Cui şi cum i se recalculează, de fapt, factura la electricitate şi gaze (HotNews.ro)

Cui şi cum i se recalculează, de fapt, factura la electricitate şi gaze (HotNews.ro)

Autorităţile au anunţat două metode mari şi late prin care vor să vină în sprijinul consumatorilor, astfel încât să trecem mai uşor prin această criză a facturilor uriaşe. Hotnews.ro a analizat cum ne vor ajuta fiecare dintre ele. În primul rând, recalcularea facturilor din noiembrie şi decembrie, anunţată de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, se referă doar la facturile Electrica. Prin urmare, dacă sunteţi abonat la oricare altul dintre cei peste 70 de furnizori din România, această recalculare, anunţată cu surle şi trâmbiţe, nu se aplică în cazul facturilor emise de alţi furnizori.

Dacă nu sunteţi client Electrica şi totuşi factura este mare, cu părere de rău vă spunem că trebuie să o plătiţi. În acest caz, fie nu v-aţi încadrat în limitele de consum, fie aveţi un contract cu preţ sub cel minim stabilit de stat şi atunci autorităţile au decis că nu aveţi nevoie de sprijin. Dacă totuşi observaţi erori frapante în factură, primul căruia trebuie să vă adresaţi este furnizorul.

Dacă răspunsul furnizorului nu vă este pe plac sau compania nici măcar nu v-a răspuns, atunci cel mai bine este să vă adresaţi Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), care are o secţiune de petiţii pe site. Veţi primi răspuns în maximum 30 de zile, astfel încât să aveţi timp să vă lămuriţi până să vină scadenţa de plată a facturii.

Aşadar, clienţii Electrica vor primi zilele acestea o factură recalculată pentru consumul din noiembrie şi decembrie. Dar, atenţie, nu toţi clienţii Electrica, ci doar cei care au consumat maximum 330 de kWh pe lună şi au un preţ în contract mai mare de 0,68 lei pe kWh. ANPC a anunţat miercuri că este vorba de circa 2,2 milioane de facturi.

Integral, pe HotNews.ro.

Din criză, direct la plajă: președintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie (Curs de guvernare)

În plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriță, președintele reglementatorului – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE – a plecat în concediu, potrivit unor surse din interiorul instituției.

Versiunea oficială care pe care o cunosc funcționarii ANRE este că președintele se află în concediu din motive medicale.

Surse convergente au declarat, însă, pentru cursdeguvernare.ro că Dumitru Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană. El lipsește din instituție de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.

ANRE e reglementatorul pieței de energie și are un rol central în stabilirea prețurilor și aprobarea pragurilor.

Marți, de pildă, când președintele său era plecat în vacanță, ANRE a aprobat creșterea cu 85% a prețului gigacaloriei în București, până la 980 de lei.

Generalul plagiator și țara vulnerabilă (DW)

Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcție importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme, scrie jurnalista Sabina Fati.

Până la verdictul final, Nicolae Ciucă ales de președintele Klaus Iohannis să conducă guvernul în vremuri dificile, va rămâne fără suflu și credibilitatea lui se va eroda foarte repede, chiar dacă marile televiziuni de știri, de tipul Antena 3, eludează pentru moment subiectul.

PSD își freacă deja palmele, în vreme ce PNL își caută garanții de supraviețuire. Social-democrații, care urcă în sondaje, în ciuda nemulțumirilor sociale tot mai acute, vor acapara pârghiile cele mai importante ale puterii pe acest fond în care liberalii sunt din nou în ofsaid.

Generalul Ciucă, văzut inițial ca un salvator al țării în lupta cu pandemia și un strateg în fața amenințării flancului rusesc, devine acum o vulnerabilitate, nu doar pentru partidul care l-a propulsat la Palatul Victoria, ci și pentru țară. În orice discuție cu responsabili internaționali, cuvântul său ar putea fi pus la îndoială și legitimitatea lui anulată de facto. Generalul și-ar putea pierde și gloria, legendată cu atât efort, odată cu titlul de doctor.

Între timp însă, România va fi aruncată din nou în zona neîncrederii iar premierul țării disprețuit de elita internațională, mai scrie Sabina Fati pe pagina de internet Deutsche Welle.

Autodizolvarea PNL sub Iohannis, un cadou pentru PSD. Rolul BOR și al unor intelectuali în ascensiunea AUR și asemănările cu Mișcarea Legionară – Interviu cu Oliver Jens Schmitt (SpotMedia)

Biserica Ortodoxă, care a tolerat tendințe neolegionare, în anumite mănăstiri, o parte din conducerea Academiei Române, care a promovat tendințe antisemite, partidele care sunt în criză de încredere, președintele Iohannis, care a distrus ceea ce era probabil o oportunitate istorică pentru reforme durabile, toate acestea constituie condiții de posibilitate pentru AUR, o mișcare care are multe în comun cu felul în care s-a ridicat Mișcarea Legionară, spune istoricul Oliver Jens Schmitt, într-un interviu pentru Spotmedia.

Oliver Jens Schmitt este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena. Din 2017, este preşedintele Secţiei filozofic-istorice a Academiei Austriece de Ştiinţe. Este autorul volumului Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea şi căderea „Căpitanului“.

Citiți articolul original pe RFI

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola