Cum poate fi temperat valul 5 al pandemiei: “O săptămână de lockdown și certificatul verde” (Adevărul)

Cum poate fi temperat valul 5 al pandemiei: “O săptămână de lockdown și certificatul verde” (Adevărul)

Ne aşteaptă o primăvară dificilă, chiar dacă varianta Omicron pare ceva mai „blândă” decât Delta, atenţionează expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheş. Singura şansă pentru a preveni un val 5 extrem de violent ar fi accelerarea vaccinării populaţiei, dar pentru asta autorităţile ar trebui să găsească cheia unei comunicări bune care le-a lipsit însă timp de doi ani.

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş a vorbit cu „Adevărul” despre următorul val al pandemiei, dar şi despre măsurile pe care ar putea fi luate acum de autorităţile române, pentru a preveni poate mii de decese.

“Din ianuarie va fi o creştere semnificativă şi în România”, anticipează expertul. „Ce se vede în Europa acum e rezultatul Omicronului. Cred că e cel mai infecţios virus pe care l-am detectat noi până acum şi cu o perioada de incubaţie foarte scurtă, ceea ce îl face să se multiplice cu o viteză extrem de mare”.

Chiar dacă mortalitatea e relativ mică, infecțiozitatea mare e periculoasă, explică Cherecheș.

„Dacă să presupunem că avem 100 de oameni într-o comunitate şi virusul, unul are mortalitate de 5%, iar celălalt de 20%. Ăla cu 20% o să omoare una din cinci persoane pe care le infectează. Dacă e infecţiozitate mai mică, oamenii au timp să îşi dea seama că există un virus şi apucă să izoleze persoanele infectate. Şi probabil că ajunge să infecteze virusul respectiv undeva la 20 de persoane, deci mor patru. La unul care are infecţiozitate mare şi are mortalitate de 5%, ajunge sigur în toată populaţia înainte să îşi dea seama oamenii ce pot să facă şi omoară cinci”.

Întrebat în ce măsură ne poate ajuta certificatul verde, Răzvan Cherecheș spune că „aplicarea certificatului ca o condiţie pentru a merge la muncă era excesivă, pentru că restrânge dreptul la muncă unor cetăţeni care nu au primit informaţii suficiente că să poată să decidă să se vaccineze sau nu simţindu-se în siguranţă. Un pas mai normal ar fi fost să impună vaccinarea obligatorie pentru medici şi pentru tot personalul medical şi tot personalul şcolar”. Expertul reamintește că în momentul în care s-a impus certificatul verde pentru accesul în malluri, în restaurante, automat a crescut enorm rata de vaccinare. „Deci asta a fost o măsură foarte bună. Problema a fost că nu s-a aplicat suficient de consecvent”.

Pentru a tempera valul 5 directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca recomandă „amânarea redeschiderii şcolilor. Apoi, o posibilă soluţie ar fi fost un lockdown foarte scurt, o singură săptămână, imediat după Sărbători care nu bloca total economia şi aducea populaţia în pragul disperării, ci era cumva o prelungire a vacanţei. E adevărat, opreşti economia o săptămână, dar vorbind foarte serios, sunt segmente întregi ale economiei care în perioada sărbătorilor sunt amorţite, poate cu excepţia industriei ospitalităţii. Dar după Revelion şi pentru ei e numai bine, pentru că şi-au terminat sezonul cel mai profitabil. Deci are sens ca o săptămână să introduci un lockdown, după care să începi şcoală. Ar întârzia şi ar încetini masiv transmiterea comunitară. O săptămână de lockdown şi certificatul verde pot face diferenţa.”

Cea mai bună veste pentru finalul de an: 1 miliard de lei din schema de ajutor de stat HoReCa intră în conturile antreprenorilor (Ziarul Financiar)

Banii din schema de ajutoare de stat pentru industria ospitalităţii încep să intre în conturile antreprenorilor.

Peste 800 de companii din indus­tria ospitalităţii, care au solicitat ajutor de stat prin aşa-numita „schemă HoReCa“, ar urma să aibă în conturi până la 1 mld. lei până la finalul acestui an. Aproxi­mativ ju­mă­tate din suma alocată sche­mei de aju­tor de stat pen­tru HoReCa, în va­loare totală de 2,1 mld. lei, va fi plătită anul viitor, spun repre­zen­tan­ţii Ministe­ru­lui Economiei.

Apel pentru retragerea lucrărilor științifice semnate de Elena Ceaușescu, disponibile încă la marile edituri internaționale / The Guardian: Fraudele ei au avut impact pe termen lung în politică și știință – a se vedea cazul Florin Roman (EduPedu)

Numele Elenei Ceaușescu persistă pe lucrări și volume de cercetare încă disponibile pe platformele unor mari edituri academice internaționale, fapt pentru care un grup de cercetători au lansat un apel ca aceste edituri să retragă textele semnate de aceasta sau să-i șteargă numele de pe cele unde apare drept co-autor, scrie, miercuri, The Guardian. Publicația britanică trece în revistă manevrele prin care fostul regim comunist din România a reușit să obțină publicarea unor lucrări sub semnătura Elenei Ceaușescu, deși aceasta nu avea niciun fel de calificare. Și atrage atenția că moștenirea ei se simte în continuare în viața politică și științifică, făcând trimitere la cazul Florin Roman, forțat recent să demisioneze din funcția de ministru al Cercetării, după neregulile din CV-ul său.

Pe larg, aici.

Cine vine selecționer? (Gazeta Sporturilor)

Refuzul lui Dan Petrescu i-a dat peste cap pe federali, care continuă să facă liste cu posibili noi antrenori pentru națională.

Ieri, membrii Comisiei Tehnice au propus și câteva nume surprinzătoare, Emil Săndoi sau Liviu Ciobotariu, dar favoriți rămân Adi Mutu și Edi Iordănescu.

Citiți articolul original pe RFI

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola