Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în istoricul său la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, situat într-o clădire-monument istoric. Publicul este invitat să participe la concertul de la acest colegiu – miercuri, 6 martie 2024, de la ora 18:00. Accesul la concert este liber, iar rezervările se fac pe site-ul https://conac.sonoro.org/.
Obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră. De-a lungul timpului, acest proiect a intermediat contexte favorabile salvării unor clădiri importante din patrimoniul românesc, acestea fiind redate comunităților și reintroduse în circuitul turistic.
Turneul SoNoRo Conac se află în acest an la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.
Muzicienii care vor susține concertul sunt Răzvan Popovici (violă), Cristiana Mihart (pian) și Ioan-Dragoș Dimitriu (pian), iar în program sunt incluse lucrări semnate de Louis Vierne, Rebecca Clarke, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Frédéric Chopin și Stan Golestan.
„După ce am început anul cu selecția bursierilor pentru programul SoNoRo Interferențe, iată că ne pregătim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu tradiționalul Concert de Mărțișor pe care îl organizăm la Sala Radio din București, în coproducție cu Radio România Muzical. Vom concerta apoi la Hotelul Palace din Băile Govora, la Casa de Cultură din Feldioara și vom ajunge la Colegiul Național «Vasile Alecsandri» din Galați. Sunt încântat că adăugăm acest spațiu nou pe harta turneului SoNoRo Conac! Este admirabilă activitatea educativă pe care colegiul o desfășoară, iar rezultatele obținute de-a lungul timpului au fost recunoscute prin Ordinul «Meritul pentru Învățământ» în grad de Ofițer. Prin urmare, sunt onorat că vom susține un concert într-un loc atât de special, cu o istorie care a depășit 150 de ani”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.
Asociația Sonoro a inițiat proiectul SoNoRo Conac cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale. Susținut remarcabil, acest turneu a semnalat existența unor clădiri abandonate, care se aflau în situația de consolidare urgentă și de restaurare.
„A XII-a ediție a călătoriei BRD alături de Sonoro Conac în lumea muzicii și a clădirilor de patrimoniu din România este un bun prilej de a vă îndemna cu bucurie să ne însoțiți. De ce? Pentru că aceste călătorii pot fi un bun prilej de a ne ajuta să ajungem acolo unde este cu adevărat important și bine pentru fiecare dintre noi. BRD susține investiția în adevăr, în curiozitate și experiențe, în artă și experimente, în lucruri simple care ne ajută să ne (re)găsim pe noi înșine.
Am susținut acest turneu extraordinar încă de la început, iar astăzi suntem profund recunoscători pentru fiecare clădire restaurată, pentru fiecare notă care a răsunat și pentru fiecare zâmbet adus pe chipurile celor din jur.
Cultura, patrimoniul nostru și comunitățile locale reprezintă pilonii fundamentali ai identității noastre românești și suntem hotărâți să ne implicăm în continuare pentru a le promova, conserva și întări.” – a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.
Cine sunt muzicienii care vor susține concertul
Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Kamerata Kronstadt ș.a.
Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Kobe Music Festival etc. Printre sălile în care a susținut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.
Cristiana Mihart a absolvit Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, apoi și-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles. În prezent, este doctorandă în cadrul programului de cercetare al Școlii doctorale a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Între anii 2012-2014, dorind să-şi extindă orizontul claviaturii, a studiat orga şi clavecinul. Cristiana a susținut concerte şi recitaluri pe scene importante din București precum Ateneului Român, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Municipiului București – Palatul Suţu, Parlamentul României, Palatul Cotroceni – Salonul Cerchez sau Institutul Cultural Român.
Ca solistă sau interpretă de muzică de cameră, a cântat pe numeroase scene din România și din străinătate precum Filarmonicile din Ploiești, Bacău, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare; Conservatorul Regal din Bruxelles, Mozarteum din Salzburg, Palazzo Ricci din Montepulciano și Konzerthaus din Berlin. De asemenea, a fost invitată să participe la festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Serile Lipatti, Festivalul SoNoRo, Pablo Casals din Prades, South Bohemian Festival Concertino din Praga și Young Euro Classic din Berlin.
Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut în Brașov și a debutat pe scena internațională în 2011, la sala Filarmonicii din Berlin. Totodată a concertat în postura de solist sau membru al ansamblurilor de muzică de cameră pe numeroase scene din Europa și Japonia.
A început studiul pianului la vârsta de 6 ani și a fost îndrumat de pianista și prof. univ. dr. Corina Ibănescu. Alături de îndrumătoarea sa, între 2003 și 2010, a obținut peste 20 de premii I și cinci Mari Premii la concursuri naționale și internaționale de pian. În 2010 a intrat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și Stefan Arnold.
A fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management în Viena, Transylvanian International Piano Competition în Brașov și Orchestra de tineret Ton der Jugend Symphonieorchester din Viena. Din 2018 a fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo. În septembrie 2020 a fost numit Manager al Filarmonicii din Brașov, iar din 2023, Ioan-Dragoș Dimitriu a devenit Director de Dezvoltare și Inovare al SoNoRo.
Câteva repere despre Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați
„Legea Instrucțiunii Publice”, elaborată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a stimulat dezvoltarea școlii naționale. Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor a comunicat primarului orașului Galați, în 26 august 1867, că s-a prevăzut în buget înființarea unui gimnaziu cu o singură clasă. Acea adresă constituie actul de naștere al primului Gimnaziu teoretic din Galați, viitorul Liceu „Vasile Alecsandri” Galați.
În calitatea sa de director, deputat și efor al învățământului din județul Covurlui, Ioan Tohăneanu a condus construcția unui internat pentru elevii din mediul rural (1923-1926), apoi a continuat extinderea spațiului de școlarizare prin construirea unei noi aripi a clădirii liceului, a sălii de spectacole / amfiteatrul și a bazei sportive.
În perioada 1941-1944, liceul a fost transformat în spital militar.
După revoluția din Decembrie 1989, prin marile transformări, restructurări și mutații, acest liceu a intrat în circuitul școlilor afiliate la UNESCO.
*****
Accesul la concert este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertului și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.
Următoarele părți ale turneului SoNoRo Conac sunt programate în lunile mai și iunie.
Despre SoNoRo Conac
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenția și publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.
Turneu prezentat de BRD – Groupe Societe Generale
Sponsor: illy
Parteneri: Cărturești, Fundația Calea Victoriei
Parter de mobilitate: Ecar.ro
Gazde: Hotel Palace din Băile Govora, Studiogovora, Casa de Cultură din Feldioara, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Psychologies, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, CARIERE, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, Klarmedia, Palindrom