina.

În programul AIFF București: filmul C’mon C’mon, cu Joaquin Phoenix în rol principal. Este unul dintre cele mai așteptate filme ale anului. Actorul joacă rolul unui jurnalist care călătorește prin țară pentru un nou proiect alături de tânărul său nepot, scrie Cultura la dubă.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola