Muzeul de Istorie Galaţi vă invită de astazi la o expozitie mai speciala si anume o expozitie tactila dedicata persoanelor nevazatoare care doresc sa isi cunoasca istoria. Deschiderea acestei expozitii numita „CUNOAŞTE-ŢI ISTORIA PRIN ATINGERE” a avut loc joi, 11 octombrie a.c., la ora 12.00 la sediul din Str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2.
Organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Art&Co, cu finanţare prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), expoziţia îşi propune să promoveze patrimoniul deţinut de Muzeul de Istorie Galaţi (www.migl.ro) şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe (www.mncr.ro), prin expunerea a şase machete tridimensionale, dar şi a unor materiale auxiliare (replici după obiecte de patrimoniu şi material arheologic didactic), toate acestea însoţite de ghidaj audio şi broşură în limbaj Braille cu informaţii despre exponate.
Beneficiarii direcţi sunt persoane cu deficienţe de vedere şi însoţitorii acestora, din judeţele Galaţi, Brăila, Bacău, Buzău şi Vrancea, dar şi publicul larg, fără deficienţe de vedere, care va explora expoziţia din postura unei persoane nevăzătoare, descoperind astfel o altă dimensiune a spaţiului muzeal.
Turul muzeal special al expoziţiei tactile a fost gândit astfel încât să creeze o „vizualizare” prin atingere şi sunet cât mai completă.
Expoziţia va fi deschisă de astzi pana pe 15 noiembrie 2012.
„Cunoaste-ti istoria prin atingere” la Muzeul de Istorie din Galati
Altii au citit si...
Alternosfera @ Zodiar, Galati, 14 mai
Istoria rock-ului post-sovietic, in Republica Moldova, este una scurta si saracacioasa – doar doua-trei formatii care au reusit in scurtul rastimp de independenta de a ocupa pozitii trainice pe arena show-business-ului din Republica Moldova, sau de peste hotare. Istoria Alternosferei incepe in 1998, la 13 decembrie, cand are loc prima repetitie in deplina componenta a formatiei. Ulterior, la 23 noiembrie 1999 Alternosfera sustine primul concert, in Chisinau. In 2001 formatia realizeaza primele inregistrari demo, iar in 2002 au loc inregistrari demo si la Bucuresti. Formatia Alternosfera are o experienta activa de mai mult de cinci ani. Schimband, de-a lungul timpului atat componenta cat si directia muzicala, aceasta formatie a ajuns la maturitate, avand un stil propriu, inconfundabil. Alternosfera practica un rock alternativ melodic, cu clapa care „duce” toata melodia. Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, avand insa si conotatii sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unica in momentul de fata pe piata muzicala basarabean?, contextul lor de influente variind de la anii ’80 la rockul alternativ al Seattle-ului anilor 90. Vocea lui Marcel este bogata ca inflexiuni, avand si o linie lirica dezvoltata si exersata, cat si puterea de a „urca” foarte mult. Melodicitatea lor […]

Insomniafm prezinta Ruca Apple @ Club Planet, 24 noiembrie
Insomniafm prezinta Ruca Apple, castigatoarea a numeroase premii din diferite competitii in Japonia (Matsumoto) si Australia (Melbourne/Adelaide). Pentru prima data in Romania avem placerea de a va invita in ziua de 24 Noiembrie 2012, cu ajutorul prieteniilor nostri de la Club Planet, care ne-au pus la dispozitie locatia lor pentru a va putea oferi o seara incendiara, asa cum Galatiul nu a mai avut de foarte multi ani. Aceasta mica fata din Osaka, Japonia! va fi intotdeauna o inspiratie pe piata puternica dominata de sexul masculin al DJ-lor, ea a creat un impact urias pe scena muzicala intr-un interval scurt de timp. Warm up: Fanyo, care nu este preocupat sa-ti dea mintea peste cap. El e mai preocupat de a face ceea ce face el cel mai bine, asa cum doar el stie cum, DJ si producator ingropandu-se la nivel profesional in muzica house pentru mai bine de un deceniu. Data: 24 Noiembrie 2012 Ora: 23:00 Locatie: Club Planet, Galati! Multumim partenerilor nostrii, pentru sustinerea oferita in cadrul acestui eveniment: 365 Caffe, Filer Cosmin Photography
„Chintesentele” lui Mihail Galatanu, de nota zece
Cea de-a zecea carte în miniatură, din cadrul colecţiei cArtESENŢE a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” a fost lansată sâmbătă după-amiază şi îi aparţine scriitorului Mihail Gălăţanu. Volumul, care poartă numărul unui tricoul al unui fotbalist celebru, a fost denumit „Chintesenţe” şi, conform spuselor scriitorului, titlul acestuia a fost iniţial „Eu vin din tradiţie”, dar erau prea multe cuvinte pentru o carte atât de mică. La eveniment au fost prezenţi foarte mulţi prieteni de-ai lui Mihail Gălăţanu, dar şi tineri scriitori care doresc să înveţe cât mai mult de la cei mari. „Întâmplarea face ca, acest număr, 10, să se potrivească cu vârsta pe care o voi împlini anul acesta – 50. Aşa am început anul, sărbătorind borna 50, cum îi zic eu. Borna 50 poate fi înfricoşătoare pentru că nu ştii înainte cât mai este, dar ştii că înapoi se destramă. Cartea de faţă, care poartă numărul unui tricou celebru, are o istorie a ei. Iniţial s-a chemat „Eu vin din tradiţie” dar, fiind foarte mică, nu ştiu unde aş fi scris cuvintele acestea. Este o chintesenţă de Moldova, de mine însumi, de dragoste. Pentru cei 50 de ani pe care-i voi împlini, voi lucra, anul acesta la mai […]

Salonul Literar Axis Libri, 3 octombrie
Joi, 3 octombrie 2013, ora 17:00 se deschide ediţia/sesiunea de toamnă-iarnă a Salonului Literar „Axis Libri”, manifestare culturală organizată de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi. Pe lângă momentul artistic susţinut de elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Răzvan Forţu (cls. a XI-a) – chitară şi Cerasela Buţă (cls. a X-a) – recital liric, iubitorii de cultură gălăţeni vor putea participa şi la următoarele lansări de carte: Deşertul de fier – un roman scris de Nicolae Melinescu, Cartea lumilor dispărute – poezii de Ruxandra Anton şi Molia-de-sticlă – proză scurtă contemporană, autor Victor Cilincă. Moderator va fi prof. Theodor Parapiru.
Ziua Internationala a Dunarii la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii
Astazi de la ora 16.30, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. în colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, organizează o serie de activităţi înscrise în manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Dunării – eveniment marcat în fiecare an pe 29 iunie. În acest sens va fi susţinută o conferinţă ştiinţifică cu tema „Să ne implicăm în salvarea sturionilor şi a râurilor”. Acţiunile vor debuta cu vizitarea expoziţiei vii a acvariului instituţiei muzeale gălăţene, care expune toate cele patru specii de sturioni întâlnite în bazinul Dunării, după care se va vizita expoziţia “Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii”. După premierea participanţilor la concursul „Fii un artist al Dunării”, organizat de Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, va urma conferinţa ştiinţifică despre sturionii migratori din bazinul Mării Negre, susţinută de muzeografa Gabriela Grigoraş, şef secţie Acvariu. „De mai bine de 20 de ani se continuă distrugerea Dunării prin îndiguiri, baraje, dragaje, betonări de maluri, se proiectează sute de hidrocentrale de mai mici dimensiuni, în timp ce hidrocentrale masive ( Gabcikovo, Porţile de Fier) generează probleme ecosistemelor acvatice aproape de nerezolvat ! Specii de peşti dispar, luncile inundabile nu fac faţă revărsărilor de ape şi, astfel, localităţile sunt afectate, oamenii asistând neputincioşi, văzându-şi […]

Unlimited Decibels la Music Arena
Music Arena Galați vă invită în data de 31 august la o petrecere care va marca sfârșitul verii. Patru DJ vor crea o atmosferă incendiară cu foarte mulți decibeli: Pagal, Rosario Internullo, Mahony și Mihai Popoviciu. Începând cu ora 12.00, se dă startul la distracție cu Unlimited Decibels. Intrarea costă 20 de lei.