Avertisment: Refugiaţii din Ucraina vor fi victime sigure ale traficanţilor de persoane (Adevărul)
Traficanţii de persoane la graniţa cu Ucraina aşteaptă ca interesul pentru refugiaţi să scadă, atrage atenţia colonelul Vasile Doru Marineanu, şeful Centrului Naţional Militar de Psihologie şi Sănătate comportamentală al Ministerului Apărării.
Acesta a explicat pentru „Adevărul” care sunt tacticile pe care traficanţii de persoane le aplică într-o situaţie de criză precum cea din Ucraina.
„În primul rând, este practicată aşa-numita dezumanizare, adică pierderea treptată a identităţii de fiinţă umană respectată. Mai exact, în permanenţă, acestor oameni li se inoculează – mai ales după ce trece atenţia acordată de societate – cum că sunt persoane fără speranţă, nesemnificative, fără valoare, care vor fi uitate în curând. Trăind mai multă vreme într-o altă ţară, refugiaţii ajung să nu mai aibă paşapoarte sau documente de identitate sau se pot afla în situaţia în care acestea să fie reţinute de oamenii care s-au oferit să-i ajute. Şi asta determină un fel de dependenţă care este exploatată. Sunt ameninţaţi în permanenţă cu divulgarea poziţiei lor către poliţie, li se inoculează lipsa de încredere în alte persoane, astfel încât să devină cumva dependente doar de exploatatori, sunt monitorizate îndeaproape şi controlate permanent”.
Reţinerea documentelor de identitate este un semn că avem de-a face cu traficanţi de persoane, atrage atenţia psihologul militar: „Recomandarea este de a nu înstrăina aceste documente, cu excepţia prezentării pentru perioade scurte de timp în faţa autorităţilor care le pot nota anumite date pentru ca apoi să reintre în posesia lor”. Alte semnale care ar trebui să dea de gândit sunt orice limitare a comunicării şi orice ameninţare cu privire la raportarea la poliţie a unor presupuse comportamente ilegale din ţara respectivă. „Un alt semnal este promisiunea că într-un interval de timp le va fi facilitată tranziţia către o ţară occidentală, mai ales în SUA, ştiut fiind că acolo vrea să ajungă majoritatea refugiaţilor”, mai spune expertul.
REPORTAJ. Cei 11 copii refugiați ai lui Iura. Viața copiilor orfani ucraineni într-o tabără din Bistrița (Libertatea)
Tabăra Speranța, aflată la poalele Munților Călimani, găzduiește de mai bine de două săptămâni aproape 90 de refugiați ucraineni, majoritatea copii orfani. Cel mai mic este un bebeluș de 8 luni și cel mai mare are 18 ani. Au fost cu toții evacuați, alături de familiile care i-au luat în plasament cu mulți ani înainte ca războiul să le zguduie viața. Libertatea a vizitat tabăra înființată de comunitatea baptistă din Bistrița și a vorbit cu câțiva dintre oamenii care se adăpostesc acolo.
Ce au văzut și ce au trăit voluntarii care îi ajută pe refugiații din Ucraina. 34 de interviuri (Contributors)
Sociologul Sergiu-Lucian Raiu, asist. univ. dr. la Departamentul de Științe Umane și Social-Politice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, și-a propus să scrie desprecum se vede situația ucrainenilor nevoiți să se strămute, prin ochii voluntarilor din organizațiile neguvernamentale care au ajuns în punctele de trecere a frontierelor sau care i-au găzduit în centrele lor. Una este să ascultăm relatări ale presei și să vedem imagini pe internet sau la TV și alta este să citim mărturii ale celor care au văzut și simțit trăirile acestor persoane. Sunt și eu voluntar și tocmai fiindcă am văzut cu ochii mei o parte din traseul ucrainenilor în fuga lor din calea războiului, am hotărât să scriu despre cum i-au perceput voluntarii ONG-urilor pe refugiații ucraineni care au trecut granițele țării lor, în primele 3 săptămâni de la începerea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Am colectat 34 de opinii ale voluntarilor care au oferit o mână de ajutor refugiaților. Unii dintre ei activează chiar în punctele de trecere a frontierelor de la Sighetul Marmației, Siret, Isaccea, în taberele pentru refugiați special amenajate, în sălile de sport și incintele unor unități școlare, în locațiile unde își desfășoară activitatea ONG-urile și chiar în hotelurile unor persoane care au decis să-i cazeze cât este nevoie.
Mai mult pe Contributors.ro.
Catinca Maria Nistor, director ICR Londra. Lista oficială a numirilor ICR pentru reprezentanțele din Paris, Londra, Bruxelles, Istanbul și Tel Aviv (Cultura la dubă)
Cultura la dubă vă prezintă în exclusivitate lista oficială a numirilor Institutului Cultural Român pentru funcții de conducere din străinătate. Acestea au primit deja avizele Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Culturii, urmând să fie votate mâine doar simbolic în Consiliul de Conducere al ICR.
Catinca Maria Nistor este propunerea oficială pentru funcția de director al ICR Londra, după cum Cultura la dubă a anunțat în exclusivitate săptămâna trecută.
Catinca Maria Nistor are 33 de ani, este actriță și actuală colaboratoare a postului lui Adrian Sârbu, Aleph News, în calitate de prezentatoare.
Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă în martie 2020, pe când era managerul teatrului Bulandra, Catinca Maria Nistor declara:
“Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să îmi construiesc un network acolo.
Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast, să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage, în Londra”.
Adriana Pietrăreanu este propusă pentru un nou mandat de director adjunct al ICR Bruxelles, după prima sa numire din 2017. Adriana Pietrăreanu este soția lui Viorel Pietrăreanu, ambii prieteni de familie ai liderului PSD Marcel Ciolacu. Până să ajungă la ICR Bruxelles, Adriana Pietrăreanu era profesoară de engleză și franceză în Buzău.
Dragoș Tiberiu Niță urmează să devină director ICR Istanbul. Acesta a terminat Teologie și Drept (Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”). În 2017 a fost propunerea PSD pentru un post în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Găsiți lista oficială a numirilor ICR pe portalul Cultura la dubă.
Cine și cum reprezintă cultura română (Observator cultural)
„Cînd, în Ucraina, armata lui Putin distruge nu doar clădiri și infrastructură, ci și vieți și destine omenești, mi se pare o indecență crasă ca, la București, să fie în toi goana după funcții a unor indivizi lipsiți de cele mai elementare calificări profesionale pentru posturile respective. Vizat este Institutul Cultural Român, căpușat de ceva vreme de pile, cunoștințe și relații”, scrie Carmen Mușat, eseist și critic literar, în editorialul publicației.
„Este revoltător să constatăm că toți cei care iau astăzi decizii cu efect imediat asupra reprezentării culturii române în lume pun pe primul plan meschine interese de partid și de gașcă, preferînd să recurgă la oameni-buton, a căror singură calitate este rapiditatea cu care răspund comenzilor politice.
Din acest motiv, mi se pare firesc să le cerem partidelor politice parlamentare, Președintelui țării și primului ministru să nu permită intrarea în moarte clinică a ICR și să redea această instituție creatorilor și managerilor care au avut, în ultimii treizeci de ani, performanțe în domeniul cultural. Schimbarea legii de organizare și funcționare a ICR este o urgență. Pentru a fi o instituție relevantă, capabilă să intre într-un autentic dialog internațional, ICR trebuie să-și dobîndească independența față de politic și demnitatea. Să nu uităm: cultura este cartea de vizită a unei națiuni și nimănui nu-i poate fi indiferent cine și cum ne reprezintă”.
Integral în Observator cultural.
Citiți articolul original pe