În site-urile de anunțuri pentru mașini second-hand găsim destule mașini care au fost folosite în regim de taxi. De obicei, acestea nu sunt căutate de clienți, din cauza numărului mare de kilometri și a uzurii accentuate suferite pe parcursul de viață.
Chiar și așa, poate fi o idee bună să cumpărăm o astfel de mașină? Iar dacă vrem să ne ferim de o astfel de achiziție, ce trebuie să știm pentru a nu pica în capcana unei mașini măsluite, care fost taxi în trecut?
De ce ar trebui să evităm mașinile care au fost folosite în regim de taxi, în primul rând? Mașinile folosite în regim de taxi pot avea sute de mii de kilometri, uneori poate chiar depășesc pragul de 1 milion, lucru care poate însemna o degradare accentuată pentru multe dintre componente. Cu toate acestea, o mașină întreținută corespunzător este mai puțin predispusă la cedări mecanice, tocmai de aceea trebuie să verificăm istoricul de service.
Cum știi că mașina pe care vrei să o cumperi a fost taxi? Ce trebuie să ai în vedere?
Pe lângă acestea, aceste mașini sunt folosite preponderent în oraș, ceea ce înseamnă că au multe porniri și opriri, au mai multe ore de funcționare ale motorului raportate la un număr dat de kilometri decât o mașină care a fost condusă în afara orașului.
De asemenea, interioarele acestor mașini vor fi mai uzate. Acest lucru intervine din cauza numărului mare de kilometri, dar și din cauza faptului că oamenii urcă și coboară constant din ele, astfel că scaunele vor fi mai uzate, la fel și zonele de contact, cu ar fi mânerele ușilor.
Verificarea istoricului unei mașini este o modalitate simplă de a afla dacă un vehicul a fost folosit ca taxi. Poate fi foarte greu să descoperiți astfel de informații în alt mod, deoarece vânzătorii necinstiți ascund de obicei lucrurile care sar pute îndepărta cumpărătorii. Mașinile care au fost taxiuri pot avea kilometraje foarte mari, ceea ce le transformă în candidați perfecți pentru fraudarea kilometrajului prin derulare. Astfel, un kilometraj mai mic va aduce mai mulți bani în cazul revânzării.
Care sunt brandurile la care trebuie să fim atenți?
Conform statisticilor oferite de carVertical, Mercedes-Benz reprezintă 29% din toate mașinile folosite în trecut drept taxi verificate pe carVertical, urmat de Volkswagen (14,4%), Skoda (12,3%), Volvo (10,9%) și BMW (5,8%). Acestea sunt cele mai populare mărci de mașini de taxi întâlnite pe piața vehiculelor la mâna a doua din România. Deoarece cumpărătorii apreciază foarte mult acești producători, escrocii se folosesc de această priză la public pentru a obține un profit nejustificat.
Mașinile germane sunt cele mai folosite în regim de taxi. Mercedes-Benz Clasa E se află în fruntea listei (17,9%), urmată de Skoda Superb (7,7%), Volkswagen Passat (6,1%), BMW Seria 5 (5%) și Volvo V70 (4,7%).
Citiți articolul original pe